Nyhetsarkiv


 • Tar du med dig böcker från biblioteket utan att låna dem?


  Den senaste tiden har det tyvärr börjat saknas böcker i hyllorna. Det är jättekul att biblioteket är till hjälp för dig men om böcker inte lånas och du inte meddelar mig drabbar det andra låntagare.
  Det här blir konsekvenserna:
  • I katalogen står det att en bok finns inne.
   Låntagare reserverar boken för att säkra ett lån (ibland åker folk in på helger enbart för att låna en bok) men den finns inte på hyllan. Eftersom den är borta måste låntagare försöka få tag på den på andra sätt vilket inte alltid går.
  • Det skapar osäkerhet. Jag måste upprepade gånger leta igenom alla hyllor och om boken är borta ge låntagare negativa besked. Dessa kan ha räknat med att låna boken vid ett visst datum, för exempelvis studier, och hamnar i en stressig situation.
  • Jag kan inte alltid köpa in nya exemplar. Att ersätta blir väldigt dyrt, vilket innebär att jag kanske måste välja bort böcker som efterfrågas för att jag till slut inte har råd. Vissa böcker går inte att köpa längre, de har slutat tryckas så de går inte att ersätta över huvud taget.
  Om du behöver låna en bok men saknar lånekort, boken inte går att låna i självutlånsdatorn eller du har andra frågor, maila mig på: medicinskabiblioteket@regionjh.se så ska vi se hur vi kan lösa situationen. /Sofie, bibliotekarien


 • Väntar du på mail? Bibliotekets funktionsbrevlåda har hyss för sig.


  Du kan få svar från sofie.aberg@regionjh.se
  Bibliotekets funktionsbrevlåda har råkat ut för någon form av tekniskt strul som gör att mail inte alltid skickas. Tills problemet är löst kan du komma att få svar från min mail sofie.aberg@regionjh.se i stället.Det verkar gå bra att maila till bibliotekets mail, det är just när jag svarar som det uppstår problem.Om du mailat medicinskabiblioteket@regionjh.se och inte får svar inom 3 arbetsdagar, maila till mig direkt i stället. /Sofie


 • När och hur använder jag OpenAthens?


  OpenAthens är ett program som fungerar som en "grindvakt" mellan bibliotekets e-resurser och dig som användare, när du inte sitter på regionens intranät.
  Med ett OpenAthens-konto har du tillgång till allt du normalt sett har tillgång till när du sitter på jobbet även när du sitter utanför regionens intranät.Du kan registrera ett OpenAthens-konto via fliken Fjärråtkomst med OpenAthens här på hemsidan. Du får då ett användarnamn och ett lösenord.OpenAthens-kontot är inget konto du kan spara material i, utan är bara till för att "släppa in dig." När du klickar på länkar i e-resurser får du upp en sida som ber dig ange ditt OpenAthens-användarnamn och lösenord - det kan se lite olika ut, antingen är det en sida med regionens logga på eller med texten Sign in with an OpenAthens-account. När du har loggat in med ditt användarnamn och lösenord kommer OpenAthens att ligga i bakgrunden och fortsätta "godkänna" dig tills du är klar med att använda en e-resurs. Du behöver inte logga ut ur OpenAthens, programmet stängs automatiskt.
  Att logga in med OpenAthens ser olika ut i olika e-resurser:
  • UpToDate
   • Du behöver inte ett OpenAthens-konto alls för UpToDate.
    Det räcker med att du sitter på regionens nät och använder länken på bibliotekets hemsida och registrerar ett konto direkt i UpToDate.
    Sedan loggar du bara in med det kontot på webbsidan eller i appen (ladda ner från App Store eller Google Play), oavsett vilket nät du använder.
  • BrowZine
   • Webbsida - klicka på länken till BrowZine via bibliotekets hemsida.
    Du kommer till BrowZine och kan söka efter tidskrifter.
    När du klickar på en artikel du vill läsa i en tidskrift kommer du få upp en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account. På den här sidan ska du fylla i ditt OpenAthens-användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan läsa artikeln.
    Ett konto i BrowZine är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
   • Appen - ladda ner BrowZine som app i App Store eller Google Play.
    När du öppnar appen kan du få fram en lista på olika institutioner som har Browzine, sök fram Region Jämtland Härjedalen i listan Choose a library .
    Nu kommer du till en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account . Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan använda appen.
    Ett konto i BrowZine är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
  • CINAHL+, PsychINFO, EBSCO e-books
   • När du klickar på någon av länkarna till databaserna CINAHL+, PsychINFO eller EBSCO e-books via bibliotekets hemsida kommer du direkt till en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account .
    Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan läsa artiklar och e-böcker.
    Ett konto i CINAHL+, PsychINFO eller EBSCO e-books är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
  • ClinicalKey
  • Primal Pictures Anatomisk 3D-atlas
   • När du sitter utanför regionens intranät, använd länken Primal Pictures Extern åtkomst. Nu kommer du direkt till sidan med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account . Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan använda atlasen.
    Ett konto i Primal Pictures är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
  • PubMed
   • Du använder länken till PubMed på bibliotekets hemsida och kan söka artiklar som vanligt. När du öppnar ett abstract finns en liten knapp med regionens logga på, till höger om abstractet. Klickar du på knappen kommer du till en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account . Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan läsa artiklar.
    Ett konto i PubMed är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
   Har du frågor eller vill ha hjälp med att registrera konton, hör av dig till medicinskabiblioteket@regionjh.se • Har du Hotmail eller annan privat mail?


  Mailprogram tolkar ibland bibliotekets utskick som spam
  När du registrerar ett konto i bibliotekets katalog för att låna böcker ska du ange en e-postadress. Du kan använda din regionmail eller privata mail.Mailprogram utanför regionen kan dock tolka bibliotekets utskick som spam och mail hamnar i skräpkorgen. Det här är framför allt vanligt hos Hotmail.Om du väntar på meddelande från biblioteket - reservationer, påminnelser, krav mm. - så kolla i skräpkorgen så att mail inte fastnat där.


 • Låna böcker? Få dem med internposten!


  Om du inte kan komma till biblioteket för att låna böcker kan du få dem skickade till dig med internposten.

  Så länge du har möjlighet att ta emot internpost går det bra att få böcker skickade, du kan också lämna tillbaka med internposten.Detta gäller oavsett om du jobbar på sjukhuset, närliggande lokaler eller i primärvården. Till primärvården kommer böckerna med "Slingbilen".Hör av dig till medicinskabiblioteket@regionjh.se om du vill få böcker skickade till dig.


 • E-böcker : PDF eller EPUB?


  Vilka länkar ska jag använda när jag vill läsa e-böcker?
  I databaserna CINAHL+ och PsychINFO finns en länk under artiklars abstract som heter Läs Full Text Region Jämtland Härjedalen .
  Den klickar du på för att se om artikeln går att läsa direkt eller så kommer du till ett beställningsformulär.
  Denna länk syns även i databaserna EBSCO e-book Open Access (OA) collection och EBSCO e-book Psychology Collection .För e-böcker ska du inte använda Läs Full Text Region Jämtland Härjedalen utan klicka på PDF eller EPUB i stället (båda öppnar boken så det spelar ingen roll vilken av de två du väljer). Läs Full Text Region Jämtland Härjedalen gäller bara för tidskrifter.


 • "Movember" - uppmärksamma manssjukdomar


  Movember är en internationell kampanj för att uppmärksamma manssjukdomar, särskilt prostatacancer. För att symbolisera kampanjen, uppmanas en att odla mustasch under november månad.Via biblioteket har ni tillgång till den senaste forskningen inom bland annat prostatacancer.
  ClinicalKey Databas med e-böcker, vetenskapliga tidskrifter, artiklar, kliniska översikter med mera.
  Via denna länk hittar du en översikt av material om prostatacancer.
  UpToDate Kliniskt kunskapsstöd med den senaste internationella evidensen.
  Via denna länk hittar du en översikt av material om prostatacancer.
  Cochrane Databas med systematiska översikter och kliniska studier.
  Sök på Prostatic neoplasms i sökrutan för en översikt av material om prostatacancer.
  Primal Pictures Anatomisk 3D-atlas Interaktiv atlas över människokroppen där du kan bygga din egen modell.Använd funktionen 3D Atlas kategori Pelvis and Perineum
  I den vänstra menyn finns bland annat avdelning Male pelvis and perineum - Male reproductive system
  Använd funktionen 3D Real-time kategori Male pelvis .
  Det finns färdiga modeller i den vänstra menyn på sidan, eller bygg din egen.
  Demonstrationsfilm i 3D Real-time.
  Denna funktion är även användbar i patientinformation och i undervisning.
  Sitter du utanför regionens interna nät? Använd denna länk och logga in med ditt OpenAthens-konto.
  Karger Fast Facts Fast Fact-serien innehåller mer än 100 böcker inom en mängd olika medicinska områden.
  Du har bland annat tillgång till :
  Fast Facts: Prostate Cancer
  Fast Facts for Patients and their Supporters: Metastatic Prostate Cancer
  Fast Facts: Bladder Cancer
  PubMed Sökmotor med tillgång till en stor mängd vetenskapliga artiklar.
  Klistra in "Prostatic Neoplasms"[Mesh] OR "Prostate neoplasms" OR "Prostate cancer" i sökrutan.
  Är du inte anställd inom regionen eller studerar på Läkarprogrammet? PubMed innehåller en stor mängd öppet material så testa sökningen om du är intresserad av att läsa mer om prostatacancer. Fungerar inte länkarna, vill du veta mer om OpenAthens eller har andra frågor?
  Kontakta medicinskabiblioteket@regionjh.se • Oktober - Internationella bröstcancermånaden


  Oktober är internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen om bröstcancer. Via biblioteket har ni tillgång till den senaste forskningen inom området.
  ClinicalKey Databas med e-böcker, vetenskapliga tidskrifter, artiklar, kliniska översikter med mera.
  Via denna länk hittar du en översikt av material om bröstcancer.
  NYTT : Breast Cancer Content on ClinicalKey (Film 20 minuter) UpToDate Kliniskt kunskapsstöd med den senaste internationella evidensen.
  Via denna länk hittar du en översikt av material om bröstcancer.
  Cochrane Databas med systematiska översikter och kliniska studier.
  Sök på Breast cancer i sökrutan för en översikt av material om bröstcancer.
  Oxford Medical Handbooks A series of pocket handbooks, written for a broad medical readership, from students, junior doctors and specialist trainees, to nurses, dentists, paramedics, and allied health professionals. Sök på Breast cancer i sökrutan för en lista på e-böcker med information om bröstcancer, bland annat Medical Handbook of Oncology .Primal Pictures Anatomisk 3D-atlas Interaktiv atlas över människokroppen där du kan bygga din egen modell. Använd funktionen 3D Real-time kategori Thorax. Det finns en färdig modell i den vänstra menyn på sidan, Breast and mammary glands , komplettera sedan med Reproductive organs från den högra menyn. Denna funktion är även användbar i patientinformation och i undervisning.
  Sitter du utanför regionens interna nät? Använd denna länk och logga in med ditt OpenAthens-konto.
  PubMed Sökmotor med tillgång till en stor mängd vetenskapliga artiklar.
  Klistra in "Breast Neoplasms"[Mesh] OR "breast cancer" i sökrutan.
  Är du inte anställd inom regionen eller studerar på Läkarprogrammet? PubMed innehåller en stor mängd öppet material så testa sökningen om du är intresserad av att läsa mer om bröstcancer. Fungerar inte länkarna, vill du veta mer om OpenAthens eller har andra frågor?
  Kontakta medicinskabiblioteket@regionjh.se • Logga in i ClinicalKeys app? Det finns tre olika sätt?!


  Databasen ClinicalKey har en app som du bara kan använda om du registrerar ett användarkonto. Appen kan vara lite förvirrande eftersom den erbjuder tre olika sätt att logga in på... Så här gör du!
  • För att registrera ett konto måste du sitta på regionens interna nätverk och använda länken på bibliotekets hemsida under Gå drekt till: eller klicka här.
  • Klicka på Login i sidans övre högra hörn och fyll i efterfrågad information.
  • När du skapat kontot och är inloggad, klicka på ditt användarnamn och sedan på Remote Access.
   Ange din e-postadress i det efterfrågade fältet, du får en länk till din mail som du klickar på och då aktiveras kontot för att kunna använda appen.
  • Ladda ner ClinicalKeys app för iPhone eller Android.
  • I appen kommer du att få tre inloggningsalternativ!
   • Du ska använda det första alternativet: Ange dina kontouppgifter som du registrerade via ClinicalKeys hemsida i fälten Username och Password.
  • Vilka är då de andra alternativen..?  
   • OpenAthens är en fjärrinloggslösning för att du ska få tillgång till bibliotekets prenumerationer när du sitter utanför regionens interna nät, läs mer här.
    I dagsläget är det inte rekommenderat att använda sitt OpenAthens-konto för att logga in direkt i ClinicalKeys app då det ofta är tekniska problem med denna lösning.
    Däremot behöver du ett OpenAthens-konto för att kunna läsa vissa artiklar i ClinicalKey, då kommer ett inloggningsfönster att öppnas när du klickar på de artiklarna, där du anger dina OpenAthens-uppgifter.
    Det mesta materialet i appen är tillgängligt med ditt ClinicalKey-inlogg, oavsett vilket nätverk du använder.
   • Institutional login är ett alternativ om du kan använda ett "allmänt" inlogg, ett som alla i regionen kan använda. Medicinska biblioteket har inget sådant inlogg.
  Hör gärna av dig till medicinskabiblioteket@regionjh.se om du har frågor eller vill ha hjälp med att komma igång.

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se