Sju personer står tillsammans mot en stenväggFörstora bilden

Samordningsgruppen för Konstens vecka

Konstens vecka - kultur på höjden och längden

– Konst och kultur gör att vi mår bättre i livet! Det säger Ellen Hyttsten som är ordförande i Sveriges konstföreningar Jämtland Härjedalen. Nu närmar vi oss Konstens vecka. Ett huvudsyfte med veckan är att stimulera samtliga konstföreningar i landet att engagera sig och arrangera konstutställningar och på så vis kanske locka fler människor än vad som i vanliga fall besöker utställningar plus slå ett slag för konsten och kulturen i landet.

I vårt län har man under många år samarbetat på bred front. Här finns en samordningsgrupp bestående av representanter för Sveriges Konstföreningar, Bildkonsten region Jämtland Härjedalen, Jamtli och Jämtlands läns konstförening. I år är engagemanget spritt på bred front över hela länet, och innehåller cirka 55 olika programpunkter totalt.

– Det känns väldigt kul, och vi hoppas att det ska attrahera olika typer av människor till att närma sig konst och kultur för att upptäcka vilket värde det ger, säger Ellen Hyttsten.

En spännande invigningskväll väntar redan nu på fredag. Samlingsplats är Galleri LUX där Anna Norlén kommer att berätta om och visa den utställning med sammanlagt 12 konstnärer som hänger där just nu.

– Jag ska verkligen försöka ta mig ut i länet under veckan, och inte enbart vandra runt i Östersund där det ju händer väldigt mycket. Så jag ser fram emot gallerivisningar och möten med konstnärer. Så Hammerdal, Järpen och kanske även Funäsdalen står på mitt schema, berättar Ingrid Printz från JLK Jämtlands Läns Konstförening.

Tolkningsföreträde

På Galleri LUX visas utställningen Tolkningsföreträde, där verk av 12 konstnärer hänger.

– Vi bjöd alltså in de 12 konstnärer som vi ville ha med i konceptet, och delade upp dem i par. De har sedan parvis fått tolka varandras verk, vilket resulterat i många olika tekniker och uttryck som blandas här. Vi var nyfikna på vad som skulle hända om vi parade ihop konstnärer som annars kanske inte hade mötts. Vad händer med deras processer, och hur tar de sig an varandras konstverk? Det bubblar verkligen härinne, och är jättespännande. Så jag tycker att alla som kan ska se till att hitta hit, uppmanar Anna Norlén Galleri LUX.

Samlingsutställning och konstnärssamtal

25-årsfirande föreningen FRIKO, Fria Konstnärer i Jämtland, som idag består av sammanlagt 16 medlemmar, kommer att ha en samlingsutställning på Galleri Remi under veckan. På Jamtli händer det mycket under veckan. Bland annat på onsdag 2 oktober då det arrangeras en konstkväll dit de konstnärer som står bakom gestaltningen och utsmyckningen av den nya Östersundslänken kommer, den busslinje som sträcker sig från järnvägsstationen bort till just Jamtli.

– Det ser jag mycket fram emot, att få höra konstnärsduon wiklundwiklund visa och berätta, säger Max Green Ekelin från Jamtli.

Primusrummet och Paket i långa banor

I regionens hus öppnar Primusrummet upp med guidade visningar av Primus Mortimer Petterssons skulpturer och övriga konstverk, samt textil av Anna i Höge.

– I postens gamla lokaler på Rådhusgatan 56 i Östersund finns chansen att få titta närmare på Lennart Rohdes omtyckta verk ”Paket i långa banor” som visas av guiden Gunilla Nilson Edler, berättar Gunilla Österman från JLK.

– Ung Kultur ger möjlighet för ungdomar mellan 15–25 år att på Tingshuset få jobba med tryck med mjölkkartonger. Jag tycker det är roligt när besökarna erbjuds att få testa på att skapa konst själva, säger Karin Kvam Bildkonsten Region Jämtland Härjedalen.

Programmet för Konstens vecka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta