Vård till asylsökande, papperslösa och migranter

Begreppet vård som inte kan anstå är en utvidgning av den vård som definieras som omedelbar, det vill säga inte bara akut vård. Begreppet omfattar behandling av sjukdomar och skador i de fall där även måttlig fördröjning bedöms kunna medföra allvarliga följder för patienten.

Vad som ska räknas som vård som inte kan anstå måste alltid avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren, tandläkaren eller annan ansvarig vårdpersonal. Bara behandlande läkare eller annan ansvarig vårdpersonal som har kunskap om patientens individuella förutsättningar kan bedöma vilka åtgärder som krävs och när.

Följande kan räknas som vård som inte kan anstå (Socialstyrelsen):

  • akut vård och behandling (omedelbar vård)
  • vård och behandling som är mer än omedelbar vård
  • vård och behandling av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten
  • vård som kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd
  • vård för att undvika mer omfattande vård och behandling
  • vård för att minska användningen av mer resurskrävande akuta behandlingsåtgärder
  • vård som är följdinsatser av vård som getts (inklusive psykiatrisk vård)

För mer information se Socialstyrelsens hemsida:
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/asylsokande-och-andra-flyktingar/halsovard-och-sjukvard-och-tandvard/erbjuden-vard/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Personer med uppehållstillstånd har rätt till sjukvård och tandvård på samma villkor som alla svenska medborgare. Vård ges utifrån det bedömda vårdbehovet och för kommunplacerade till fastställd ordinarie avgift och med beslutat högkostnadsskydd. För kvarboende i Migrationsverkets boenden gäller avgift som för asylsökande vid uppvisande av LMA-kort.

Asylsökande vuxna, från 18 år, har rätt till akut sjuk- och tandvård, mödravård, förlossningsvård, preventivmedelsrådgivning, abort, vård enligt smittskyddslagen, samt vård som läkare eller tandläkare bedömer kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd.

Gömda, tillståndslösa personer från 18 år har rätt till hälsoundersökning och vård enligt samma regelverk som asylsökande.

Barn under 18 år, även gömda flyktingbarn s.k. tillståndslösa har samma rätt till sjukvård och tandvård som folkbokförda barn som är bosatta i Sverige. I det ingår även BVC-kontroller samt vaccinationer enligt det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.