Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Anslut fiber

Snabbt bredband är en samhällsviktig infrastruktur! Anslut därför fiber till ditt hus!

Kommunikation i alla former är en förutsättning för tillväxt och hållbar utveckling i vårt samhälle. Därför är det viktigt att alla i vårt län är med och driver på den digitala utvecklingen, och säkerställer utbyggnaden av ett snabbt och stabilt bredbandsnät.

En god bredbandsinfrastruktur är lika viktig ur samhällsperspektiv som jämlikhet, mångfald, likabehandling, integration och demokrati. Infrastrukturen är också en viktig förutsättning för en förbättrad miljö och en hållbar utveckling.

För enskilda individer, företag och offentliga organisationer blir digitala tjänster alltmer nödvändiga för att kunna kommunicera och fungera effektivt. I takt med att digitala tjänster påverkar och blir allt mer betydelsefulla i våra liv har bredband blivit viktig infrastruktur i det digitala samhället.

Sedan några år byts den gamla fasta infrastrukturen för bredband successivt ut i länet, bredband via koppartråd har spelat ut sin roll och byts ut mot bredband via optisk fiberkabel. Optisk fiberkabel, eller fiber som de kallas i folkmun, är det snabbaste och nästan alltid på sikt det billigaste bredbandet.

En bra fiberinfrastruktur i hela länet, både i tätort och på landsbygd, gör länet attraktivt för både invånare och verksamheter.

Snabbt bredband möjliggör en mängd moderna tjänster i hemmet

För enskilda individer och familjer behövs snabbt bredband för moderna tjänster i hemmet som TV, underhållning, distansutbildning och olika samhällstjänster. Du kan exempelvis koppla in larm, övervaka hemmet och styra värme och lampor. Andra möjligheter är att du kan hyra filmer, låna digitala böcker, e-böcker. Bank- och skattetjänster för din hushållsekonomi har funnits länge. Det bidrar även till en hållbar utveckling genom möjlighet till ökat hemarbete och digitala distansmöten men är även en viktig förutsättning för trygghet i hem och äldrevård.

Möjlighet till stöd i hemmet med digitala tjänster

Om du bor hemma och har behov av stöd, kan du ta hjälp av en rad digitala tjänster som underlättar vardagen. Olika kommuner erbjuder olika tjänster.

  • Med videokommunikation kan du få viss vård och omsorg på distans, ofta i kombination med hembesök.
  • Kontakt via bild eller video hjälper även anhöriga att få råd och stöd kring omsorgen hemma. Automatiska sensorer kan skicka information till hemtjänsten, till exempel om ett medicinskåp inte har öppnats på ett tag.
  • Videosamtal med läkare och annan sjukvårdspersonal gör att du inte behöver resa lika ofta för din behandling.
  • Du kan också ta del av din journal via internet, efter säker inloggning.
  • Vissa medicinska tester kan du ta hemma, exempelvis blodtryck. Då överförs testresultaten direkt till läkaren som kan bedöma dem och ta kontakt med dig om det behövs.

Det behövs ingen dator för att koppla upp sig. Det går bra att använda bredbandsnätet även för att endast nyttja det för telefoni, TV eller andra tjänster.

Starkare landsbygd och näringsliv

En bra bredbandsinfrastruktur ger de boende på landsbygden minst lika bra förutsättningar för digital kommunikation som boende i tätorterna.

För näringslivet skapar snabbt bredband förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga företag. Det ger möjlighet för nyetablering av moderna företag i alla delar av länet, även på landsbygden, samt gör att företag överallt har lika stora möjligheter att leverera tjänster till länder i hela världen.

Bättre offentlig service

För offentliga organisationer som till exempel länets kommuner och landsting/Region ger snabbt och stabilt bredband förutsättningar för rationalisering, samordning och effektivisering av offentliga verksamhetssystem. Det behövs för ökade krav på offentlig service till oförändrade eller sänkta kostnader så att skattehöjningar kan undvikas och för att kunna ge lika bra offentlig service på landsbygd som i tätort. Ett allt viktigare område för snabbt bredband är att ge möjlighet till effektivare behandling av sjuka och omsorg till äldre i deras hemmiljö.

Avgörande för lönsam turism

För turister och andra besökare i vårt vackra län behövs ett snabbt bredband för att erbjuda uppkoppling på våra turistmål och andra ställen utanför tätorterna. Det behövs också för att turistföretag och butiker på landsbygden ska kunna ta betalt med kort via betaltjänster.

Privatpersoner funderar över syfte och kostnader med fiber

För dig som har fått ett erbjudande om att dra in fiber till din bostad kan frågorna vara många. Vad kostar det? Hur lång tid tar det? Och vad kan jag egentligen använda det till?

Snart lika självklart som elektricitet

Fibernätet kan på flera sätt jämföras med elnätet, som kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Precis som med elen ger fibernätet helt nya möjligheter som i dag kan vara svåra att överblicka. När elen kom tänkte nog många att det var skönt att lätt kunna tända en lampa och lysa upp ett rum. Tills kylskåpet kom, och spisen, följt av tvättmaskinen och TV:n. I dag är det nog få som kan tänka sig ett hus utan el.

Framtidssäkrar din bostad

Att installera fiber är inte bara att ge sin bostad en lösning som är anpassad för tjänster som utvecklas i framtiden. Redan i dag finns det en mängd tjänster du kan använda i vardagen, i skolan och inom vård, omsorg eller samhällslivet.

Att dra in fiber till sitt hus kostar en del. Å andra sidan kan du vara trygg med att du får en uppkoppling som är stabil, säker och har mycket hög kapacitet, även för de tjänster som går att använda först om några år. Att skaffa fiber kräver lite planering, eftersom det kan vara en viss väntetid inför själva installationen. På samma sätt som när elnätet byggdes, behöver en kabel dras till vart och ett av husen som vill ansluta sig till fibernätet. Därför byggs nätet ut i ett bostadsområde i taget. Du betalar ofta en engångsavgift för att dra fram fiberkabeln till och in i huset. Det är nästan alltid dyrare, ibland mycket dyrare, att ansluta sig i efterhand.

När du har installerat fiber behöver du ett abonnemang från en operatör för att få de tjänster du önskar. Sedan kan du använda internet och andra digitala tjänster som exempelvis telefoni, TV och video. Du kan också välja att dra in fiber till huset men vänta med att aktivera ett abonnemang tills senare.

Snabbt bredband till alla 2025

Regeringens mål är att alla i Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband senast år 2025. Fibernäten byggs ut för fullt på många håll i länet. Säkert har du hört talas om grannar och vänner som fått fiber hemma, eller sett skyltar längs vägkanten om utbyggnaden av bredband.

Det finns även andra sätt att ansluta till internet, tillexempel via mobilnätet eller satellit. Dessa alternativ är nästan alltid dyrare, har inte samma kapacitet som fiber och kommer aldrig att kunna ersätta bredband via fiber. De kan ändå vara alternativ i de fall fiber inte finns eller ett komplement till fiber.

I din kommun finns en kommunal bredbandssamordnare, kontakta gärna den personen om du har frågor om bredband.

Vi anser att det för individens, företagens och offentliga organisationers skull är viktigt att välja att ansluta fiber till sitt boende eller företag när detta erbjuds. Vi arbetar vidare för att alla i hela länet ska få erbjudande om fiber innan år 2020. Vi har nämligen bara sett början på digitaliseringens positiva effekter!

Elise Ryder Wikén (M)
Ordf Utskottet för infrastruktur och kommunikationer

Jörgen Larsson (C)
Vice ordf Utskottet för infrastruktur och kommunikationer

Jörgen Persson (S)
Utskottet för infrastruktur och kommunikationer

Elisabet Fjellström (S)
Utskottet för infrastruktur och kommunikationer

Catarina Espmark (M)
Utskottet för infrastruktur och kommunikationer

Peter Adolfsson
Regional bredbandskoordinator, Region Jämtland Härjedalen

Denna text var 2018 en uppmaning från det dåvarande politiska styret av Regional utveckling samt den regionala bredbandskoordinatorn.