Johan träffar ständigt nya människor

LÄS- OCH LITTERATURUTVECKLARE

– Jag har alltid haft ett stort intresse för litteratur, läsande och skrivande. Så när tjänsten dök upp var det självklart att söka, berättar Johan Hemmingsson läs- och litteraturutvecklare och fortsätter;

– Framför allt vill jag utvidga ungdomars intresse för läsande och skrivande. Det är viktigt att bli hörd och sedd när man är ung, särskilt om man har ett så smalt intresse som skrivande. Det var något jag själv saknade när jag upptäckte skrivlusten i tonåren.

Johan Hemmingsson är anställd på Kulturen. Det speciella är friheten tycker han. Visst finns det uppsatta mål och riktlinjer, men han väljer helt och fullt själv hur han ska ta sig an sina uppgifter.

– Jag lägger mitt eget schema och planerar mina aktiviteter på egen hand. Träffar ständigt nya människor som delar mitt intresse och dessutom får jag träffa många intressanta människor utanför regionen som fyller på med inspiration.

Upptäcker nya pärlor i skog och fjäll

Johan Hemmingsson är uppvuxen i Jämtland men flyttade som 19-åring. Han har hunnit med att bo lite varstans i Sverige och även utomlands, men flyttade tillbaka till länet när han fyllt 28 år. Efter avslutad utbildning vid Umeå Universitet blev han erbjuden ett jobb i Jämtland. Han flyttade hem, men jobbet rann ut i sanden.

– Jag blev kvar ändå, för jag kände mig klar med flyttandet, konstaterar han och avrundar;

– Det bästa med Jämtland är naturen. Här kan jag odla mitt intresse för friluftsliv, skidåkning och fiske. Hela tiden upptäcker jag nya pärlor i skog och fjäll. Sedan är det skönt att det är ganska glest befolkat.

124

lägst antal steg under en arbetsdag

38

år gammal men känner sig som 22

antal fiskespön
han äger

Text och foto: Lena Manneby