Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Goda matvanor

Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för sjukdom och ohälsa i Sverige och ökar risken för sjukdom, sänkt livskvalitet och för tidig död, framför allt genom en ökad risk att drabbas av fetma, hjärt- och kärlsjukdom, cancer och typ 2-diabetes och karies. Beräkningar visar att 14 procent av alla dödsfall i Sverige skulle kunna förhindras eller senareläggas genom hälsosamma matvanor. Ohälsosamma matvanor kan även ge upphov till undernäring, där brist på energi, protein eller andra näringsämnen orsakar mätbara och ogynnsamma förändringar i kroppens sammansättning eller funktion eller av en persons sjukdomsförlopp.

Läget i länet

34 procent i åldersgruppen 16–84 år äter grönsaker eller rotfrukter två eller fler gånger per dag. Samt 30 procent av länsborna som dricker sötad dryck två eller fler gånger i veckan. Det är störst andel som ofta dricker sötad dryck i åldersgruppen 16–29 år (53 procent), minst andel är det i åldersgruppen 65–84 år (15 procent). Det är en större andel män (35 procent) än kvinnor (24 procent) som ofta dricker sötad dryck.
Källa: Hälsa på lika villkor 2022.

Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att öka på mängden grönsaker och få en bra balans i måltiden.

Tallriksmodellen består av tre delar:

  • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
  • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
  • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Den moderna tallriksmodellen finns i tre olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi. Dessutom finns en modell för äldre med nedsatt aptit.

Se de olika tallriksmodellerna och mer information på Livsmedelsverkets webbplats livsmedelsverket.se.

För vårdgivare

Är du arbetsgivare och vill ha råd och stöd i arbetet?