- Startsida
- Jobb & utbildning
- Välkommen som ny kollega
- Sekretess inom hälso- och sjukvården
Sekretess inom hälso- och sjukvården
För personal inom hälso- och sjukvårdsområdet gäller sekretess. Enligt Offentlighet- och sekretesslagen (2009:400) är det förbjudet att lämna ut uppgifter till utomstående om patients hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan lämnas utan att patienten eller någon närstående lider men (obehag).
Tystnadsplikt
Bestämmelserna innebär både muntlig sekretess (tystnadsplikt) och sekretess (förbud att lämna ut en uppgift skriftligen). Tystnadsplikten gäller både inom offentlig och privat vård. Tystnadsplikten gäller alla som är verksamma inom hälso- och sjukvården vare sig verksamheten avser vård eller administration, ekonomiskt eller tekniskt arbete. Sekretesskyddet gäller för alla patienter, oavhängigt om patienten har rätt att vistas i Sverige eller inte. Den som bryter tystnadsplikten kan straffas med böter eller fängelse. I Region Jämtland Härjedalen genomförs kontroller som innebär att slumpvis utvalda anställda granskas utifrån behörigheter och rätt att ta del av innehåll i patientjournaler.
Varför sekretess?
Offentlighets- och sekretesslagen finns för att skydda patientens personliga integritet. Alla patienter ska kunna tala fritt med personalen om sitt hälsotillstånd och sina personliga förhållanden och samtidigt vara säkra på att allt som sägs stannar hos den de talat med. De uppgifter som patienten ger till hälso- och sjukvårdspersonalen är därför skyddade genom sekretess. Detsamma gäller uppgifter som en patient lämnar om andra personer, till exempel närstående.
Vilka uppgifter omfattas av sekretessen?
Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden med mera. Den här typen av uppgifter finns ofta i patientjournaler eller i anteckningar som förs på annat sätt. Sekretessbestämmelserna gäller även under fritiden och efter avslutad anställning.
Vem får ta del av patientuppgifter?
Inom en vårdgivares verksamhet är bara den som deltar i vården av patienten, eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården, behörig att ta del av uppgifter om en patient. Den som obehörigt tar del av patientuppgifter kan dömas för dataintrång enligt Brottsbalken med böter eller fängelse. Det leder också till arbetsrättsliga åtgärder.