De fyra regionerna i norra Sverige träffar regeringens industrisamordnare

Idag har politiska företrädare för de fyra nordligaste regionerna träffat regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal för att diskutera utmaningar och lösningar som följer av stora industrietableringar och expansion av befintliga verksamheter.

I juni 2024 inrättade regeringen ett ”Accelerationskontor” som leds av industrisanordnare, med syftet att snabbare möta utmaningarna i den gröna omställningen. Accelerationskontoret är en del i regeringens strategi för norra Sverige.

– Den industriomställning som sker i norra Sverige är en del av en enorm potential för Sverige, men som kräver nya lösningar och bättre koordinering för att säkerställa konkurrenskraft och klimatåtaganden för Sverige säger Kristina Alvendal.

– I norra Sverige har vi gemensamma möjligheter och utmaningar till följd av de historiska investeringar som sker här och det är viktigt att vi sätter fokus på dessa tillsammans säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

– Vi ser positivt på att staten tar en roll som accelerator i industriomvandlingen. För att vi ska lyckas krävs även nya initiativ för att stötta samhällsbygget och de kommuner som investerar kraftigt för att få till den gröna industriomställningen, säger Jonny Lundin ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västernorrland.

– Befolkningsförsörjningen är en ödesfråga där insatser behövs för att få utbildning, inflyttning och arbetsmarkandsförstoring att samspela, säger Rickard Carstedt, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten.

– Oerhört välkommet att regionerna nu har en direkt kontakt med regeringen för att lösa de hinder som uppstår i den gröna omställningen, säger Jonas Andersson ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Jämtland Härjedalen.

Fem personer står på rad framför en gul husvägg. Personerna ler och tittar in i kameran.   Förstora bilden

Från vänster: Rickard Carstedt, Jonny Lundin, Kristina Alvendal, Jonas Andersson och Anders Öberg. Foto: Region Norrbotten.

Text: Regional utveckling