Ändrad prognos för hälso- och sjukvårdens ekonomi 2024
Hälso- och sjukvårdsnämnden har genomfört flera åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Månadsrapporten för oktober visar att den onormalt höga kostnadsökningstakten från 2023 och början av 2024 nu har minskat till en mer normal nivå, vilket ses som positivt. Trots detta justeras prognosen i negativ riktning, då den totala kostnadsmassan fortsatt är hög.
Månadsrapporten kommer redovisas för hälso- och sjukvårdsnämnden under sammanträdet 21 november.
För ackumulerade perioden januari–oktober 2024 översteg den totala nettokostnaden för hälso- och sjukvårdsnämnden med 302 miljoner kronor, jämfört med budget. Avvikelsen fördelas på en intäktsökning på 71 miljoner kronor och en kostnadsökning på 373 miljoner kronor.
Utfallet för oktober månad uppgår till -30 miljoner kronor sämre än periodens budget, vilket utökar det sammanlagda underskottet mot budget. Det är huvudsakligen bemanningskostnader, det vill säga egen personal och inhyrd bemanning som avviker, men även köpt vård ligger över budget.
Sett till vilken vård som har utförts under året så har öppenvården inom primärvård och specialistvård ökat antalet läkarbesök och behandlingar 2–5 procent under 2024 jämfört med 2023.
– Trots ett tufft ingångsläge med höga kostnader och svårigheter att rekrytera har vi lyckats öka antalet läkarbesök och behandlingar. Det visar att vi kan ge invånarna den vård de behöver, även när vi står inför utmaningar, säger Anna Granevärn, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Genomförda åtgärder
Ingångsläget för regionen har för år 2024 varit tufft med svårt rekryteringsläge och stegrade personalkostnader, liksom pensionskostnader som drivits upp av inflationen.
Region Jämtland Härjedalen har under året arbetat med att fasa ut inhyrd bemanning och anställa mer egen personal, där både kostnads- och vårdkvalitetsperspektivet beaktats. Växlingen, som beräknas minska kostnaderna på sikt, har gett effekten att egna anställningar har ökat samt att externa avgångar och inhyrd bemanning har minskat. I dag är andelen inhyrd bemanning 7,5 procent av den totala personalkostnaden jämfört med 11,1 procent 2023.
– Genom att minska andelen inhyrd personal och i stället satsa på egna anställningar har vi inte bara sparat 72 miljoner kronor, utan också skapat en stabilare och mer kostnadseffektiv verksamhet med ökad kontinuitet och kvalitet i vården. Tillsammans med andra åtgärder har vi nått 112 miljoner i resultatförstärkning till och med oktober – ett viktigt steg mot en långsiktigt hållbar ekonomi och bemanning, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Osäkerheter som kan påverka
Vård som Region Jämtland Härjedalen köper från andra regioner, kostnad för läkemedel och övriga vårdnära tjänster avviker positivt mot budget med 20 miljoner kronor. Detta kan svänga snabbt, till exempel om länsinvånares behov av vård utanför Jämtland Härjedalen ökar.
Arbetet fortsätter
De åtgärder som genomförts är trots allt inte tillräckliga för att nå en ekonomi i balans då främst personalkostnaderna ökar i förhållande till vad åtgärderna ger i besparingar. Hälso- och sjukvården har redan från ingången av 2024 redovisat en negativ prognos för helårsutfallet, jämfört med budget.
Den förändring som sker av prognosen från -300 miljoner kronor till -350 miljoner kronor, sker utifrån att den resultatförbättring som skett under sommarmånaderna inte kvarstår under september–oktober.
Den prognosticerade avvikelsen -350 miljoner kronor får dock ses som en förbättring jämfört med utfallet för hälso- och sjukvårdsnämnden 2023, vilket fastställdes till -688 miljoner kronor, och som ett positivt utfall av de resultatförbättrande åtgärder som kommit genom ett ihärdigt arbete vilket fortsatt pågår med full kraft.
För mer information
Katarina Nyberg Finn (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande
E-post: katarina.finn@regionjh.se
Telefon: 072-202 53 63
Anna Granevärn, hälso- och sjukvårdsdirektör
E-post: anna.granevarn@regionjh.se
Telefon: 070-261 05 59
Text: Thomas Jarnehill