Interiörbild från hjärtoperation i PCI-labbetFörstora bilden

PCI-labbet

På PCI-labbet räddas liv

– Det här har varit en spännande resa! Att det görs för första gången i Sverige just här hos oss känns litet roligt också. Men det viktigaste är att vi kan erbjuda våra patienter en fortsatt lika bra hjärtsjukvård som innan vi monterade ner det gamla labbet. Lika bra vård dygnet runt alla årets dagar! Det är a och o för länets befolkning.

Anders Ulvenstam är överläkare på Östersunds sjukhus och en av totalt tre läkare som bemannar det tillfälliga PCI-labb som idag står uppställt till vänster om sjukhusets huvudentré.

– Vi tvingas byta ut röntgenutrustningen inne på vårt ordinarie PCI-labb nu efter snart tio års användning. Nu har den gamla utrustningen uppnått sin tekniska livslängd, och för att undvika alltför långa driftstopp har det blivit dags att byta, förklarar han.

I labbets arbete ingår utredningar av kranskärlssjukdom, både av akut- och kronisk art. Det huvudsakliga syftet med att inte ha något driftstopp under tiden som utrustningen byts ut är att kunna fortsätta behandla de akut sjuka patienterna.

– Det är där vi räddar liv, genom att öppna avstängda kranskärl, och därmed begränsa hjärtinfarktens storlek. Sedan trailern togs i bruk för tre veckor sedan har vi behandlat 21 akuta patienter. Dessa patienter hade inte kunnat behandlas lika snabbt eller till och med inte alls om vi inte hade haft denna lösning, slår Anders Ulvenstam fast.

PCI-labbet fotat utifrånFörstora bilden

PCI-labbet utanför sjukhusets entré

Unik lösning för Sverige

Den 5 meter breda och 15 meter långa trailern innehåller en i princip identisk röntgenutrustning som den man just nu byter till inne på det ordinarie labbet. Det som skiljer i utrustningsväg är möjligheterna till bilddiagnostik och verktyg för att kunna behandla riktigt hårda förträngningar i patienternas kranskärl. Trailern som transporterats på långtradare från England är hyrd av regionen på en period av tre månader. Därefter ska den åka tillbaka till good old England igen. En helt unik lösning för Sverige, och Region Jämtland Härjedalen är först ut att testa.

– Jag tycker att det fungerar bra härinne. Litet trångt att kunna ta sig fram från ena sidan av trailern till den andra förstås, konstaterar Malin Isberg en av de totalt sju PCI-sjuksköterskor som arbetar i trailern.

– Som tur är går det oftast bra härinne och våra patienters tillstånd är stabilt. Men om någon patient försämras under ett ingrepp, eller redan är i ett väldigt instabilt skick, på grund av en akut hjärtinfarkt, när de kommer hit då blir det problematiskt härinne eftersom det är så pass trångt. Då behöver man ha många fler händer som hjälps åt att till exempel ge läkemedel. Men under de tre veckor som trailern varit i gång har allt gått bra, och ingen patient har blivit så pass dålig. Vi håller tummarna att det fortsätter så, berättar Anders Ulvenstam.

Två personer klädda i sjukhuskläder står intill varandraFörstora bilden

Anders Ulvenstam och Malin Isberg

Upprätthålla modern hjärtsjukvård

Just nu tar man inte in några planerade patienter i möjligaste mån, utan fokuserar på akuta- och urakuta fall där man helt enkelt kan rädda liv. Om man inte valt att ta hit trailern hade man varit tvungna att återgå till blodproppslösande behandling vid akut hjärtinfarkt, vilket är en betydligt sämre behandlingsmetod för att öppna stängda blodkärl.

– Dessutom hade vi behövt skicka dessa patienter till Umeå för undersökning och behandling vilket är både sämre ur ett medicinskt perspektiv, omständligt för patienten och inte minst dyrt för regionen, säger Anders Ulvenstam.

– Vi såg inte det som något alternativ i den här moderna hjärtsjukvårdseran som vi befinner oss i. Det hade lett till sämre behandlingsresultat för våra patienter, och det var vi inte beredda att acceptera, slår Anders Ulvenstam fast.

Med den nya utrustningen installerad förväntar sig personalen bättre driftsäkerhet, lägre stråldoser och bättre bildkvalité.

*PCI är en förkortning för Percutan Coronar Intervention, det vill säga ballongvidgning av hjärtats kranskärl.

Text: Lena Manneby Foto: Lena Manneby & Veronica Wiklund

2 av 3 gillar detta