Beslut om avveckling av Skyddsmask 90

Sedan mars 2020 har Skyddsmask 90 samt Sundströms, Moldex, 3M och Honeywell halvmask använts i Region Jämtland Härjedalen som ersättningsprodukt för andningsskydd och visir. Detta på grund av att tillgången till andningsskydd och visir då var mycket begränsade.

Arbetsmiljöverket medgav detta med ett tillfälligt undantag för användning av Skyddsmask 90 med tillhörande filter där det finns säkerhetskrav för personlig skyddsutrustning under förutsättning att arbetsgivaren i första hand skulle välja andningsskydd som uppfyller kraven i tillämpliga förordningar och direktiv om sådana fanns tillgängliga.

Tillgången till andningsmasker, framförallt FFP2, och visir har nu avsevärt förbättras och därför har beslut fattats att påbörja avveckling av användandet av Skyddsmask 90 och halvmasker.

  • Enheter som använder Skyddsmask 90 eller Sundströms, Moldex, 3M och Honeywell halvmask övergår till att använda andningsskydd av typ FFP2 och visir så snart det är möjligt. Enligt Anders Johansson, hygienläkare, lektor och docent vid Umeå Universitet är andningsskydd, FFP3 och 2, att betrakta som likvärdiga för skydd gällande coronavirus och andra luftvägsvirus. Det är upp till varje områdeschef att göra en realistisk och trygg plan för hur detta ska gå till. All skyddsutrustning som används inom Region Jämtland Härjedalen är godkänd av Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Enheterna ska tills vidare behålla Skyddsmask 90 på personnivå under en övergångsperiod som ersättningsprodukt till andningsskydd och visir.

Beslutet är fattat utifrån en samlad bedömning av information som finns i nuläget. Bland annat har det identifierats risker med fortsatt användning av Skyddsmask 90 då det är svårt att få tillgång till filter. Försvarsmakten har också kompletterat hanteringen av maskerna med en anpassad rutin för särskild tillsyn som bör tillämpas minst en gång varannan vecka när masken används dagligen vid långa arbetspass.

Huvuddelarna i den anpassade särskilda tillsynen består av viss demontering, rengöring genom tvätt med tvållösning och sköljning, desinficering genom dopp i ett bad med Virkon S, sköljning i tre vattenbad för att avlägsna rester av saneringsmedlet och montering med okulär kontroll av samtliga komponenter. Bedömningen är att vi inte har tillräckligt med resurser för att kunna hantera detta.

Beslutet i sin helhet finns att läsa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Text: Sara Nilsson