En person står bakom en ambulans med öppen baklucka, inne i ett garage.Förstora bilden

Ambulansen är redo för avfärd från Östersund; den är servad, batteriet är laddat och extra däck instuvade inuti den, berättar Flemming Patz, enhetschef för förråd, transport och Ambuss. Foto: Sara Rönnberg

Ambulans och teknisk utrustning på väg till Ukraina

Ytterligare en ambulans från Region Jämtland Härjedalen, packad med medicinteknisk utrustning från Östersunds sjukhus, är på väg till Ukraina för att användas vid krigsfronten.

Flemming Patz är enhetschef för förråd, transport och Ambuss i Region Jämtland Härjedalen. I ett garage i anslutning till centralförrådets lokaler i Göviken i Östersund öppnar han upp bakluckan till en klargul ambulans. Inne i den står kartonger med medicinteknisk utrustning; bland annat EKG-apparater, ett videolaryngoskop som kan användas för att underlätta att sätta in rör i luftvägar, polusoximetrar för att mäta hur mycket syre som finns i en persons blod, och flera lådor med bland annat plasthandskar och annat förbrukningsmaterial som kan användas inom vården.

– Den här ambulansen har utrangerats från ambulanssjukvården och det var tänkt att den skulle säljas. Men då kom vi överens om att vi fick ta över den i stället, säger Flemming Patz och fortsätter:

– Under pandemin har den gått som sjuktransportbil, för att transportera patienter med covid-19. Nu behövs den inte till det längre. Men vi bedömde att den är i bra skick och inte har kört alltför många mil så nu ska den få åka till Ukraina i stället.

Redan i maj förra året skänkte Region Jämtland Härjedalen tre utrangerade ambulanser till Ukraina som transporterades ner till landet av den Örnsköldsviksbaserade hjälporganisationen Filippus. Det är även de som nu tar över den här fjärde ambulansen och kör ner den till Ukraina. Filippus har sedan 20 år en egen organisation för välgörenhetsarbete på plats i Ukraina.

En person står bredvid en inplastad, stor ultraljudsapparat.Förstora bilden

Ultraljudsapparaten från Östersunds sjukhus blir ett välkommet bidrag till en sjukvård som har brist på det mesta i det krigsdrabbade Ukraina. Foto: Sara Rönnberg

Välkommen medicinteknisk utrustning

I samband med beslutet om att ambulansen skulle skänkas så ville även medicintekniska avdelningen, MTA, på Östersunds sjukhus vara med och bidra. De har lyckats avvara den tekniska utrustningen som packats in i ambulansen. Den här gången har även fysiologmottagningen på sjukhuset donerat en skrymmande ultraljudsapparat, som inte fick plats i ambulansen utan kommer att transporteras till Ukraina i en lastbil som Filippus kör dit.

Utöver det så skänker hjälpmedelscentralen bland annat rullstolar, gåbord och rullatorer som utrangerats efter ett antal år, men som fortfarande är funktionella.

– Det känns jättebra att kunna bidra på något vis. Vi har ju inte behov av den här utrustningen längre, säger Flemming Patz.

Hur går det till att bestämma vad som kan avvaras härifrån?

– Socialstyrelsen har ganska strikta regler för hur vi får använda material hos oss. Vi skickar med en del handskar och inkontinenshjälpmedel där kartongerna varit transportskadade. Vi kan inte använda dem i våra flöden i vården, utan de skulle ha kastats eller destruerats. Men vi har kommit överens med hjälporganisationen som fått avgöra om de kan ta emot det. I en krigssituation är det ju lite andra regler som gäller, de har ingenting och då är det här värt så mycket.

Två personer står bakom en ambulans. I bakgrunden syns ett torn på en stor, äldre stenbyggnad.Förstora bilden

Göran Westman och Thommy Carlsson i ukrainska Lutsk i februari i år, när de körde ner en ambulans från Region Västernorrland. Foto: Privat

Rutinerade ambulansförare

I veckan som gått så kördes ambulansen med sin last från Östersund till Örnsköldsvik av chauffören Thommy Carlsson som jobbar frivilligt för organisationen Filippus. Han har jobbat som ambulanssjuksköterska i Region Västernorrland i 43 år men gick i pension i augusti i år.

Thommy är också den som kommer att köra bilen vidare hela vägen till Ukraina. En rutt han kört med skänkta ambulanser vid två tidigare tillfällen, en gång i höstas och en gång i februari i år. Innan den långa resan kommer Thommy Carlsson hjälpa till att göra ambulansen helt redo för användning.

– Vi kollar upp vad som behöver servas och om något fattas i den. I den förra ambulansen fick vi till exempel fixa bårar. När det är klart skickas den i väg så fort det bara går. Behovet av ambulanser finns hela tiden. Det är ingen mild behandling bilarna får där nere, vissa skjuts sönder, vissa körs sönder, berättar han.

Ambulansen från Region Jämtland Härjedalen går i första hand till Lutsk i nordvästra Ukraina. Staden har blivit en knutpunkt för nödhjälp från många hjälporganisationer. På plats lastas materialet ur och Thommy Carlsson lämnar över bilen till den lokala organisationen:

– Det kommer folk från olika delar av Ukraina dit och hämtar utrustning. Det kan vara vanskligt att köra långt in i landet, det är de som bor där som vet var de kan och törs köra. Den senaste ambulansen jag körde ner skulle ända ut till fronten i östra Ukraina där den användes för att evakuera skadade från krigsområden till tryggare vård.

En konvoj med militärfordon och en ambulans på en väg i Ukraina.Förstora bilden

Ambulansen som Thommy Carlsson körde ner i februari i år, och en del av den 15 fordon stora konvojen, vid ett stopp i Polen innan gränsövergången till Ukraina. Foto: Privat

Perspektiv på tillvaron

Som sällskap och medchaufför i bilen har Thommy Carlsson med sig sin tidigare kollega Göran Westman, som jobbar som ambulanssjuksköterska i Region Västernorrland. Inför förra transporten till Ukraina frågade Thommy sin tidigare vapendragare om han ville följa med, vilket Göran utan någon större tvekan tackade ja till.

– Vi har jobbat i samma bil i 34 år! Vi har gjort allt tillsammans med inte något sådant här, säger Thommy Carlsson.

Hur känns det att kunna göra den här insatsen?

– Det är skönt att kunna göra något när man har tid till det, som jag har nu, och att det är för ett gott ändamål. Man behöver inte få pengar för allt man gör, det räcker att det är gott för hjärtat.

De båda ambulanschaufförerna stannar kvar i Lutsk i ett par dagar innan de åker tillbaka hem till Sverige igen. Thommy Carlsson beskriver hur de där dagarna blir tankeväckande.

– Vi stannar över i samma lokaler där det nu finns internflyktingar från olika delar av Ukraina. När man sitter och ska äta frukost i stora matsalen så kommer det in mammor och barn, både äldre och yngre, som alla behövt fly för att de inte har något kvar. Deras män är antingen döda eller i strid vid fronten. De som haft det bra innan kriget, berättar Thommy Carlsson och fortsätter:

– Kvinnan som står och lagar mat där ägde tidigare en skofabrik. Hon har berättat att hon hade egen personal i hemmet. Men nu är allt förstört och borta. Nu sköter hon i stället matlagningen åt flera hundra personer varje dag och bidrar på det sättet. Sådana här resor ger verkligen perspektiv på tillvaron.

Text & foto: Sara Rönnberg

1 av 1 gillar detta