Halvkroppsbild på person i blå läkarkläder med glasögon och kort brunt hår som ler in i kameran. Förstora bilden

Jakob Swanberg

OS-doktorn berättar

– OS är ju någonting alldeles speciellt. Att få chansen att jobba med Olympiska spel är otroligt spännande. Att få dela kanske livets största ögonblick idrottsligt sett med de aktiva idrottarna och få vara en del av det team som hjälper dem att prestera är häftigt tycker jag!

– Sen hela det här jobbet med elitidrottare som verkligen ger allt för att nå sin bästa prestation, det är väldigt stimulerande att få jobba med.

För 25 år sedan gjorde Jakob Swanberg sin AT-tjänst med primärvårdsplacering i Åre. Han gillar vinter och skidåkning, och kommer ursprungligen från Boden. Jakob Swanberg är idag specialist i ortopedi och allmänmedicin och överläkare på ortopedkliniken i Östersund.

Skid-doktorn

Under sin vidareutbildning i idrottsmedicin fick han frågan om han ville jobba med det dåvarande puckelpistlandslaget. Det gjorde han på sin fritid, och tyckte att det var roligt och utvecklande. Ryktet om skiddoktorn spred sig, och snart jobbade han även mot skicrosslandslaget, freeskilandslaget, snowboardlandslaget och även under perioder med det alpina landslaget. Allt detta ledde så småningom till att han numera på konsultbasis arbetar med SOK, Sveriges olympiska kommitté.

9 av 10 Eiffeltorn

Jakob Swanberg gjorde sin OS-debut i Sotji i Ryssland 2014. Sedan dess har han hunnit uppleva fem OS på plats, nu senast i Paris.

– Jag måste berömma spelen i Paris. De var fantastiska, och man hade verkligen använt sin vackra stad och sina ikoniska byggnader och upplåtit dem till OS-arrangemanget på ett sätt som var otroligt kul att se. Även parisarna var positiva, tillmötesgående och generellt vänliga mot oss, konstaterar Jakob Swanberg.

Jakob Swanberg ger spelen 9 av 10 Eiffeltorn. Avdraget består av ett ständigt närvarande terrorhot och floden Seines bristande vattenkvalitet vilken orsakade magproblem för några triathleter.

Ansvarig för Akutlinan

Hans engagemang fokuseras på vinteridrottarna, vilka till stor del har sin bas i Östersund och Åre. I sin övergripande roll runt Akutlinan finns han även till hands för sommaridrottarna. Akutlinan är ett telefonnummer dit de idrottare som ingår i SOK:s stödprogram Topp och talang kan ringa när de behöver medicinsk assistans. En slags hotline där Jakob Swanberg är den som oftast svarar i den andra änden och koordinerar det medicinska stödet. Ansvaret delas med ytterligare en östersundsdoktor, Magnus Oscarsson.

Medicinskt team i OS-byn

Om vi fokuserar på OS i Paris så bestod SOK:s medicinska team av fyra läkare, fyra fysioterapeuter och en näringsfysiolog. Stand-by på hemmaplan fanns psykolog och idrottspsykolog.

De flesta i teamet bor inne i själva OS-byn där man bygger upp en egen mottagning med den basala medicinska utrustning som behövs för klinisk undersökning. I varje OS-by finns även en lokal klinik med personal inom olika specialiteter, ungefär som en När-Akut. Där finns tillgång till lab, röntgen, ultraljud, MR och ibland CT.

– Under Paris-OS var det färre traumatiska skador än vanligt. Här fick de svenska idrottarna hjälp med knäskador, luftvägsinfektioner och maginfektioner. Här gällde det att isolera de drabbade idrottarna för att undvika en vidare smittspridning i truppen. Det är ju ett scenario som vi verkligen vill undvika! Berättar Jakob Swanberg.

Tid på åskådarplats

Under Paris-spelen hann Jakob Swanberg se en hel del idrott. Med huvudansvar för truppens friidrottare blev det helt naturligt en hel del timmar på plats på Stade de France som är en idrottsarena i Saint-Denis, strax norr om Paris. Men han fick även kolla in våra svenska atleter i beachvolleyboll och handboll.

Text & Foto: Lena Manneby

5 av 5 gillar detta