Elin gör skillnad för patienterna

MEDICINSK SEKRETERARE

– Tjusningen med att vara medicinsk sekreterare är att det är ett så brett yrke. Man får lära sig så otroligt mycket, får vara en servicefunktion gentemot vårdpersonalen men samtidigt bidra med kompetens som inte finns att hitta i någon annan yrkeskategori inom vården, konstaterar Elin Wiltok som tills helt nyligen arbetat som medicinsk sekreterare på Järpens hälsocentral.

Trevligt och utvecklande arbete

Elin Wiltok jobbade länge som florist men när hon började få problem med allergier fick hon tänka om och landade till slut i yrket medicinsk sekreterare.

– Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle trivas med ett kontorsarbete men jag fick verkligen ändra uppfattning. Jag fick upp ögonen för vilket trevligt och utvecklande arbete det är och har aldrig ångrat mitt yrkesval. Tjusningen med att vara medicinsk sekreterare är att det är ett så brett yrke. Man får lära sig så otroligt mycket, får vara en servicefunktion gentemot vårdpersonalen men samtidigt bidra med kompetens som inte finns att hitta i någon annan yrkeskategori inom vården. Dessutom vet jag att mitt arbete gör skillnad för patienterna vilket känns väldigt värdefullt och motiverande. Det är visserligen ett kontorsjobb men det är både kreativt och tillfredsställande.

Glesbygd turism och akutsjukvård

Hon har en anställning på Järpens hälsocentral där hon till största delen är placerad. Men man arbetar sedan några år tillbaka som ett administrativt team för Järpens, Åres och Hallens hälsocentraler.

– Det är lyxigt att få vara en del av tre så helt olika verksamheter som spänner över allt från glesbygd, turism och akutsjukvård till små verksamheter som distriktssköterskemottagningar och filialer. Det är en mix som gör arbetet utmanande men också extra spännande! Säger Elin Wiltok och fortsätter;

– Det jag uppskattar allra mest är att här finns en stark teamkänsla mellan yrkesgrupperna och att alla medarbetare är lika viktiga. På hälsocentralen är det så många olika yrkesgrupper man ska samarbeta med som medicinsk sekreterare. I det administrativa teamet utför vi dagliga administrativa uppgifter som rör patientdokumentation och kontrolluppgifter. Vi är ett kunskapsstöd för vårdpersonalen i allt som rör dokumentation, sekretess och utformning av rutiner och vi är till stor del delaktiga i verksamhetsutveckling. Vi har med andra ord ett väldigt varierande och roligt jobb!

Stolt över sitt yrke

Hon tycker att arbetet på Järpens hälsocentral har hjälpt henne att växa väldigt mycket i sin yrkesroll just eftersom man får ta plats och vara delaktig i så mycket. Den 1 juni gick hon över till en tjänst som enhetschef för Järpens och Hallens hälsocentraler.

– Administrationsyrket har verkligen rustat mig för den rollen tack vare att man i sitt dagliga arbete som medicinsk sekreterare lär känna sin verksamhet på djupet samt vilken viktig roll administrationen har för resultatet. Jag är stolt över mitt yrke och vad jag och mina kollegor bidrar med till vården.

Från Piteå via Växjö till Jämtlandsfjällen

Elin Wiltok kommer ursprungligen från Piteå. Innan hon flyttade till Jämtland bodde hon och hennes man i Växjö i några år där hon arbetade i Region Kronoberg. 

– Min man är uppvuxen i Mörsil i Åre kommun och det var den huvudsakliga anledningen till att vi valde att flytta till Jämtland då vi har familj och vänner här. Vi trivs otroligt bra då ingen av oss är stadsmänniskor utan föredrar att bo i glesbygd. Dessutom är det en rikedom att ha fjäll och skog, sjöar och vacker utsikt alldeles in på knuten. Man har en väldigt rik fritid när man bor så här.

10

år som medicinsk sekreterare

365

tältnätter per år om hon fick

0

gånger hon ångrat sitt yrkesval

Text: Lena Manneby Foto: Privat