en kvinna klättrar på en klippaFörstora bilden

Innovationsforskaren gjorde äventyret till en livsstil

Som forskare och innovationskonsult ville Louise Östberg ta reda på om många små idéer kan leda till en större förändring än en stor innovation.

När hon sedan gick en äventyrsutbildning fick hon idén att starta ett äventyrsprojekt för att testa sin tes, med ett litet äventyr om dagen. Det skulle visa sig få stor effekt, inte bara på henne, utan hela familjen.

Det ledde helt enkelt till en livsavgörande förändring. För fyra år sedan gick flyttlasset från Lidingö till Funäsdalen. Tanken var att hennes man Thomas Jörgensen skulle fortsätta att jobba som konsult inom finansbranschen, men så blev det inte. Han fick jobb som ekonomichef på Ramundberget nästan direkt. De tre barnen fann sig tillrätta i skola och förskola. Louise hade dock ingen direkt plan för sig själv.

– Det löser sig, tänkte jag. Och det gjorde det. Idag driver jag mitt eget företag, med uppdrag över hela landet. Jag föreläser om bland annat förändringsarbete genom innovationsprocesser. Faktum är att rent professionellt är jag mer intressant nu än när jag bodde i Stockholm. Det öppnades en massa dörrar när vi flyttade hit.

Varför just Funäsdalen?

Eftersom Louises mamma har sina rötter i Ljusnedal, blev det många besök i Funäsfjällen under uppväxten. Skidåkning är ett stort intresse och det var dessutom under en skidsäsong i Alperna Louise mötte sin blivande man, som också tagit en paus i karriären. De återvände till Sverige, bildade familj och bosatte sig på Lidingö. Men hela tiden fanns en dröm om Funäsdalen och att leva ett annorlunda liv, där skidåkningen kunde få större plats.

– Under mitt äventyrsprojekt gjorde jag små äventyr varje dag, allt från att paddla kajak på lunchen till att laga mat med barnen ute i naturen. Jag passerade Malung på en jobbresa och tog chansen att hälsa på en kompis med draghundar, så vi åkte hundspann tillsammans. Så höll det på. Jag ville se om det kunde leda till en förändring, där jag vågade utmana mig själv och ta risker. Att träffa personer som gjort andra livsval bidrog starkt och inspirerade mig.

Fjällguide på halvtid

Idag har Louise hittat en livsstil där det stora intresset för naturen och skidåkning blivit en naturlig del. Hon hoppade på en kurs i fjällsäkerhet och blev samtidig certifierad fjälledare. Hon håller kurser i mountain bike och jobbar som fjällguide på halvtid, bland annat tillsammans med expeditionsledaren Ola Skinnarmo.

– Nu kan jag kombinera mitt forskningsarbete, ta på mig konsultuppdrag, föreläsa och samtidigt vara ute på fjället. Vi stortrivs här. Det var enkelt att komma in i samhället, här är de vana vid att nytt folk flyttar in. Eftersom vi är aktiva inom idrott och föreningar har vi lärt känna många. Att ha tre barn har också underlättat. Just nu lever vi det liv vi vill och mår väldigt bra.

Foto: Jocke Lagercrantz