Samlad information 9 april

Syftet med denna information är att du ska känna till vad som gäller med anledning av coronaviruset

Instruktion för dig som ska använda Skyddsmask 90 i vården

Nu finns en filmad information för dig som ska använda Skyddsmask 90 i vården. Filmen finns på samlingssidan för coronainformation i rutan med riktlinjer för hälso- och sjukvården, men även via denna länk.

Samhällsviktig verksamhet

Kommunerna har i dagarna skickat ut information till alla som har barn födda 2007 eller senare placerad i barnomsorg att man ska fråga sin arbetsgivare om man tillhör s.k. samhällsviktig verksamhet.

Under en pandemi är hela hälso- och sjukvården och tandvården att betrakta som samhällsviktig verksamhet, men även de stödfunktioner som krävs för att hälso- och sjukvården ska kunna upprätthållas, det vill säga Regionstabens alla verksamheter. Även outsourcad drift av t.ex. IT och telefoni som är nödvändig för att hälso- och sjukvården ska kunna bedriva sin verksamhet på en acceptabel nivå.

Vi vet att bemanningen kommer vara en av våra största utmaningar, vilket innebär att alla i vår organisation som på ett eller annat sätt kan bidra med bemanning som utgör stöd till hälso- och sjukvården genom att t.ex. tvätta skyddsmasker, städa, köra budbil, jobba på förrådet m.m. utgör samhällsviktig verksamhet.

Kollektivtrafiken och verksamhet eller kompetenser som utgör stöd till näringslivet inom Regional utveckling är också utpekad som samhällsviktig verksamhet. Likaså samordning av primärkommunal verksamhet och utbildningar via våra folkhögskolor.

Mer information finns på MSB

Rutiner för sjukresor och transport av patienter

Uppdaterade rutiner för sjukresor och transporter av patienter under pågående coronapandemi finns nu under Vårdrutiner covid-19/Övergripande rutiner/Transport av patient.

För att kommunerna snabbt ska få tillgång till provsvar på covid-19 har beslut fattats att legitimerad personal i kommunerna ska få tillgång att läsa provsvar och röntgensvar via Link. Positiva provsvar rings alltid ut men vid negativa provsvar kan det ske en viss fördröjning, t.ex. över helger vilket innebär att skyddsutrustning används i onödan.

Nu aktiveras den psykosociala krisledningen

Psykosocial krisledning (PKL) startas nu upp för att organisera Region Jämtland Härjedalens krisstöd och planera inför de behov som förväntas komma utifrån pandemin. Regionen strävar efter att upprätthålla så god kompetens och kvalitet som möjligt på det psykologiska stödet, men nu präglas arbetet så klart av speciella förutsättningar: Med tanke på smittrisken kan möten med anhöriga inte hållas i samma lokaler som annars. Därför behöver det undersökas om det kan ske i lokaler utanför sjukhuset. Personer kan inte heller besöka anhöriga som är inlagda. På IVA, vårdavdelningar och i Stillhetens kapell kan det bli aktuellt med surfplattor för att kommunicera med anhöriga.

Även när det gäller personal finns det brist. Bedömningen är att det kommer behövas cirka 50 resurspersoner att kalla in för att bistå med att visa allvarligt sjuka eller avlidna patienter och ge krisstöd till anhöriga. Det kan bemannas av medarbetare från olika delar av organisationen, som då frigörs från sina ordinarie uppgifter. PKL kommer inventera vilka medarbetare som inte tillhör någon riskgrupp och som har lämplig kompetens, exempelvis förmåga att arbeta i stressfyllda, och ibland okända, miljöer.

PKL ska också samverka med hälsocentralerna. Anhöriga kommer bli rekommenderade att stanna hemma så långt som möjligt, och då kommer hälsocentralernas psykosociala enheter spela en viktig roll. Även sjukhuskyrkan ingår i regionens krisstöd och kan tas in vid behov.

Psykologiska krisledningen nås på 070-693 42 43.

Text: Kommunikationsavdelnignen