”Det finns kraft i jämställdhetsarbetet”
Det var högt och lågt – politiskt och vulgärt – välbekant och nytt i en salig blandning på arrangemanget ”Feminism för allas lika värde” i Östersund på söndagen.
– För att visa att det finns kraft i jämställdhetsarbetet, säger Åsa Regnér (S) som
svar på frågan om varför ett arrangemang som ”Feminism för allas lika värde” är så viktigt.
– Det finns ett starkt motstånd i världen och det måste vi ta på allvar men också hämta energi ifrån. Därför är det viktigt med en sådan här dag, fortsätter hon.
Den socialdemokratiska jämställdhetsministern inledningstalade inför en storpublik på Stora scenen vid lunchtid på söndagen. Därefter rullades programmet ut punkt efter punkt på fem olika scener.
Starka profiler väckte många tankar
Ulrika Rogland, jurist och sommarpratare från i somras, pratade om sexuella övergrepp mot barn och unga på nätet, så kallad grooming, och lyfte fram vikten av att vuxna vågar och tar sig tid att fråga unga hur de har det på nätet.
Varför är det viktigt med en dag som denna?
Emma
– För gemensam pepp och att organisera och nätverka för framtiden. Det är viktigt att organisera det feministiska arbetet. Jag är ny i stan och för mig är det viktigt att veta vad som finns här.
Tommy
– Det är en viktig fråga, den har nästan aldrig varit mer aktuell. Men det kan bli rätt internt med en sådan här dag också. Det är bra om budskapet kan spridas med hjälp av en sådan här dag.
Farida al-Albani
– Samhället är ojämställt och ojämlikt. Vi behöver prata om det och fler behöver lära sig mer.
Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och en stark profil inom den svenska feminismen och jämställdhetsrörelsen, höll en välbesökt föreläsning om kvinnors motstånd i litteraturen.
Och en fråga som ligger väldigt nära många höll Farida al-Albani och Mahi Akter från nätverket Streetgäris en diskussion om – pensionsrättvisa – och deras viktigaste budskap var att pensionssystemet är ojämställt och ojämlikt.
– Det har inte bara med kön att göra det finns kvinnor som är fattigpensionärer och det finns människor med invandrarbakgrund som är fattigpensionärer. Vi borde utforma ett pensionssystem för alla! säger Farida al-Albani.
"Alla har makt och kan syna sig själv"
Kulmen för dagen blev föreställningen Familjen Kaos med systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén – vars förhoppningar var att publiken skulle få med sig både skratt och eftertanke därifrån.
– Man ska känna sig stärkt när man har varit på vår föreställning. Alla har makt och kan syna sig själv. Och folk ska ha kul och få skratta, säger Bianca Kronlöf.
Varför behövs en dag som denna tycker du?
– För att vi ska mötas, säger Bianca Kronlöf och fortsätter:
– Att vara feminist är att vara utsatt. De som jobbar för detta varje dag, till exempel på kvinnojouren och tar emot misshandlade kvinnor, måste få tycka att det är kul också och inte bara se det hemska. Och det är bra att Östersund visar sin värdegrund och vad man står för här.
Arrangemangets initiativtagare Margareta Winberg (S) är mer än nöjd med söndagen.
– Många var väldigt uppskattande både under tiden och många har hört av sig efteråt. Det är roligt när vi kan göra något som berikar människors sinnen och kunskaper, säger hon.
Text: Sara Rönnberg. Foto: Anton Säwström