Två svartvita porträttfoton på två kända svanska idrottspersonerFörstora bilden

Zlatan fotad av Erik Broms och Therese Alshammar fotad av Peter Cederling

Såsom i en spegel

Från Drottning Kristina fram till Zlatan. En bred utställning med porträttkonst under fem sekel, där svenskar genom historien suttit modell för olika konstnärer. Nationalmuseum Jamtli visar upp ännu en magnifik konstutställning som det finns chans att uppleva fram till mars 2025.

– Redan från början bestämde vi oss för att inte göra utställningen kronologisk. Alltså inte inleda med Gustav Vasa och sluta med Annika Norlin och Zlatan, utan vi gör det tematiskt i stället, berättar Eva-Lena Karlsson, intendent på Nationalmuseum och fortsätter;

– Vi har valt att gå på tvärs genom århundrandena eftersom det blir litet roligare.

En person står framför en vägg med tavlorFörstora bilden

Eva-Lena Karlsson Nationalmuseum

Porträtt – möten med människor

I utställningen finns en mängd konstnärsporträtt, och utan konstnärerna så skulle vi ju inte ha någon konst att njuta av. Här finns en rad självporträtt, bland annat av Isak Grünewald och Channa Bankier. Men här finns även konstnärer som avbildat varandra, däribland Östersundsfödde Anton Genberg som även målade naturalistiskt med den jämtländska fjällvärlden som motiv.

– Att det blev just porträtt den här gången är för att porträtten är en viktig del i samlingarna, nu får vi visa och tillgängliggöra dem för fler, förklarar Eva-Lena Karlsson och fortsätter;

– Porträttet har alltid givit upphov till en fascination hos människor, eftersom det är ett möte med människor. I vissa fall porträtt av idag verksamma personer, men även porträtt av dem som inte längre finns med oss här på jorden. Men genom porträttet kan vi ändå få möta dessa personer idag. Det blir ett möte där vi står med en känsla inför den person som avbildats.

– Att jobba med porträtt är det roligaste som finns, för då får du både arbeta med konsthistoria och personhistoria samtidigt! Säger Eva-Lena Karlsson.

En person står i snöklädd fjällbjörksmiljö klädd i samisk dräkt och höjer sin ena hand där hen håller en fjunig änglavinge.Förstora bilden

Britta Marakatt-Labba fotad av Marja Helander

Marakatt-Labba och Lindes porträtt väcker känslor

De två kanske starkaste verken i utställningen föreställer Britta Marakatt-Labba och Emma Linde. Britta Marakatt-Labba är en svensk-samisk textilkonstnär, målare och grafiker. Porträttfotot på henne har konstnären Marja Helander tagit. Britta står i traditionell samisk dräkt bland fjällbjörkar i vinterskrud och höjer sin vänstra hand upp mot skyn. I handen håller hon en vit änglavinge. Ett fantasieggande porträtt som sätter i gång tankar kring den samiska kulturen men även kring miljön och naturen vi ärvt och ska förvalta.

Emma Lindes självporträtt är skapat av 18 modemagasin varav hon klippt sitt självporträtt. Det finns en mycket personlig orsak till att hon valt just modemagasin. Emma Linde hade nämligen drabbats av cancer, och hon fick ingen psykologhjälp trots att hon efterfrågade det. Däremot erbjöds hon både sminkkurs och perukutprovning. Detta väckte mycket tankar inom henne, tankar om vad det är som är viktigt? Tankar om liv och död – är det sminkkursen som är viktig eller är det om jag kan få tala med någon om min ångest?

Ta en tur till Nationalmuseum Jamtli och botanisera bland porträtten i denna spännande och mycket vackra utställning!

Interiörbild från utställningen med några av alla de porträtt som ställs utFörstora bilden

En liten del av den porträttkonst som visas på utställningen på Nationalmuseum Jamtli

Text & foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta