Patientdelaktighet – en rättighet med hinder och möjligheter
Anna Hult, Specialistsjuksköterska inom intensivvård och verksamhetsutvecklare, område kirurgi, Östersunds sjukhus.
Enligt svensk lag ska hälso- och sjukvården, så långt det är möjligt, utformas och genomföras i samråd med patienten. Vården blir säkrare om patienterna är välinformerade, deltar aktivt i sin vård och kan påverka vården utifrån sina perspektiv. De senaste åren har man genomfört många förbättringar för att öka patienternas inflytande i vården. Men tyvärr visar såväl utredningar som tidigare forskning att vården ändå inte fungerar optimalt för patienten när det gäller bland annat kommunikation och delaktighet.
Om studien
I detta projekt undersöks patientdelaktighet i cancervården från olika synvinklar och på olika nivåer av hälso- och sjukvården.
Metod
Patientrepresentanter, läkare och sjuksköterskor som är aktiva i nationella vårdprogramgrupper för olika cancerdiagnoser, har intervjuats för att klargöra patientrepresentanternas roll och ansvar i grupperna. Vi har också tittat på vad patienter med cancer och närstående uppger i klagomål till patientnämnder – kopplat till brister i kommunikation och delaktighet. Nu undersöker vi vilka faktorer i vårdmiljön som påverkar patienters och närståendes möjligheter att vara delaktiga i vården. Vi ska också undersöka vårdpersonalens uppfattning om patienten och närstående som medskapare i vården.
Nytta
Jag hoppas att min forskning ska ge mer kunskap om vad som påverkar patienternas förutsättningar att vara delaktiga i cancervården och att vi kan använda den kunskapen till att göra cancervården ännu bättre i framtiden.