Fall av kikhosta

Kikhosta ökar- skydda spädbarn

Det pågår en omfattande spridning av kikhosta i Sverige. Vi har även nyligen haft fall bland vårdpersonal i länet. Kikhosta är en mycket allvarlig sjukdom för små barn, därför är det viktigt att vården skyddar spädbarn och gravida. Var uppmärksam på symtom på kikhosta hos spädbarn samt individer med risk att smitta spädbarn, såsom gravida, närstående samt vårdpersonal som har kontakt med gravida (andra halvan av graviditeten) och spädbarn.
Symtomen hos en vuxen person som är vaccinerad kan vara mild (förkyld och hosta utan ”kikningar”).

Om vårdpersonal insjuknar med misstänkt kikhosta i hemmet ska de stanna hemma och omedelbart informera sin närmaste chef. Personalen hänvisas till den HC personalen är listad för bedömning, eventuell provtagning och behandling.

Om vårdpersonal misstänker kikhosta och befinner sig på sin arbetsplats. Nasofarynxprov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan ev tas av någon på arbetsplatsen (som då ska bära munskydd och visir), alt hänvisas personalen till HC. Personen går sedan hem i väntan på provsvar.

  • Inkubationstiden för kikhosta är 1–3 veckor. Sjukdomen smittar från första symtom (förkylningsfasen) och 4 veckor framåt eller 3 veckor från det att kikningar/hostattacker börjar.
  • I Sverige rekommenderas vaccination mot kikhosta till barn från tre månaders ålder och till gravida efter graviditetsvecka 16. Vaccinationen är avgiftsfri och ger skydd, särskilt mot svår sjukdom, under cirka 5 år. En vaccinerad person kan dock både smittas och smitta andra med kikhosta.

Se även tidigare information från 20 juni

Kikhosta ökar – aktuella rekommendationer - Region Jämtland Härjedalen (regionjh.se) Länk till annan webbplats.

Kontakta gärna Vårdhygien eller Smittskydd RJH vid behov för rådgivning (under jourtid kan Infektionsbakjour kontaktas).