Gemensam position/narrativ om behovet av ett stärkt transportstråk mellan Trøndelag och Jämtland Härjedalen

Den 8 januari samlas förtroendevalda och tjänstepersoner från Jämtland Härjedalen och Trøndelag på konferensen Fellesstemmen. Då lanseras också ett gemensamt framtaget narrativ om transportkorridoren E14/Mittbanan/Meråkerbanan, och i samband med det hålls en pressträff.

Jämtland Härjedalen och Trøndelag är regioner med en gemensam historia och lång tradition av samarbete. Det säkerhetspolitiska läget i Europa aktualiserar också behovet av starkare regional samverkan kring framtidsfrågor i Mittnorden.

Den 8 januari samlas förtroendevalda och tjänstepersoner från Jämtland Härjedalen och Trøndelag på Fellesstemmen, som är gränskommittén Fellesrådets årliga konferens. Den här gången är fokuset ett starkt näringsliv för ökad tillväxt. I samband med Fellesstemmen lanseras ett gemensamt framtaget narrativ om transportkorridoren E14/Mittbanan/Meråkerbanan.

En pressträff kommer att hållas i samband med lanseringen av det gemensamma narrativet. Det sker den 8 januari, klockan 14.00 på Hotell Scandic Hell i Stjørdal.

Narrativet, med rubriken Järnvägens och E 14 betydelse mellan Trøndelag och Jämtland - En Livlina i krissituationer!”, beskriver det alltmer tilltagande behovet av att korridoren rustas för att möta den beredskapsuppbyggnad som pågår i våra länder i Norden.

Korridoren är en av fyra gränsöverskridande järnvägsstråk mellan Sverige och Norge, där vi i denna även har ett starkt vägstråk parallellt. Ofotbanan/Malmbanan och Meråkerbanan/Mittbanan är utpekade viktiga stråk för Natos transporter i väst-östlig riktning, men är också viktiga för näringslivet och beredskapen.

– Trøndelag, med sin hamnstruktur och väst-östliga förbindelser till Sverige och Finland, är centralt för mottagandet och transit av allierade förstärkningar till de nordiska länderna. Väg- och järnvägsstråket mellan Trøndelag och Jämtland kommer bli väldigt viktig för militära transporter framöver vilket innebär att transportinfrastrukturen behöver ha den funktionalitet och robusthet som krävs för att fungera. Detta är något vi för dialog med de nationella myndigheterna om i våra respektive länder, säger Bengt Bergqvist (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen.

Den 9-10 januari arrangerar Trøndelag fylkeskommune sin årliga konferens Trøndelagsmøtet. Då samlas politiker, näringsliv, institutioner och andra intressenter till föreläsningar och samtal kring hur Trøndelag ska förbli en attraktiv region. Årets tema är grön omställning. En lansering av positionen kommer även att ske under Trøndelagsmøtet.

Från Region Jämtland Härjedalen deltar bland annat regionstyrelsens ordförande Bengt Bergqvist (S), regionala utvecklingsnämndens ordförande Jonas Andersson (S) och regionala utvecklingsdirektören Magnus Aspegren.

– Samarbetet mellan Trøndelag och Jämtland Härjedalen är viktig inte minst när det kommer till att knyta samman och stärka våra viktiga transportstråk. Det är till nytta för båda våra län och fylke men också för våra länder och Norden i stort, menar Jonas Andersson (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Jämtland Härjedalen.

Både Fellesstemmen och Trøndelagsmøtet hålls i Stjørdal, cirka 3 mil från Trondheim.

För mer information:

Bengt Bergqvist (S), regionstyrelsens ordförande, Region Jämtland Härjedalen, 070-363 38 76.

Jonas Andersson (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Jämtland Härjedalen jonas.andersson@regionjh.se, 072-702 74 80.

Magnus Aspegren, regional utvecklingsdirektör, Region Jämtland Härjedalen, 063-14 65 77.

Berit M Eriksson, Regional utvecklingsstrateg, Region Jämtland Härjedalen, tel 070-378 00 73.

Text: Berit Eriksson/Linda Henriksson