Johanna är trainee på centraloperation
– Jag hade nog egentligen aldrig trott att jag skulle vilja bli operationssjuksköterska, men oj vilket fantastiskt roligt jobb det är!
Johanna Björklund är egentligen utbildad sjuksköterska som jobbat inom akutsjukvård, men när hon flyttade tillbaka till länet för några år sedan började hon arbeta på medicinavdelningen. Varannan helg, kvällar och nätter fungerade inte med två små barn därhemma. Så hon sadlade om under några år, och arbetade i affär. Men längtan tillbaka till sjuksköterskeyrket blev för stor, så i vintras fick hon chansen att följa med sin goda vän operationssjuksköterskan Tina Magnusson till operation och gå bredvid henne under en arbetsdag.
– Det blev bland annat ett kejsarsnitt och en handledsoperation, och sen var jag fast!
Pass på sal ganska direkt
Nu gick det undan, och inte långt därefter var hon anställd på en traineetjänst på operationsavdelningen. Grundtanken med en sådan tjänst är att man ska följa med och se arbetet på en operationsavdelning. Man får då under handledning av en operationssjuksköterska vara sterilklädd och prova på hur det är att vara med under operationer av olika slag på samtliga fyra kliniker; på kirurgen, ortopeden, urologen och på gynekologisidan. Men för Johannas del kändes specialiseringen helt rätt på en gång, vilket innebar att hon ganska omgående skolade in sig som ”pass på sal”. Det innebär att man bland annat hjälper till att hämtar allt som behövs inför en operation, ringer sterilen och kollar så att allt som behövs är påfyllt i de så kallade genomräckningsskåpen och hjälper till med andra viktiga uppgifter innan, under och efter en operation. Detta började Johanna Björklund med på centraloperation inför sommaren 2023.
Distansplugg funkar klockrent
Annars läser hon sedan i augusti i år på distans mot Växjö universitet men med studieort Linköping. Så några tentamensresor dit ner har hon hunnit med hittills. Att sitta och läsa hemifrån tycker hon fungerar perfekt. Just nu är hon på praktik under några veckor nere på centraloperation, och efter jul återstår ytterligare tio veckors praktik. Sin formella examen som operationssjuksköterska tar hon i juni 2024.
Välkomnande arbetsplats på alla sätt
– Det råder en väldigt välkomnande och trevlig stämning på centraloperation, tycker Johanna. Ett otroligt glatt gäng som verkligen vill lära ut och besvara alla mina frågor. Jag hade nog egentligen aldrig trott att jag skulle vilja bli operationssjuksköterska, men oj vilket fantastiskt roligt jobb det är! Det tror jag inte att man riktigt förstår förrän man faktiskt är på plats och får testa, säger hon och fortsätter;
– Vi jobbar mycket tillsammans med anestesisjuksköterskan och undersköterskan, med planering inför operationerna, vilken madrass blir skonsammast och mest tryckavlastande för patienten, och hur kan vi undvika sekundära skador på till exempel nerver?
Roligt att jobba i team
– Man står mycket mer ”i såret” än vad jag kanske trodde innan. Alla jobbar tillsammans mot samma mål under en operation, att ge patienten bästa möjliga vård med hjälp av våra olika utbildningar. Både operationssjuksköterskan, anestesisjuksköterskan, undersköterskan och läkarna. Det är en rolig del i jobbet att vi arbetar som ett team, och att allas roller är väldigt viktiga, slår hon fast.
Johanna Björklund konstaterar att det handlar mycket om infektionsförebyggande arbete och om att ha koll på avancerad instrumentering. Vid en höftoperation kan det till exempel handla om att duka upp så många som 14 galler med sterila instrument som ska användas under ingreppet.
– Det här är inget jobb för den kräsmagade, men tycker man att anatomin i kroppen är häftig då är det här ett fantastiskt roligt jobb! Rundar hon av med ett brett leende.
Sök som trainee här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Viktiga datum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Text & Foto: Lena Manneby