Mål och långsiktiga prioriteringar för den regionala utvecklingspolitiken i
Jämtland Härjedalen 2024-2050

Beslutad av regionfullmäktige 2024-10-23

RUS

 

Mål

Utvecklingskraft med stärkt lokal och regional konkurrenskraft för en hållbar utveckling i alla delar av länet

Utgångspunkter


Utvecklingskraft handlar om att hitta balans mellan ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling där de tre dimensionerna är integrerade och ömsesidigt beroende av varandra. Enligt den regionala utvecklingsstrategins målbild är befolkningen i centrum, ekologin sätter ramarna och ekonomin är ett medel och en förutsättning för hållbar utveckling. Därför har arbetet en stabil strategiskt grund och utgångpunkt i de tre hållbarhetsdimensionerna, inklusive samiska förutsättningar och behov. På det sättet bidrar den regionala utvecklingspolitiken till genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Konkurrenskraft handlar om ett företags, en bransch och även länets förmåga att klara sig i konkurrensen med andra.

Jämtlands län är en stor geografisk enhet och förutsättningar och behov skiljer sig åt i länet. Det innebär att insatser behöver ha ett territoriellt perspektiv och att hänsyn behöver tas till inomregionala skillnader för att skapa förutsättningar för utvecklingskraft och konkurrenskraft i hela länet.

En av de fundamentala förutsättningarna för att Jämtland Härjedalen ska vara en attraktiv region att bedriva verksamhet i, att bo i samt flytta till, är att bevara miljön i allmänhet och tillgången till dricksvatten i synnerhet. Därför anser vi att gruvbrytning i alunskiffer i geografiska områden runt Storsjön i Jämtlands län inte ska beviljas. Dessa utgångspunkter ska tas hänsyn till i det regionala utvecklingsarbetet och är
horisontella värden genom alla långsiktiga prioriteringar.

Långsiktiga prioriteringar

De långsiktiga prioriteringarna för att uppfylla målet för den regionala utvecklingspolitiken är:

  • Likvärdiga möjligheter till platsutveckling i hela länet

Att utgå från befolkningen och platserna i länet är viktigt i arbetet med grundläggande förutsättningar för att främja och möjliggöra en utveckling av attraktiva samhällen och hållbar regional utveckling i hela länet. Det är viktigt att ge möjlighet till en variation av olika innovativa lösningar för att möjliggöra utveckling utifrån olika platsers behov och förutsättningar.

  • Kompetensförsörjning och kompetensutveckling i hela länet

En väl fungerande kompetensförsörjning och flexibel tillgång till kompetensutveckling och livslångt lärande i hela länet är en viktig förutsättning för hållbar regional utveckling. Det är avgörande för att klara den omställning som sker på arbetsmarknaden och för att säkerställa en fungerande välfärd och ett konkurrenskraftigt näringsliv.

  • Innovation och förnyelse samt entreprenörskap och företagande i hela
    länet

Genom att främja och möjliggöra för innovation och förnyelse samt entreprenörskap och företagande kan det regionala utvecklingsarbetet bidra till att möta samhällsutmaningarna, ta till vara möjligheterna och hitta lösningar. Förutsättningarna inom länet varierar, därför behövs insatser som tar platsspecifika förutsättningar i beaktande. Med rätt insatser skapas förutsättningar för, samt kapacitet och förmåga till, att delta i internationella samarbeten i syfte att öka förutsättningarna för utvecklingkraft i hela länet.

  • Tillgänglighet i hela länet genom digital kommunikation, fysisk infrastruktur
    och hållbar mobilitet

Tillgänglighet i och till alla delar av länet är avgörande för att skapa goda och attraktiva miljöer som människor kan leva och verka samt utvecklas i och även besöka. Detta är centralt för en hållbar regional utveckling och är särskilt viktigt eftersom länet har en förhållandevis liten befolkning på en stor geografisk yta.

Bakgrund

Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar ska Region Jämtland Härjedalen bland annat utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling, fastställa mål och prioriteringar för det regionala kompetensförsörjningsarbetet och samordna insatser för genomförandet av strategin. Enligt förordning (2017:583) om regionalt utvecklingsarbeteska den regionala utvecklingsstrategin även innehålla mål och långsiktiga prioriteringar för det regionala utvecklingsarbetet.

Nationell strategi för hållbar utveckling i hela landet 2021-20301 är vägledande för inriktningen av den regionala utvecklingsstrategin. Den är strategiskt styrande för användningen av de statliga medlen från anslag 1:1 Regional utveckling. Region Jämtland Härjedalen har i bred samverkan med länets aktörer arbetat fram en målbild för hur Jämtlands län ser ut år 2050. I den regionala utvecklingsstrategin Jämtlands län 2050 - En nytänkande och hållbar region att leva, verka och utvecklas i (RUN/515/2018) beskrivs denna målbild. Länets aktörer såväl som Region Jämtland Härjedalen kan utifrån sina olika uppdrag och mandat sträva mot att uppnå den gemensamma målbilden.


Detta dokument, Mål och långsiktiga prioriteringar för den regionala utvecklingspolitiken, är Region Jämtland Härjedalens mål och prioriteringar för arbetet inom det regionala utvecklingsansvaret. Det binder samman den nationella strategin med regionala politiska prioriteringar. I andra kärnverksamheter inom Region Jämtland Härjedalen finns mål och prioriteringar som också bidrar till målbild 2050.

Varaktighet

Jämtlands län 2050 - En nytänkande och hållbar region att leva, verka och utvecklas i gäller till 2050. Detta tillhörande dokument, Mål och långsiktiga prioriteringar för den regionala utvecklingspolitiken gäller också till och med 2050. Båda dokumenten ska ses över varje mandatperiod. Dokumenten har en nära anknytning till den nationella strategin och behöver ses över efter eventuella förändringar på nationell nivå.

Genomförande

Som regionalt utvecklingsansvarig aktör har Region Jämtland Härjedalen ansvar för att samordna insatser för genomförandet av den regionala utvecklingsstrategin. Region Jämtland Härjedalens arbete som regionalt utvecklingsansvarig genomförs inom ramen för de fyra prioriteringarna. Inom respektive långsiktig prioritering bedrivs processer på olika sätt enskilt och tillsammans med aktörer i länet. Det är i det arbetet som innehållet i varje prioritering definieras och utvecklas utifrån lokala och regionala behov och förutsättningar.

Uppföljning

Som regionalt utvecklingsansvarig ska Region Jämtland Härjedalen följa utvecklingen i länet och analysera, följa upp och utvärdera arbetet. En redovisning av resultaten av det regionala utvecklingsarbetet ska årligen i februari lämnas till nationell nivå. Redovisningen ska utgå ifrån dessa regionala mål och prioriteringar.

Utifrån länets utveckling och resultatet av det regionala utvecklingsarbetet dras lärdomar som ligger till grund för det fortsatta utvecklingsarbetet.

Hur bör de intressekonflikter och spänningar som uppstår vid hållbar samhällsutveckling bemötas? Ett förslag på arbetssätt finns i rapporten: "Systematiskt arbete för hantering av målkonflikter, Region Jämtland Härjedalen". Pdf, 1 MB.