Mittstråket – Ett hållbart transportstråk som länkar samman människor och järnväg
Mitt i Sverige mellan Sundsvall och Trondheim finns ett trafikstråk med stor utvecklingspotential, Mittstråket. Mittstråket är den självklara transportsträckan för alla som reser i Mittnorden samt en viktig passage för den godstrafik som ska till och från hamnarna från öst till väst.
Inom Mittstråket finns idag Partnerskap Mittstråket som är en permanent funktion och projektet Mittstråket 2.0. Skillnaden i deras funktioner ligger i deras syften, strukturer och inriktningar, även om de är relaterade och båda samverkar för att förbättra Mittstråket.
Den gemensamma utmaningen är att stärka Mittstråket som ett funktionellt och hållbart gränsöverskridande transportstråk som länkar samman människor och verksamheter. Målsättningarna är att skapa mer hållbara transporter, korta restider, öka godskapacitet, underlätta arbets- och utbildningspendling.
Projekt Mittstråket 2.0
Projekt Mittstråket 2.0 ska genom investeringar och utredningar bidra till att Mittbanan ska bli en fossilfri transportkorridor med ökad kapacitet, tillgänglighet, kortare restider, redundans och med höjd säkerhet. Det är ett samverkansprojekt mellan Region Jämtland Härjedalen, Trafikverket och Krokoms kommun, finansierat av EU:s regionalfond, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland.
Partnerskap Mittstråket
Partnerskapet fokuserar på mobilitet, trafikering, infrastruktur och samhällsplanering, och prioriterar åtgärder för både kort- och långsiktig utveckling. Målet är att stärka Mittstråket som ett hållbart transportstråk som underlättar pendlings- och godstrafik samt kortar restider. Samordningen sker via ett kansli på Region Jämtland Härjedalen.