Upplysta tavelboxar i taket ska lugna patienter

På röntgenavdelningen vid Östersunds sjukhus finns en ny typ av belysning. I taket på de tre undersökningsrummen för ultraljud sitter det upplysta tavelboxar. Tanken är att de ska bidra till en lugn och avslappnad miljö för patienterna.

Motiven i tavlorna är fotografier tagna av fotografen Göran Strand och det hela har bekostats med ett bidrag från Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond.

– Det är en stor hjälp för att ge patienterna något annat att fokusera på under undersökningen, säger Sara Sehlstedt, överläkare på röntgen, som står bakom idén med tavelboxarna.

Det finns både vanliga tavlor och affischer uppsatta i taket och på väggarna i rummen sedan tidigare men de syns inte så bra när rummet släcks ner för att genomföra undersökningen. De nya tavelboxarna har ställbar ljusstyrka som kan anpassas efter patientens behov.

Inspirationen till boxarna fick Sara Sehlstedt på röntgenveckan, en mässa för radiologi i Sverige.

– Det som är nytt med våra boxar är att det är vanliga LED-plattor med ramar runt, så det är en enklare och billigare teknik än hur de vanligtvis är gjorda. Sedan är det ju lokala bilder som Göran Strand har tagit och motiv som passar oavsett om patienten är 3 år eller 93 år, säger Sara Sehlstedt.

Röntgenavdelningen har precis skickat in en ny ansökan om bidrag till Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond. Tanken är att sätta upp belysta foton på fler undersökningsrum på röntgenavdelningen, men även på mammografiavdelningen.

Man hoppas också kunna inspirera andra avdelningar att göra detsamma, då det finns fler ställen på sjukhuset där patienter ligger ned länge.

– Hela sjukhuset håller ju på att byta ut lysrörsbelysningen till de här nya ljusplattorna i taket och vi inser nu att det blir lätt att lägga in fotografier också i några av dem. Förslagsvis i vårt väntrum där många patienter ligger i säng och väntar på sin tur, säger Sara Sehlstedt.

Text, foto & film: Jennie Wennberg

0 av 0 gillar detta