Årets kulturstipendiater

Regionala utvecklingsnämnden beslutade under tisdagen att dela ut tre arbetsstipendier på vardera 60 000 kronor. Stipendiaterna i år är Tove Berglund, scenkonst, Anna Fors, bild- och formkonst samt Lisa Ridzén, litteratur.

Region Jämtland Härjedalens arbetsstipendier syftar till att möjliggöra för professionella författare, bildkonstnärer och verksamma inom scenkonst att under en viss tid kunna ägna sig åt och utveckla sitt konstnärliga arbete. Stipendiaterna ska vara bosatta och/eller huvudsakligen verksamma i Jämtlands län.

Motivering bild- och formkonst

Anna Fors, Frösön, tilldelas Region Jämtland Härjedalens arbetsstipendium för bild- och formkonst, för sitt underfundiga och berörande konstnärskap. Hennes verks lågmälda men direkta tilltal, parat med betydelsebärande materialval, blir till ett sällsamt och ärligt konstnärligt språk, där mörka och allvarliga undertoner balanseras mot humor. Starka berättelser växer fram, om existentiell utsatthet och om att vara kvinna i vår samtid. Berättelser som är allmängiltiga och som ytterst handlar om att vara människa.

Anna Fors konstnärskap har stor potential och vi ser fram emot vad ett arbetsstipendium kan betyda för ytterligare utveckling av hennes arbete.

Utdelning av stipendiet till Anna Fors sker i samband med invigningen av Konstens vecka den 27 september på Galleri LUX i Östersund.

Motivering litteratur

Med ett tilltalande språk och en särskild förmåga att skildra karaktärer med omsorg skriver Lisa Ridzén, Hegled i Orrviken, på ett sätt som berör, känns och lämnar eftertanke. I ett generationsöverskridande persongalleri fångar hon de outtalade konflikterna i både familj och vänskap samtidigt som hon ramar in de problem och grubblerier en åldrande människa kan ställas inför. Ett författarskap som ska bli spännande att följa.

För detta vill Region Jämtland Härjedalen tilldela Lisa Ridzén 2024 års arbetsstipendium i litteratur.

Utdelning av stipendiet till Lisa Ridzén sker i samband med Bokens dag den 17 oktober på Storsjöteatern.

Motivering scenkonst

Årets mottagare av scenkonststipendiet är Tove Berglund, konceptskapare/regissör, scenograf, kostymdesigner, bosatt i Håkansta i Åre kommun.

Att verka på tvärs över discipliner och genrer med såväl lokal förankring som i breda samarbeten utmärker Tove Berglund. Hon arbetar i gränslandet mellan teater, performance och konceptuell konst. Hennes konstnärskap är mångfacetterat, spännande, roligt och utmanande med starkt fokus på platsen, naturen och framför allt på publikens upplevelse.

I sitt tilltal sänker hon trösklarna in till scenkonsten med en vision om att konstupplevelsen också ska kunna vara en del av vardagen. Den kan till exempel äga rum i bastun, i skogen, på berget, under en middag, en bilresa eller på en husvagnscamping. Det har hon visat med det nya projektet Oscen som uteslutande möter sin publik utanför det traditionella scenrummet.

Hon ställer existentiella frågor om vår tid, om hur det är att leva och bo bortom urbaniseringens normer och värderingar. Där finns en övertygelse om att konsten skapar möten som kan rubba invanda föreställningar och ge möjlighet till självreflektion och vidgade perspektiv.

Region Jämtland Härjedalen vill uppmuntra Tove Berglund att fortsätta undersöka scenkonstens möjligheter till mellanmänskliga möten över gränser och tilldelar henne årets scenkonststipendium.

Utdelning av stipendiet till Tove Berglund sker i samband med konserten ”I väntan på Sjulsmäss” hos Estrad Norr på Scenkonstverkstan i Östersund den 28 november klockan 19.00.

För mer information:

Anna Söderbäck, områdeschef kultur och bildning
Telefon: 063-14 67 32
E-post: anna.soderback@regionjh.se

Pressbilder:

Anna Fors Foto: Jenny Persson

Lisa Ridzén Foto: Gabriel Liljevall

Tove Berglund Foto: Maja Daniels