Tobak och nikotin
Denna sida är riktad till dig som vill veta mer om tobak och hur det kan påverka vår hälsa.
Fakta om tobak
Rökning är sammantaget den enskilt största riskfaktorn för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Cigaretter innehåller 8000 kemiska ämnen, varav minst 60 är cancerogena. Snus innehåller 3000 kemiska ämnen, varav minst 28 är cancerframkallande, och kan innehålla upp till åtta gånger mer nikotin än cigaretter.
Nikotin är en gemensam ingrediens för all tobak. Alla tobaksprodukter är konstruerade så att nikotin snabbt frisätts, absorberas och sprids till centrala nervsystemet. Forskning visar att nikotin förändrar hjärnans struktur och utveckling, vilket kan vara särskilt negativt för unga personer. Nikotinet är 5–10 gånger mer potent beroendeframkallande än kokain eller morfin.
I Jämtlands län röker fem procent av invånarna och 17 procent snusar dagligen. Läs mer i Hälsa på lika villkor 2022.
Tobaksfri inför operation
När du blir opererad är det många faktorer som påverkar hur resultatet av operationen blir. Använder du tobak före och efter operationen kan det ge allvarliga problem. Det beror på att kroppens vävnader får syrebrist orsakad av framförallt kolmonoxid och nikotin. Kolmonoxid får man i sig när man röker och den blockerar de röda blodkropparnas möjlighet att ta upp syre i kroppen. Nikotin finns i alla sorters tobak och den påverkar blodförsörjningen genom att blodkärlen drar ihop sig och det gör att operationssåret läker sämre.
När läkningen går långsamt har du ökad risk att få infektioner i såret. Du kan också få problem med hjärtat, blodkärlen och lungorna vilket kan leda till allvarliga konsekvenser. Måste du få behandling med antibiotika mot infektionen och sjukhusvård för de andra komplikationerna blir du kvar längre på sjukhuset. Dessutom måste du vara sjukskriven längre. Om du slutar med tobak blir din operation säkrare!
Hjälp och stöd för dig som vill sluta med tobak och nikotin
Det viktigaste för att lyckas sluta röka eller snusa är att du är motiverad. Att du verkligen vill sluta med tobak. Att få råd och stöd förbättrar också möjligheterna att bli tobaksfri.
- På hälsocentralerna i Region Jämtland Härjedalen finns det tobaksavvänjare som kan hjälpa dig att sluta med tobak. Det gäller såväl om du röker, snusar eller använder e-cigaretter. Du behöver ingen remiss, utan kan kontakta tobaksavvänjaren direkt. Kontaktuppgifterna finns under rubriken Vårt utbud på hälsocentralernas sidor i Hitta vård: Hälsocentraler i Jämtland Härjedalen (1177.se)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Du kan få kostnadsfritt råd och stöd hos Sluta röka-linjen. Ring 020-84 00 00 eller gå in på slutarokalinjen.se
Länk till annan webbplats.. Där finns personer som har stor erfarenhet av att hjälpa folk att sluta röka. De finns på plats alla vardagar och vissa kvällar.
Tobacco endgame
Tobacco Endgame, TE, – Rökfritt Sverige 2025 är ett nationellt opinionsbildningsprojekt som startade 2015 med mål för ett rökfritt Sverige 2025. Region Jämtland Härjedalen (dåvarande Jämtlands läns landsting) var det första landstinget i landet som skrev på denna deklarering vilket följdes av att alla andra dåvarande landsting också skrev under på arbetet.
Bakgrund
Världshälsoorganisationen (WHO) antog 2003 världens första folkhälsokonvention, Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll. Konventionen är ett evidensbaserat internationellt juridiskt avtal som syftar till att minska den tobaksrelaterade sjukligheten och dödligheten men också tobakens samhälls- och miljöpåverkan. Bakgrunden till konventionen är att tobaksproblemet endast kan lösas genom en kombination av flera olika åtgärder på global till lokal nivå. Sverige anslöt sig till, ratificerade, konventionen den 7 juli 2005. För ett enskilt land innebär en anslutning till konventionen även en politisk viljeyttring för ett förstärkt och kontinuerligt tobaksförebyggande arbete.
Tobacco Endgame handlar om att vi som nation ska följa tobakskonventionen. Att använda tobakskonventionen som är en instruktion över hur vi kan begränsa skadverkningarna av tobak, och hur vi kan arbeta på olika nivåer, från den nationella till lokala arenan.
Många olika arbetsinsatser har skett i vårt län sedan dess och nu går vi in på det sista året innan utvärdering ska göras.
Läs mer om Tobacco endgame på tobaksfakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information
- Sluta Röka linjen: slutarokalinjen.org
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller telefon 020-84 00 00.
- Psykologer mot tobak: psychologistsagainsttobacco.org.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För vårdgivare
Är du arbetsgivare och vill ha råd och stöd i arbetet?