Näringslivsdialog
Regional Näringslivsdialog Jämtland Härjedalen är ett regionalt mötesforum. Under träffarna stämmer näringslivet och offentliga aktörer av hur näringslivsklimatet för länet ser ut och hur det förhåller sig till omvärlden.

Syfte, mål och sammanhang
Syftet med forumet är att olika organisationer i Jämtland och Härjedalen ska få bättre förutsättningar att stärka länets näringsliv och därmed vårt läns utveckling.
Den regionala näringslivsdialogen samlar och delar sin bredd av olika behov, utmaningar, möjligheter, infallsvinklar och kunskap med varandra. Fokus ligger på att dela viktig information mellan organisationerna som deltar. Det här kan till exempel vara framgångar, utmaningar, möjligheter, behov och insatser just nu och framåt.
Målet med forumet är att organisationerna ska vara uppdaterade och medvetna om länets övergripande näringslivsklimat och konkreta satsningar, behov, utmaningar och möjligheter utifrån omvärldens påverkan just nu.
Forumet bildades under coronapandemin. Då var syftet att säkra snabb och löpande delning av information för att följa och möta pandemins effekter på länets näringsliv. I dag är skälen till att samlas fler. Det finns viktiga möjligheter och utmaningar som ligger i länets attraktivitet för etableringar och näringslivsutveckling. Inte minst är det även viktigta att ta del av de utmaningar och möjligheter som är kopplade till omvärldens beredskaps- och säkerhetsläge, världsekonomi, klimat med mera.
Deltagare
De som deltar deltar i forumet är chefer eller annan högre företrädare på tjänstepersonsnivå från följande organisationer:
- Almi
- Arbetsförmedlingen
- Företagarna
- Handelskammaren
- Industriellt utvecklingscentrum (IUC) Z-group
- Jämtland Härjedalen Turism (JHT)
- Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)
- Mittuniversitetet (MIUN)
- Nyföretagarcentrum
- Sametinget (näringsliv)
- Samling Näringsliv
- Svenskt näringsliv
- Sveriges Åkeriföretag
- Kommunerna i Jämtlands län och Kommunförbundet Jämtland Härjedalen (en gemensam representant)
- Länsstyrelsen i Jämtlands län
- Region Jämtland Härjedalen
Ovanstående organisationer har en presenterande roll i forumet. Även andra näringslivsorganisationer kan bjudas in för att lyssna på den regionala näringslivsdialogen.
Region Jämtland Härjedalen är sammankallande och leder mötesforumet genom regionala utvecklingschefen Magnus Aspegren. Region Jämtland Härjedalen ser den regionala näringslivsdialogen som ett bidrag till att nå den regionövergripande målbilden som säger att vi 2050 är en nytänkande och hållbar region att leva, verka och utvecklas i.
Format och innehåll
Hur mötet genomförs anpassas efter behov. I dagsläget genomförs det i slutet av varje månad i form av digitala 60-minuters. Mötet har uppehåll under jul och sommar. Hybridmöten kan förkomma i form av förlängda, diskuterande fördjupningar.
Agendan har följande standardupplägg:
- Välkommen
- Eventuell aktuell och angelägen fördjupning, ibland med extern gäst
- Näringslivsstatistik – regional och lokal
- Laget runt 1-2 min muntlig presentation utan bildstöd per presentatör utifrån tre huvudpunkter: 1. Nuläge och det vi jobbar med konkret just nu 2. Utmaningar, möjligheter och insatser nu och framåt 3. Konkreta hjälpförfrågningar/erbjudanden/inbjudningar som utvecklar oss och Jämtland Härjedalen till en plats där vi lever, verkar och bor på ett hållbart och nyskapande sätt. Länkar och informationer kan läggas i möteschat och bifogas minnesanteckningar.
- Organisationer
- Kommunerna och kommunförbundet - genom en gemensam representant
- Länsstyrelsen
- Region Jämtland Härjedalen – ”Hälso- och sjukvården” samt ”Regional utveckling”
- Tack för idag och välkommen till Regionala näringslivsdialogen 20xx-xx-xx
Minnesanteckningar från senaste näringslivsdialogen
Efter genomförd regional näringslivsdialog publicerar Region Jämtland Härjedalen minnesanteckningar och statistik nedan.
(Dold) Senaste träffen: DD MÅNAD 20ÅÅ
2025-04-28 Minnesanteckningar regional näringslivsdialog
Välkomnande, tack för senast och introduktion till dagens näringslivsdialog
- Magnus Aspegren, Regional utvecklingsdirektör Region Jämtland Härjedalen, hälsade välkommen, tackade för senast och gick kort igenom upplägget.
Omvärlden och långsiktigt hållbar näringslivsutveckling i Jämtlands län
- En extra punkt fick med anledning av det ytterligare förändrade världsläget inleda dialogen. Behövs ett kompletterande, regelbundet forum/plattform/dialog för omvärldsspaning och gemensam samling?
- Karin Eliasson, Hushållningssällskapet berättade att de omvärldsspanar för sina typer av verksamheter inom gröna näringarna och arbetar bl.a. i projektform i samarbete med Tröndelag för resiliens inom livsmedelsförsörjningskedjor samt i nationella uppdrag kring livsmedelsstrategin. Kan se behov av samling i länet med ett samlat perspektiv där olika branscher kan lära av varandra. Infrastruktur en nyckelfråga.
- Leif Heidenbeck, Nordea bjöd in till omvärldsspaning i samarbete med Samling Näringsliv och Ösd. Kmn mfl. 8 maj kl 13-14 – se bilaga i utskick till deltagare i näringslivsverkstaden. Anmälan senast 5 maj till ostersund@nordea.se
- Nästa näringslivsdialog 26 maj får en inriktning där vi diskuterar behoven tillsammans.
Näringslivsstatistik
- Emma Persson, regional analytiker RJH – presenterade aktuell näringslivsstatistik. Hela statistikpresentationen mailas som pdf till inbjudna och finns att ta del av på: https://analysportalnorr.se/wp-content/uploads/2025/04/Presentation-mars_Naringslivsdialog_2025.pdf
Länk till annan webbplats.
- . Önskan som framfördes från Strömsunds kommun var statistik kring bostadspriser på kommunnivå och helst postnummernivå. Emma tillgängliggjorde mäklarstatistik som går att hämta på kommunnivå – här ex. från Östersunds kommun. https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/jamtlands-lan/ostersund/
Länk till annan webbplats.
- . Önskan som framfördes från Strömsunds kommun var statistik kring bostadspriser på kommunnivå och helst postnummernivå. Emma tillgängliggjorde mäklarstatistik som går att hämta på kommunnivå – här ex. från Östersunds kommun. https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/jamtlands-lan/ostersund/
Laget runt – detta är på gång!
Organisationer – totalt 13 st
Samling Näringsliv, Jenny Grip
- Många aktiviteter och engagemang.
- 7 maj samlar flera organisationer bl.a. Lst, RJH företag med verksamhet i länet och med utländskt ägandeskap.
- IT-festen i mitten av maj m studenter från MIUN och YH-utbildningar.
- Samverkan med sommarlunch på Jamtli i juni.
- 8 maj – Omvärldsspaning i samverkan med Nordea
- Samverkan kring bl.a. Åre business forum och Almedalen
- Utmaningar: Infrastruktur + Nattågen Även flygutmaning och attraktivitet
Företagarna, Joakim Sjöstedt
- Samlar företagarfakta på kommunivå – statistik visar att numerärt berörs många av konkurser
- Utmaningar för företag: svagare efterfrågan och sämre lönsamhet
- Snart koras årets företagare och unga företagare på länsnivå som representant i rikstävlingen som avgörs i juni
- Gör insatser för att stärka fortsatt flygtrafik till och från länet genom att erbjuda medlemmar gratis parkering på flyget samt genom att förboka och erbjuda flygbiljetter
IUC, Johan Bürger Hyllienmark
- Industribranscherna påverkas av omvärlden i olika omfattning men generellt så finns oro
- Ser liten ljusning.
- Stort intresse och goda resultat av årets ”Leverans och totalförsvar”
- 8 okt dags för årets Industriforum – skriv in i kalendern
- Textilkompassen är en pågående förstudie som visar intressanta (ännu hemliga) resultat som vill vidare i nya satsningar.
- KTP (Kompetence Transfer Partnership) - projektet rasslar vidare med universitetskompetens in i företag och resulterar i affärsutveckling och att kompetens stannar i företag och i länet.
- Bolagsstämma 29 april
Nyföretagarcentrum, Olle Martinelle
- Fortsatt skralt med nyföretagande men fler än förra året.
- Har varit strul med statistik men nu fungerar det igen.
- Utrikesfödda startar företag och nyttjar nyföretagarcentrum i större omfattning än tidigare. Orsak ännu inte helt klar. Kanske pga att de inte kommer in på arbetsmarknaden?
Extra för dagen – Hushållningssällskapet, Karin Eliasson
- Har genomfört livsmedelsförsörjningsbalanser för samtliga kommuner och nu närmast också aggregerat på regional nivå – något som endast gjorts här i Jämtlands län och i Kalmar län och Örebro län.
- Deltog som en av lyssnarna men tog tillfället att presentera sig samt kommunikatören Johan Skott som kommer att delta framöver.
Frånvarande denna gång: Sveriges Åkeriföretag, Göran Danielsson; Handelskammaren, Fanny Haeggblom; Sametinget, Ingela Nilsson; Svenskt näringsliv, Ola Toftegaard; Arbetsförmedlingen, Ola Kereby;JHT, Teres Gärdin; MIUN, Hans-Erik Nilsson; LRF, Gabriella Persson – Thurdell och Almi, Martin Hellström
Kommunerna & kommunförbundet, idag representerad av Kajsa Mattsson, Krokoms kmn och Patrik Jemteborn, Strömsunds kommun
- Personal som arbetar med näringslivsutveckling inom kommunerna och kommunförbundet hade en tvådagarsträff i mars. Diskuterade roller och verksamheter m fokus bla på befolkningsutveckling, attraktivitet och hur de kan bli mer kända i världen.
- Samverkanssatsningar pågår m bl.a. Region JH kring energiförsörjningsbalanser.
Länsstyrelsen, Magnus Lindow
- Tydligt uppdrag att länsstyrelserna ska ställa om till en mer främjande verksamhet och inte endast som tillsyn-/tillståndsmyndighet
- All personal ska gå kursen ”Vi och företagen” för att få bättre inblick i företagens förutsättningar, viktigt bemötande mm.
Region Jämtland Härjedalen
Hälso- och sjukvården, Anna Sjövall
- Fullt upp för att lösa sommarbemanning. Särskilt utmanande på sjukhuset.
- Färdplan 2030 sätter riktningen för utveckling med bl.a. digitala bokningslösningar, AI-stödd journalföring och egenmonitorering där länet ligger i framkant i riket.
Regional utveckling, Magnus Aspegren
- Tufft läge med ekonomin. Alla gör sina insatser för att spara även om vi behöver både gasa och bromsa samtidigt för att nå våra långsiktiga mål och kunna uppfylla våra roller som regional utvecklingsansvarig aktör.
- Behovet av att vara en aktör som faciliteterar och erbjuder mötesplatser är tydligt efterfrågat.
- Samverkan är den springande punkten i alla sammanhang där vi deltar – bl. a Åre business forum, Almedalen och ”Ett kliv för Jämtland Härjedalen” där fler aktörer uttrycker önskan om att bli medbjudna. Det kommer att bli möjligt längs vägen
- Vi som län och region syns mer och mer tack vare samlande insatser som tex Business Case Jämtland och samling kring ”Norra Sverige”
- Vi arbetar vidare med samverkan kring etableringar.
- Område Hållbar Tillväxt får nu chef från 1 juli: Lena Persson (just nu tf enhetschef samhällsutveckling)
- Elin Nirjens slutar sin tjänst som enhetschef.
- Rekrytering pågår av två enhetschefer
Magnus Aspegren som tackade för denna näringslivsdialog och välkomnade till kommande träffar
- måndag 26 maj kl 16-17 som är vårterminens sista regionala näringslivsdialog då med diskussionstema kring omvärldsspaning och hur vi kan samverka. Då diskuterar vi vad vi redan gör, vad vi har, vad vi behöver , vad vi kan lära av varandra och hur vi kan arbeta mer effektivt med omvärldsspaning, analys, slutsatser och insatser.
Höstterminen ser ut så här – skriv in i kalendrarna. Kalenderinbjudan kommer.
- 1 sept – heldag – ”Vad står på spel?” (ersätter ordinarie näringslivsdialog)
- 29 sept kl 16 – 17 – ordinarie näringslivsdialog
- 27 okt kl 16 – 17 – ordinarie näringslivsdialog
- 19 nov - Näringslivsparlamentet 2025 (ersätter ordinarie näringslivsdialog)
Vid tangenterna Linda Forss
Påminner om att minnesanteckningarna samlas på https://www.regionjh.se/naringslivsdialog Länk till annan webbplats. Där finns också information om den regionala näringslivsdialogen.
................................... Minnesanteckningar från föregående träff:
2025-03-19 Minnesanteckningar vår fördjupade regionala näringslivsdialog - tema: Europaperspektiv och Företagsklimatperspektiv
Minnesanteckningarna samlas på https://www.regionjh.se/naringslivsdialog Länk till annan webbplats.
Där finns också information om den regionala näringslivsdialogen. Material i form av pdf:ade presentationer mailas ut till deltagarna
- Välkomnande, tack för senast och introduktion till dagens fördjupade näringslivsdialog
Magnus Aspegren, Regional utvecklingsdirektör Region Jämtland Härjedalen, hälsade välkommen, tackade för senast och välkomnade till denna fördjupade dialog kring två teman – Europaperspektivet och Det lokala företagsperspektivet. Till skillnad från ordinarie näringslivsdialoger så ges här utrymme för diskussion. Träffen är en hybrid med möjlighet att både ses fysiskt och digitalt på samma gång. Europatemat bygger vidare med presentation och diskussion kring husom var en del en tidigare konferens ”Läget i länet” och företagarperspektivet bygger på en bok som Företagarna tillgängliggör. Näringslivsstatistik skickas ut med minnesanteckningarna men presenterades inte.
- Europaperspektivet
Gäst: Mikael Janson, Managing Director North Sweden European office
Sakområden: Gränsöverskridande transregionalt samarbete och EU:s inre marknad. Presentation bifogas. I presentationen föreslog Mikael att följande frågor diskuteras vidare i Jämtlands län:
EU ÄR VI TILLSAMMANS GIVE AND TAKE = WIN-WIN
➢ Vem är ni?
➢ Vilka vill ni vara?
➢ Varför skall EU bry sig om det, egentligen?
- Det lokala företagarperspektivet
Gäst: Företagarnas näringspolitiska expert Erik Östman Presentationedetn bifogas. I presentationen föreslog Erik att följande frågor diskuteras vidare i Jämtlands län:
- Vilka är regionens stora utmaningar med att få ett levande regionalt näringsliv?
- Hur väl är regionens arbete med att stärka näringslivet integrerat i kommunernas arbete?
- Leder regionala projekt till permanenta etableringar efter projekttidens utgång?
- Hur bidrar regionen till att sprida positiva exempel på åtgärder till länets kommuner?
- Diskussion
Diskussionen kom att ställa fler frågor än ovanstående och besvarade inte heller ovanstående MEN det innebär att det finns anledning att återkomma till detta i en ytterligare strategisk dialog framåt. Flera av tankarna, behoven och förslagen diskuteras i andra sammanhang. Kanske har de inte dryftats tillsammans på det här viset. Här följer ett försök att summera diskussionen. OBS detta innehåller inte allt utan är ett försök att samla ihop de tankar förslag och frågor som lyftes – framförallt i form av problemperspektiv – för att kunna tas vidare.
FÖRETAGSKLIMATET
Hur synliggörs företagen som problemlösare och glädjespridare?
Hur hänger välmående företag och välmående samhälle ihop?
Hur blir vi bättre på att berätta om allt bra som händer i näringslivet och om näringslivets roll? Vilka har lyckats?
Hur kan vi underlätta för företagen utan att ställa till andra problem? Ex. Markaryd och Trelleborg som automatiserat och förenklat bygglov resp. ansökningar om försörjningsstöd, Växjö ändrat upphandling så att det blir möjligare för lokala företag att lämna anbud och Falkenberg fokus på långsiktiga villkor för företag i uppgörelser över partigränserna och bra bemötande.
Regelbördan behöver lättas och arbete pågår. Mycket har blivit bättre. Kan bli bättre och lära av andra. Sker bla genom Kristina Alvendal som regeringen utsett som industrisamordnare och som leder grönt accelerationskontor. Syftet är att vara proaktiv och att underlätta industrins omställning samt större företagsinvesteringar. I arbetet ska också koordinering mellan offentliga och privata aktörer främjas.
Det gäller att ta fram så konkreta förslag att de kan omsättas i handling/lagstiftning etc.
Det finns stora utmaningar kopplade till stora förändringar i omvärlden och i beteenden kring köpmönster.
Hur säkrar vi upp forskningen? Hur tar vi höjd och bygger relationer och kunskap för att rekrytera? Indien är idag en viktig del i MIUNs forskarsamverkan.
Hur konkurrerar EU idag? Var kommer Jämtland Härjedalen in?
Hur ser företagen i länet på sin roll i EU? Sin roll i Jämtland Härjedalen?
EUROPAPERSPEKTIVET
Hur säkrar vi konkurrenskraften? Hur kommunicerar vi vad konkurrenskraft är för oss? Var är den hotad och av vilka skäl?
Hur säkrar vi kapital – finansiellt och humant? Hur får vi ens tillgång till kapital? Vad konkurrerar vi med kring kapital?
Hur ser vårt näringsliv ut – små SMEs jmf m stora industrier och hur visar vi våra behov och vår roll i det större näringslivet? SMEerna behöver tydligt positionera sig och ta plats. Här krävs synliggörande.
Hur säkrar vi strategisk autonomi? Hur delar vi risk och säkrar att vi inte hamnar i ”grab-n-go”?
Hur hanterar vi olika syn på resurser och deras roller när ”vi” och ”EU” ser tex skogens roll på olika sätt?
Hur samlas vi och visar vad det är vi erbjuder och på vilka villkor? Vad kan vi enas om i Jämtland Härjedalen? Vad kan vi enas om – stå bakom? Vilka är våra minsta gemensamma nämnare??
Hur kan vi använda och dra nytta av ”Bilden av Jämtland”? Hur nyttja pågående utvecklingen av ”Ett kliv för Jämtland”?
Vilka kan vi se och lära av? Ånge kommun?
Hur skapar vi tillräckligt stor kritisk massa för innovation?
Hur bidrar Jämtland Härjedalen till Europa? Att besvara den frågan är avgörande för att motivera satsningar/finansiering till Jämtland Härjedalen.
Vi behöver en berättelse om Jämtland Härjedalen som är attraktiv. Vi behöver visa ”hard-core” vad vi är, gör och bidrar med inte bara vara ”trevliga”. Vi behöver bli medvetna om vilken position vi befinner oss i och kommer att hamna i OM vi inte agerar.
Vår inhemska marknad är så liten så vi behöver samverka och göra affärer. Detta behöver tydliggöras i koppling till infrastruktur med väg, järnväg och flyg. Här finns arbetsstrukturer och forum men de behöver bli starkare och argument och fakta behöver bli starkare.
Den nationella nivån kan vara den mer problematiska. EUs press har hjälpt Jämtland Härjedalen.
OECD-rapporten är en viktig hjälp att nyttja med sina förslag.
Vi behöver bli bättre på att tolka fakta/statistik och det som händer omvärlden för att kunna dra rätt slutsatser och göra insatser. Både proaktivt och reaktivt.
Företagens intresse av att samverka B2B har ökat inte minst vad gäller samverkan Sverige/Norge.
Eus sammanhållningspolitik spelar en viktig/avgörande roll. Hur kan vi använda den mer effektivt och starkt?
Programförändringar med ändrade finansieringsförutsättningar kommer inom europafonderna. Vad är viktigt för oss? Hur kan vi agera? När?
Det finns extern finansiering men inte alltid enkelt att ta del av. Våra villkor matchar många gånger inte krav från finansiärer – tex säkerhet, likviditet. Gäller både privat och offentliga medel. Hur behöver vi göra för att vara starka på den marknaden? Hjälpa våra företag att vara starka? Hur vara det när förutsättningar ändras?
Vilket mindset behöver vi utveckla för att möta framtiden? För att förstå och spela våra roller i EU.
Vi behöver komma tillbaka till frågorna som Mikael Janson ställde om oss och EU. Vilka vill vi vara?? Vi behöver utgå från hur vi uppfattas idag för att kunna göra rätt insatser för att visa vilka vi är och vill vara. Råvaruförsörjare? Innovatör och ledande? Vilken agenda behöver vi ha? Hur tar vi mer effektiv del i Europaarbetet?
Sänkta klimatambitioner i Sverige och i EU förstör viktiga konkurrensfördelar för länet.
Vi vinner på en höjd klimat- och hållbarhetsribba. Vad händer nu/när trycket på det gröna försvinner om våra företag alltjämt vill vara både grönast och bäst i andra avseenden??
Hur kan vi ta större eget ansvar i tex livsmedelsförsörjning? Gjorda försörjningsbalanser visar på en dålig balans.
Vilka är vi i relation till andra länder/marknader utanför EU? Vilka är vi VIA EU i relation till andra länder/marknader?
ÖVERGRIPANDE:
Gör vi rätt saker? Satsar vi på rätt saker? Hur vet vi det?
Vi behöver samlas och leda och driva gemensamma frågor framåt.
Vem/vilka ska dra? Vem/vilka kan ta lead i detta? Regionen borde ta en större roll.
Nu är vi där vi är! Var tar vi det från här? Vi har det system vi har (finansiering, organisationer etc. ) vad gör vi av det?? Vi behöver agera inom systemet även om vi också vill förändra. Ovärlden förändras samtidigt. Det är komplext men det är det vi har.
Var vill vi vara?? Hur tar vi os dit.
Vi behöver vara lösningsinriktade och praktiska samtidigt som strategiska.
Bemötande – hur vi behandlar/bemöter företagen är en nyckel på mycket praktisk nivå.
Hur vi samlas kring ett gemensamt kollektivt ansvar är en nyckel på både strategisk och praktisk nivå som gör länet starkt och robust i en skakig omvärld och när det inte skakar.
Hur kan vi bilda starka kluster?
- Magnus Aspegren tackade för denna fördjupade näringslivsdialog och välkomnade till kommande:
måndag 28 april kl 16-17. Måndag 26 maj kl 16-17 och höstterminsuppstart med heldag på temat ”Vad står på spel?” Måndag 1 sept, 29 sept kl 16-17, 27 okt kl 16-17 och 25 nov kl 16-17 (ev ersätts någon av träffarna av Regionala Näringslivsparlamentet)
Vid tangenterna
Linda Forss, regional utvecklingsstrateg
Påminner om att minnesanteckningarna och övrig info om den regionala näringslivsdialogen finns på https://www.regionjh.se/naringslivsdialog Länk till annan webbplats.
Regional statistik
Arbetsmarknadsläge, demografi och annat som påverkar näringslivet i Jämtland Härjedalen.
Kontakt
Linda Forss
linda.forss@regionjh.se