Badkar inne på rum på BBFörstora bilden

Badkar med tillgång till lustgas

BB:s nya förlossningsrum invigt

– Det känns så roligt att vi får inviga det här rummet idag, efter lång tids planering och arbete. Ett förlossningsrum där Jämtland Härjedalens kvinnor kan få föda sina barn i en spännande och mer hemlik miljö vilket vi tror kan vara viktigt för förlossningsupplevelsen. Sa Annika Blad Blomqvist verksamhetschef områdesstab Kvinna, klippte bandet och bjöd in till en titt i det helt nya rummet på Östersunds BB

Kön ringlade lång utanför det nya förlossningsrummet på Östersunds BB när det invigdes i förra veckan. Mycket personal från närliggande enheter hade samlats för att få ta sig en premiärtitt i det nyaste nya av rum.

Person i ljust hår och glasögon och gul klänningFörstora bilden

Agneta Westergren

Härinne möts kvinnorna av lugnet

Invigningstalare var Agneta Westergren, disputerad barnmorska som arbetar på barnmorskeutbildningen i Umeå.

– Vilket fantastiskt rum att främja det fysiologiska födandet i! Ett rum där oxytocinet, kärlekshormonet och värkhormonet, anknytnings- och amningshormonet får flöda fritt. Tänk att få föda barn i det här rummet! Så himla häftigt! Härinne möts kvinnorna av lugnet. Stress får inte förekomma i ett förlossningsrum, och i det här rummet känner man inte av någon stress. Rummet är stort och rymligt med en behaglig belysning. Avslappnande och lugnande färgsättning. Här finns redskap såsom repet i taket och pilatesbollen. Inspirerande planscher på väggarna, bildspel och möjlighet att spela musik. Ett stort badkar med tillgång till lustgas. Samtidigt finns det direkt tillgång till den utrustning som kan behövas om någon komplikation skulle tillstöta. Allt för en trygg och säker förlossning. Jag kan bara gratulera de kvinnor som kommer att föda barn här.

Ett färgglatt rep hänger i taket i ett rum på BB. Sjukhusklädda personer står runtomkring repetFörstora bilden

Välbesökt invigning

En pilatesbollFörstora bilden

En pilatesboll finns tillgänglig om den födande kvinnan önskar använda den

– Jag vill passa på att tacka så mycket för att vi fått genomföra det här. Vi är så glada och jättenöjda! Rummet blev precis som vi hade tänkt. Avrundar Lena Bäck enhetschef områdesstab Kvinna.

En leende person i sjukhuskläder står beredd att klippa ett bandFörstora bilden

Lena Bäck enhetschef områdesstab kvinna

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 4 gillar detta