Region Jämtland Härjedalen går över till krisledningsorganisation

Hälso- och sjukvården i Region Jämtland Härjedalen har under flera veckors tid förberett sig och planerat för att ta prover och ta hand om personer som är eller misstänks smittade av det nya coronaviruset.

Det finns flera grupperingar och särskilda ledningar igång som har som enda uppgift att hantera frågor och planera verksamheten kopplat till pågående pandemi. Även om vi inte haft ett formellt höjt beredskapsläge har nödvändiga beslut ändå snabbt kunnat fattats via dessa särskilda ledningar som tidigt inrättades.

Från och med 26/3 har vi övergått till en Krisledningsorganisation, vilket innebär att det finns en Regional Särskild sjukvårdsledning för Hälso- och sjukvården som också utgör ledning för sjukhuset. Uppdraget är att samordna verksamheten inom hälso- och sjukvården och se till att resurserna utnyttjas effektivt. Vid behov kan de vidta åtgärder genom att till exempel omfördela eller förstärka resurserna. Den särskilda sjukvårdsledningen har också som uppgift att fatta medicinska inriktningsbeslut.

Utöver det inrättas en Lokal Särskild sjukvårdsledning för Primärvårdens fjällområden (Åre och Härjedalen) för att på bästa sätt kunna arbeta utifrån den situation som påsken medför. Arbetet har redan startat upp och kommer att pågå över påsk.

Regiondirektören leder en Regional krisledning som består av delar av ordinarie regionledning och vissa stabsfunktioner. Möten genomförs varje tisdag och torsdag och däremellan vid behov för att kunna snabba på beslut kopplat till coronapandemin.

Regional utveckling har inrättat en krisledning med fokus på näringslivssupport för att stötta företagare i länet, men även kollektivtrafiken. Syftet är att mildra effekten av det rådande läget.

Samtliga ledningar befinner sig nu i beredskapsnivån förstärkningsläge.

Den regionövergripande ledningscentralen som startades upp för några veckor sedan, fortsätter sitt arbete med att löpande hantera frågor, fördelar och bevakar ärenden. Det har också inrättats en medicinsk rådgivningsgrupp för att stödja de olika krisledningarna.

Parallellt med detta finns den ordinarie katastrofmedicinska beredskapsorganisationen som måste upprätthållas för att kunna hantera övriga händelser i form av till exempel trafikolyckor eller driftsstörningar.

Regionen har regelbunden kontakt med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen samt följer de rekommendationer som myndigheterna ger och anpassar kontinuerligt rekommendationer efter detta.

 

Text: Sara Nilsson