”Vi måste bygga laddstationer för alla”

Många av dagens publika laddare för elbilar är utformade så att de blir svåra eller omöjliga att använda för personer med funktionsvariation. Region Jämtland Härjedalen och Biofuel region har under flera år jobbat med frågan och presenterar den 7 oktober möjliga lösningar på ett webbinarium.

Det senaste året har laddbara bilar ökat med sextio procent och utgör nu tre procent av den totala flottan av personbilar i Sverige. Denna andel förväntas öka snabbt. En elbilist gör cirka nittio procent av laddningen hemma men ibland behöver räckvidden förlängas vid en publik laddare.

– Vi fick upp ögonen för funktionshinderperspektivet för några år sedan. När vi sedan gav oss ut för att undersöka hur befintliga laddstationer såg ut möttes vi av höga kanter, klumpiga påkörningsskydd och höga displayer som knappt kan läsas ens av kortare personer. Vi måste bygga laddstationer för alla, säger Moa Breivik, projektledare på energikontoret Region Jämtland Härjedalen

Projektets arbete har börjat ge frukt, nu finns skrivningar och krav om funktionshinderperspektivet kopplat till Trafikverkets nya investeringsstöd, samt i Boverkets aktuella remiss om laddare och i SKL Kommentus upphandling av laddningspunkter.

– Det känns bra att vi kunnat belysa frågan, men det är tråkigt att laddstationerna ser ut som de gör. En av våra kontakter, Janne Herranen, sitter i rullstol och vill köpa elbil. Han har gjort flera resor där han undersökt laddstationer. På en resa mellan Trollhättan och Skellefteå besökte han 30 olika snabbladdare. Inte en enda av dem kan användas av rullstolsburna bilister, säger Moa Breivik.

Designen och utformningen av själva elbilsladdarna kan också utgöra hinder. Därför initierade projektet ett samarbete med Designhögskolan i Umeå där designstudenter har fått utforska hur ”Den tillgängliga laddplatsen” skulle kunna utformas.

– Jag är mycket nöjd med resultatet från deras arbete och det ska nu fungera som goda exempel i den fortsatta dialogen med aktörer som bygger laddplatser. Vi har lärt oss mycket på den här resan som vi vill dela med oss av till andra. Elbilar och laddning expanderar starkt nu så det är viktigt att vi bygger rätt från början säger Johan Lagrelius projektledare på Biofuel region.

För mer information

Moa Breivik, projektledare på energikontoret Region Jämtland Härjedalen,
063-14 66 10
Johan Lagrelius, projektledare på BioFuel region, 070 345 25 56

Den tillgängliga laddplatsen – Att bygga laddplatser för alla

Klicka här för att läsa mer om webbinariet.

Stolpe in för stad och land mellersta norrland

Region Jämtland Härjedalen jobbar med att främja elbilar och laddning inom projektet Stolpe in för stad och land mellersta Norrland (SiSL) som drivs tillsammans med Biofuel region. Projektet finansieras av europeiska regionalfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, Hemab, Kramfors kommun, Sollefteå kommun och Biofuel region.