Ateljé Inuti ställer ut med Primus
Sex konstnärer – sex olika tolkningar. Alla med inspiration av Primus liv och bildvärld.
– Jag har varit fascinerad av Primus och hans levnadsöde redan innan detta, och gick direkt igång på en av hans tavlor som jag sedan gjort min egen tolkning av och byggt upp i flera dimensioner, berättar Lisbet Hemse en av de konstnärer som ställer ut sina alster i Primusrummet.
– Jag tror ibland att det är begränsningarna som gör att man kan utvecklas kreativt, slår hon vidare fast.
Lisbet Hemse menar att Primus trots allt hade tur som träffade personer som såg och bejakade hans behov av kreativt skapande, och gav honom de redskap han behövde för att kunna utöva sitt skapande.
– Samtidigt som jag tror att en del av hans tidiga verk som faktiskt mest gjordes av skrot, måla med skokräm och dylikt, blev till just tack vare Primus driv och skaparkraft. Har man ett behov av att uttrycka sig så gör man det! Precis så som Primus också klart och målmedvetet gjorde, och det är jag väldigt imponerad av!
En sailor går iland
Lisbet Hemse arbetar ofta i stort format, och med flerdimensionella och blandade material. Så även denna gång. Hon utgick från en målning av Primus, och har tolkat den i form av en stor skulptur som hängts upp i kedjor i luften, strax intill Primus målning.
– Jag har jobbat på helt enkelt, och kruxet är att så att säga få ihop det på slutet, få det att likna den inre bild som jag har. Lisbet Hemse har döpt sin skulptur/mobil till ”EN SAILOR GÅR ILAND”.
Ateljé Inuti – skaparkraft i kubik
Anna Selander som är konstnärlig handledare vid Ateljé Inuti i Stockholm är den person som drivit det här projektet i nära samarbete med Bildkonsten. Hon var också med och byggde upp Primusrummet för tio år sedan, och känner därför litet extra för det hela.
– Varje konstnär har fått välja ett eller ett par av Primus konstverk som man gärna vill ha intill sitt eget verk, och som man inspirerats av, säger hon och fortsätter;
– Det här har varit en fantastiskt rolig process som vi nu får se resultatet av på plats.
Ateljé Inuti är en stiftelse som driver tre konstnärsateljéer i Stockholm. Man vänder sig till konstnärligt begåvade personer med intellektuella funktionsvariationer och till personer med en diagnos inom autismspektrumet. Som en uppstart till utställningen, som döpts till INKÄNNINGAR, besökte konstnärerna förra hösten Primusrummet, för att på plats låta sig inspireras av hans konst. Gruppen åkte även till området vid före detta Frösö sjukhus, där Primus ju levde en stor del av sitt vuxna liv, samt till hans grav vid Frösö kyrka. Konstnärsgruppen fick även träffa Annalena Pettersson, som är Primus brors barnbarn, och ta del av några personliga och roliga minnen som hon hade att förtälja. Väl tillbaka i huvudstaden satte arbetet med att skapa konst inspirerad av Primus liv och bildvärld igång. Resultatet bjuds vi alla på nu i Primusrummet.
Från makuleras till MIRAKULERAD
Carina Pettersson ställer också ut i Primusrummet, och hon tog uppgiften som en utmaning;
– Jag lät mig inspireras av Primus färg- och formspråk, och bestämde mig för att prova på att göra någonting textilt av det hela.
Carina Pettersson inspirerades av två Primusmålningar, tog fasta på färgskalorna och blandade sedan dessa i sitt eget verk. På flera platser på hennes tovade verk är ordet makuleras broderat med svarta versaler. Hon förklarar;
– Det var ju väldigt tufft för Primus som konstnär, och många av hans verk förstördes och stämplades med ordet makuleras. Det tycker jag är väldigt sorgligt, eftersom han ju försökte uttrycka sin tolkning av vad han hade upplevt under sina äventyr och resor. Sin värld helt enkelt! Man kan tolka mitt verk som en kompass, ett fönster, en flagga eller helt fritt såklart – allt på ett litet lekfullt sätt.
En abstrakt textil tolkning, klart inspirerad av Primus, med det fyndiga namnet ”MIRAKULERAD”.
Utställningen INKÄNNINGAR visas i Primusrummet, Regionens hus mellan 7 november och 22 februari 2019. Därefter flyttas den ner till Ateljé Inutis lokaler på Kungsholmen, vilket innebär att Primus verk kommer att visas i Stockholm för första gången på mycket länge.
Text & Foto: Lena Manneby