Nya arbetssätt ger fler donationsmöjligheter
Genom att öka möjligheterna för personer att donera organ efter döden, bidrar Östersunds sjukhus till att fler patienter får chansen till ett förlängt liv och förbättrad livskvalitét.
– Att arbeta med organdonation är en viktig och fin del av arbetet. Det känns fint när en persons vilja att donera organ uppfylls. För närstående kan en donation upplevas som en tröst när det värsta tänkbara har hänt. En person kan rädda upp till åtta personers liv genom att donera sina organ, säger Matilda Andersson, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, IVA.
Organ för transplantation kan komma både från en avliden donator och en levande donator. På Östersunds sjukhus finns möjligheten att donera organ från en avliden donator. Det är möjligt när en patient avlider under kontrollerade former under en pågående donationsprocess på intensivvårdsavdelningen.
På intensivvårdsavdelningen har man sedan länge arbetat med DBD. DBD står för “Donation after Brain Death”, det vill säga donation då döden inträffar efter primär hjärnskada. Sedan oktober 2023 har man också börjat arbeta med DCD, alltså “Donation after Circulatory Death”, donation efter cirkulationsstillesstånd.
I snitt görs 1-3 organdonationer per år på Östersunds sjukhus och införandet av DCD innebär att fler personer kan få sin vilja uppfylld att donera sina organ efter döden. Därmed ökar antalet personer som får ett nytt organ och som i sin tur kan ge chans till ett längre liv och ökad livskvalité. Östersunds sjukhus samarbetar med Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg, och det är de som matchar organen till en eller flera mottagare.
Hur går en organdonation till?
När en patients liv inte längre går att rädda så tas ett brytpunktsbeslut vilket innebär att all livsuppehållande behandling kommer att avslutas. Innan den livsuppehållande behandlingen stängs av utreder man om patienten önskat att donera sina organ och om patienten uppfyller kraven för att bli en organdonator. Om patienten haft en vilja att donera sina organ och om denne bedöms vara en lämplig donator går man vidare med antingen DBD eller DCD.
Vid DCD fortsätter livsuppehållande behandling tills IVA:s och operationavdelningens DCD-team och Sahlgrenskas transplantationsteam är på plats. När alla förberedelser är klara på IVA och operationsavdelningen avslutas den livsuppehållande behandlingen men lindrande behandling, exempelvis smärtlindring och lugnande, fortgår. När patienten avlidit förflyttas denne så snabbt som möjligt till en operationssal för uttag av organ. Sedan transporteras organen oftast till Sahlgrenska där den mottagande patienten finns, men det kan även bli till andra universitetsjukhus i Sverige eller i Norden.
Eftersom DCD är en ny process i Region Jämtland Härjedalen så övar DCD-teamet bestående av personal från IVA och operation, tre gånger per år för att upprätthålla rätt kompetens. Den största utmaningen med att ha börjat med DCD i Östersund är att det görs så sällan. Det är vanligare med DBD.
80 procent av Sveriges befolkning är positivt inställd till organdonation men bara 20 procent är registrerade i donationsregistret. En del av arbetet vid en donationsprocess på IVA är att utreda om patienten hade velat donera sina organ eller inte.
– Vi vill uppmana alla till att ta ställning och registrera sig i donationsregistret. Det underlättar inte bara vårt arbete utan är även en trygghet för närstående att veta vad deras anhörig hade velat. Prata gärna om donation med dina nära! säger Matilda Andersson.
Vill du bli organdonator?
Läs mer om hur du anmäler dig till donationsregistret här:
https://www.socialstyrelsen.se/donationsregistret/ Länk till annan webbplats.
Fakta
- DBD (Donation after Brain Death) – donation då döden inträffar efter primär hjärnskada.
- DCD (Donation after Circulatory Death) – donation då döden inträffar till följd av cirkulationsstillestånd.
- Just nu väntar omkring 730 personer i Sverige på ett nytt organ.
- 2023 donerade 258 personer organ efter sin död, vilket var rekordmånga. Totalt transplanterades 906 organ till svårt sjuka människor.
- 92 personer avled eller togs permanent bort från väntelistan i väntan på ett organ under 2023.
- 80 procent av Sveriges befolkning är positivt inställd till organdonation men bara 20 procent är registrerade i donationsregistret.
Forskning
Sara Nissfolk, sjuksköterska på IVA på Östersunds sjukhus, har forskat kring möjligheter och utmaningar för intensivvårdssjuksköterskor under arbetet med DCD. Syftet med forskningen var att undersöka sjuksköterskornas upplevelser då DCD är en ny process i Sverige sedan 2018. Resultatet av studien visade på en övergripande positiv upplevelse för informanterna som betonade vikten av att jobba med organdonation och värna om fler patienters vilja att få donera sina organ. Förhoppningen med studien var att bidra med kunskap inför implementering av DCD på nationell nivå.
Läs mer om forskningen här: Länk till studien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Text & Foto: Elin Gunnarsson & Jenny Wikman