Alkohol
Denna sida är riktad till dig som vill veta mer om alkohol och hur det kan påverka vår hälsa.
Fakta om alkohol
Forskningen visar att det finns stora hälsovinster att uppnå för personer med hög alkoholkonsumtion som minskar sin konsumtion. Högkonsumenter av alkohol beskriver en rad positiva effekter då de dricker mindre. Vanliga effekter är att man sover bättre, känner sig piggare, blir klarare i tanken och mår psykiskt bättre.
På lite längre sikt ses ofta sjunkande blodtryck, sjunkande blodsocker och förbättrade levervärden. Någon helt riskfri alkoholkonsumtion finns inte. Även vid låg konsumtion kan alkoholen innebära ökad risk för känsliga personer och i vissa situationer. Detta kräver en individuell bedömning. All minskning av alkoholkonsumtion ger positiva hälsoeffekter.
Läget i länet
13 procent av länet innvånare mellan 16–84 år har en riskkonsumtion av alkohol. Större andel män än kvinnor (Hälsa på lika villkor 2022).
Ligger du i risksonen?
- Testa dig på alkoholprofilen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – ett test för dig över 18 år som vill veta mer om dina alkoholvanor och hur de påverkar dig och andra.
Hjälp och stöd för dig som vill dra ner på sin alkoholförbrukning
En del som dricker alkohol utvecklar så småningom ett beroende. Då har du vant dig vid alkohol och det kan vara svårt att sluta dricka eller att dricka mindre. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Det finns bra metoder för att bli av med ett alkoholberoende. Läs mer om alkoholberoende på 1177.se Länk till annan webbplats..
Det går att bli av med alkoholproblem. Det viktiga är att du själv vill ha en förändring. Det räcker inte att andra vill att du ska sluta. Många kan ändra vanor utan behandling.
- Via din hälsocentral kan du få råd och stöd för att kunna minska din riskfyllda alkoholkonsumtion. Hitta hälsocentraler på 1177.se
Länk till annan webbplats..
- Alkoholhjalpen.se.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det finns stöd i forum, i självhjälpsprogram och stöd på telefon, telefonnummer 020-84 44 48.
- Ideella organisationer, till exempel Anonyma alkoholister.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alkohol och äldre
Alkoholkonsumtionen bland äldre har ökat under senare år, trots att den minskar i andra åldersgrupper. För äldre som upplever ensamhet kan alkohol fungera som en tillfällig lindring, men det medför också stora hälsorisker.
Äldre personer är mer känsliga för alkoholens effekter och löper högre risk att drabbas av sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, demens och cancer. Dessutom ökar risken för fallskador och negativa interaktioner med läkemedel.
Via din hälsocentral kan du få råd och stöd för att kunna minska din riskfyllda alkoholkonsumtion. Hitta hälsocentraler på 1177.se Länk till annan webbplats..
Alkoholfri inför operation
Alkohol ökar risken för komplikationer. Så här påverkar du resultatet av operationen om du gör ett uppehåll med att dricka alkohol:
- Risken för blödningar minskar.
- Såret efter operationen läker snabbare.
- Immunförsvaret fungerar bättre.
- Risken för en infektion i såret minskar.
- Hjärtat fungerar bättre.
Det rekommenderas att undvika alkohol minst fyra veckor före och efter operationen.
Mer information
För att alla ska få en jämlik vård finns det nationella riktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (socialstyrelsen) för vissa sjukdomar. Där kan du bland annat läsa om vilka undersökningar och behandlingar som kan passa bra vid sjukdomen.
För vårdgivare
Är du arbetsgivare och vill ha råd och stöd i arbetet?