Nya krav kring take away-förpackningar
Nya lagar skärper användandet av engångsförpakningarav dryck och snabbmat. Vad innebär det för evenemangsarrangörer?

Bakgrund
Från och med 1 januari 2024 måste alla som säljer fler än 150 portioner mat eller dryck per dag i engångsförpackning kunna erbjuda sina kunder återanvändbara förpackningsalternativ som ingår i ett rotationssystem. Från och med 1 januari 2026 stärks kravet ytterligare och gäller från 75 portioner per dag.
Möte 13 mars 2025
Den 13e mars genomfördes en informationsträff för nytt krav kring take away-förpackningar för restauranger, caféer och evenemang från 2024. Träffen anordnades av projektet Fossilfria destinationer och besöksmål som drivs av Region Jämtland Härjedalen, i samarbete med projektet Bättre besöksnäring Länk till annan webbplats. hos Destination Östersund.
Träffen riktade sig till alla aktörer i regionen som berörs av de nya kraven eller är intresserade av att få mer information, men särskilt till evenemangsarrangörer. På träffen uppdaterade Naturvårdsverket oss om vad kravet innebär och Light my fire BORROW som är ett av systemen för återanvändbara take away-förpackningar på den svenska marknaden presenterade sin lösning och deras erfarenheter från Göteborgs Kulturkalas 2024 som hade ett engångsfritt mattorg.
Vill du bli inbjuden till kommande erfarenhetsträffar?
Kontakta projektets kommunikatör Sofia Martin på sofia.martin@regionjh.se.
Om Energikontoret
Energikontoret arbetar för energieffektivisering och minskade utsläpp av växthusgaser genom projekt, nätverk och aktiviteter. Detta gör vi på uppdrag av kommunerna i Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen.
Företag, organisationer och privatpersoner kan vända sig till oss för att få råd och stöd kopplat till energieffektivisering, klimatrådgivning och hållbara transporter. Vi är alltid opartiska och vi har inget vinstintresse.