Nutrition
Från 1 januari 2015 gäller föreskriften Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring (SOSFS 2014:10). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den tydliggör vårdgivarens ansvar när det gäller att ha rutiner för att förebygga, upptäcka och behandla undernäring.
![Exempel på en nutritionsvårdprocess](/images/18.5cb276d015c70fd989f43a31/1497268684496/(3)+Nutritionsprocessen.png)
Källa: Socialstyrelsen, Näring för god vård och omsorg, 2011, s 16.
Socialstyrelsen har också en vägledning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ger stöd i det praktiska arbetet med att följa författningen. Vårdhandbokens
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. avsnitt om nutrition ger ytterligare vägledning i praktiken.
Livsmedelsverket ger råd om bra matvanor för befolkningsgrupper. För äldreomsorgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har man riktad information. Mat på sjukhus
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beskrivs i broschyren Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mat för äldre Pdf, 8 MB, öppnas i nytt fönster. är en broschyr som kan laddas ner från Folkhälsocentrum och som kan användas t.ex. som diskussionsunderlag för samtal med patienter om matvanor.