Pågående regionala utvecklingsprojekt
Här hittar du information om pågående projekt där Region Jämtland Härjedalen, Område Hållbar tillväxt, är projektägare.
Ta steget 2025
Ta steget 2025 är ett samarbete mellan länets åtta kommuner och Region Jämtland Härjedalen. Tillsammans arbetar vi för att stärka vår attraktionskraft och göra det lättare för människor som vill flytta hit och arbeta här.
Projektet bygger vidare på det tidigare initiativet En attraktiv region. Arbetet sker under varumärket Ta steget, och du hittar mer information och inspiration om livet i Jämtland Härjedalen på vår webbplats www.tasteget.nu där finns också en särskild undersida för arbetsgivare som till exempel vill använda platsvarumärkesplattformen.
I projektet samarbetar vi för att:
driva en gemensam webbplats och sociala medier
använda ett gemensamt kundhanteringsverktyg (CRM-system) för att ta hand om personer som är intresserade av att flytta till länet.
Ta stegets mål 2025 är att:
Upprätthålla det gemensamma arbetet med att locka fler att flytta till Jämtland Härjedalen och arbeta hos länets arbetsgivare.
Skapa ett fortsatt inflöde av nya kontakter genom vår webbplattform, nyhetsbrev och riktad kommunikation.
Stärka bilden av Jämtland Härjedalen som en attraktiv plats att bo och leva på.
Fortsätta utveckla våra gemensamma arbetssätt och samarbeten för kompetensattraktion.
Webbplats: www.tasteget.nu
Inflyttarportalen "Ta steget"
”Ta steget” är den regionala inflyttarportalen inspirerar och informerar om livet i Jämtland Härjedalen.
Kontakt
Kontakta projektledaren för Ta steget 2025 genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Ramprojekt för cirkulär omställning
Inom detta ramprojekt beviljar Region Jämtland Härjedalen företagsstöd med syftet att främja små och medelstora företags cirkulära omställning. På så sätt bidrar ramprojektet till att affärsmodeller och produktionsprocesser anpassas till ett cirkulärt förhållningssätt och att fler företag involveras i cirkulära resursflöden. Effekten av företagens omställning blir exempelvis att restavfall från produktionsprocesser minimeras, resursanvändningen effektiviseras och till att innovationer för cirkulär omställning utvecklas.
Målgruppen är små (inklusive mikro) och medelstora företag med registrerat arbetsställe i Jämtlands län. Ingen avgränsning finns avseende bransch. Både tjänste- och varuproducerande företag och alla bolagsformer kan komma i fråga för stöd.
Projektet pågår 2024–2027 och finansieras med medel från Europeiska Regionalfonden samt statliga medel för regional utveckling (anslag 1:1).
Projektledare är Per Lundkvist Molin
Ramprojekt för cirkulär omställning
Företagsstöd med syftet att främja små och medelstora företags cirkulära omställning
Kontakt
Kontakta projektledaren för Ramprojekt för cirkulär omställning genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Rätt och effektiv kompetens
Rätt och effektiv kompetens är ett projekt som syftar till att bedriva utveckling som främjar användandet av validering som verktyg för omställning och kompetensförsörjning i länet. Projektets huvudfokus handlar om att etablera en regional struktur för validering så att effektiva och kvalitetssäkrade kompetensförsörjningskedjor kan underlättas på olika håll i länet och inom olika branscher eller kompetensområden. Projektet finansieras med medel från Tillväxtverket och medfinansiering från statliga medel för regional utveckling (anslag 1:1) beslutade av Region Jämtland Härjedalen.
Projektet genomförs 2022-2024.
Projektledare är Paulina Franklin
Kontakt
Kontakta projektledaren för Rätt och effektiv kompetens genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Strategisk planering i det regionala utvecklingsarbetet – förberedande steg
Tillväxtverket, Boverket och Trafikverket har, tillsammans med länsstyrelserna, ett regeringsuppdrag 2024-2027 att erbjuda regionerna kunskaps- och metodstöd om strategisk planering i det regionala utvecklingsarbetet. Mer om regeringsuppdraget kan läsas på regeringens webbplats: www.regeringen.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Med koppling till regeringsuppdraget har Region Jämtland Härjedalen fått möjlighet att genomföra ett förberedande projekt för att kartlägga och identifiera behov och ambition inom strategisk planering på regional nivå. Syftet med projektet är att stärka kapaciteten för att arbeta med god samhällsplanering i Jämtlands län. Målet med arbetet är att, utifrån dialog och förankring med relevanta aktörer inom länet, förtydliga regionens ambitioner och viljeriktning för arbete framåt inom strategisk planering i det regionala utvecklingsarbetet.
Projektet pågår mellan november 2024 till maj 2025 och finansieras med medel från Tillväxtverket och medfinansiering från statliga medel för regional utveckling (anslag 1:1) beslutade av Region Jämtland Härjedalen.
Projektledare är Sebastian Becker
Kontakt
Kontakta projektledaren för Strategisk planering i det regionala utvecklingsarbetet – förberedande steg genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Projekt Mittstråket 2.0
Projektet är ett EU-finansierat samverkansprojekt mellan Region Jämtland Härjedalen, Trafikverket och Krokoms kommun. Insatser inom projektet ska bidra till att göra Mittbanan till en fossilfri transportkorridor med ökad kapacitet, tillgänglighet samt kortade restider. I Projektet ska flera investeringar på Mittbanan genomföras som kommer bidra till ökad kapacitet och redundans, höjd trafiksäkerhet och hastighet på Mittbanan.
Några exempel på investeringar som ska göras är förbättrad bytespunkt i Nälden, bortbyggande av osäkra plankorsningar längs med två sträckor och åtgärder som minskar risk för störningar och ger tidsvinster. Projektet innehåller även insatser för att främja överflyttning av gods från väg till järnväg, t.ex. genom att arrangera dialogsamtal kring etableringen av omlastningscentral kring Östersund och genom att göra insatser för att främja nyttjandet av den nya logistikparken i Sundsvall. Projektet innehåller också insatser för att förbättra persontransporter, som dialog och utredningar kring bytespunkter och mobilitetstjänster. Flertalet utredningar kommer genomföras för att göra framtida insatser mer mogna för genomförande, bland annat utredningar kring förbättrade bytespunkter längs med Mittbanan samt analyser kring flöden av gods. Insatserna ska bidra till att öka göra Mittbanan mer attraktiv för gods- och persontransporter.
Projektet pågår 2023-2027 och finansieras av EU:s regionalfond, Region Jämtland Härjedalen samt Region Västernorrland. Projektägare är Region Jämtland Härjedalen och projektpartner är Trafikverket samt Krokoms kommun. Trafikverket och Krokoms kommun medfinansierar insatser de ska genomföra. Total budget är 285 miljoner kronor.
Projektledare är Catharina Utanskog
Projekt Mittstråket 2.0
Mitt i Sverige mellan Sundsvall och Trondheim finns ett trafikstråk med stor utvecklingspotential, Mittstråket.
Kontakt
Kontakta projektledaren för Projekt Mittstråket 2.0 genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Resurser till genomförande av regionalt serviceprogram Jämtlands län
Projektet syftar till att vidareutveckla nya arbetsformer och samverkan för genomförande avregionalt serviceprogram genom exempelvis dialog och samordning mellan olika aktörer och insatser, arbete med kunskapsunderlag samt hantering av stöd till kommersiell service.
Aktiviteterna kommer att ge ytterligare utvecklingskraft och nya insikter i arbetet som
genomförs i samverkan med kommunerna i länet, Länsstyrelsen i Jämtlands län samt
andra regioner i Sverige.
Projektets effekter på sikt är att ge länets kommuner och Länsstyrelsen Jämtlands län förutsättningar för att arbeta med regionalt serviceprogram så att insatser genomförs för att företag och medborgare ska få ökad tillgänglighet till kommersiell service.
Projektet pågår mellan 2023-2026 och finansieras med medel från Tillväxtverket via bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken samt statliga medel för regional utveckling (anslag 1:1).
Projektledare är Ville Welin
Kontakt
Kontakta projektledaren för Resurser till genomförande av regionalt serviceprogram
Jämtlands län genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Ramprojekt för internationell konkurrenskraft
Inom detta ramprojekt beviljar Region Jämtland Härjedalen företagsstöd med syftet att främja små och medelstora företags konkurtrenskraft genom internationelisering. Ramprojektet bidrar till att affärsmodeller, produkter och processer anpassas till en internatinell marknad och att fler företag ges möjlighet att vara en del av internationella leverantörskedjor.
Målgruppen är små (inklusive mikro) och medelstora företag med registrerat arbetsställe i Jämtlands län. Ingen avgränsning finns avseende bransch. Både tjänste- och varuproducerande företag och alla bolagsformer kan komma i fråga för stöd.
Projektet pågår 2025–2028 och finansieras med medel från Europeiska Regionalfonden samt statliga medel för regional utveckling (anslag 1:1).
Projektledare är Per Lundkvist Molin
Kontakt
Kontakta projektledaren för Ramprojekt för internationell konkurrenskraft genom att skicka e-post via formuläret nedan.
Ramprojekt för internationell konkurrenskraft
Företagsstöd med syftet att främja små och medelstora företags konkurtrenskraft genom internationalisering.
Projekt som vi medverkar i
Projekten nedan är vi inte ägare av, däremot är vi medpart i dem.
ORIGINN - Interreg Europe
Europeiskt samverkansprojekt som handlar om ekonomisk och social omvandling på landsbygden.