Frågar och svar om företagsstöd
Här kan du läsa de grundläggande förutsättningar som gäller för att söka företagsstöd. Då får du också svar på de vanligaste frågorna som vi brukar få om våra företagsstöd. Om du inte hittar svar på dina frågor kan du kontakta oss.
Vilka företag kan få stöd?
Det finns lagar och regler som bestämmer vilka företag som kan få företagsstöd. En del krav gäller för alla typer av stöd, medan andra är specifika för vissa erbjudanden. Utöver det har Region Jämtland Härjedalen fastställt vissa krav för hur stöden ska prioriteras.
För att få företagsstöd måste företaget ha löner och förmåner som följer kollektivavtal, eller som är lika bra som kollektivavtalets villkor. Det är ett krav enligt lagstiftningen.
Dessutom behöver företag som söker stöd från Region Jämtland Härjedalen uppfylla följande:
- Företaget ska ha ett registrerat arbetsställe i Jämtlands län.
- Företaget ska sälja en egen produkt eller tjänst.
- Verksamheten ska kunna skapa minst en heltidstjänst och personen som anställs ska vara folkbokförd i någon av länets kommuner.
- Verksamheten ska drivas på affärsmässiga grunder, alltså inte förlita sig på stöd i längden.
- Företaget ska ha förutsättningar att bli lönsamt och kunna erbjuda långsiktiga jobb.
- Företaget får inte ha ekonomiska problem. Som regel ges inte stöd till företag som har skatteskulder hos Kronofogden, gått i konkurs eller håller på att avvecklas.
- Stöd ges i princip inte till fastighetsbolag som hyr ut lokaler, eller till köp och byggande av lokaler för uthyrning (om det inte sker inom en koncern).
- Verksamheter som drivs på uppdrag av offentliga sektorn inom till exempel vård, skola och omsorg får som regel inte stöd.
Ovanstånde gäller generellt för företagsstöden. Läs mer om specifika krav under respektive erbjudande.
Begränsade stödmöjligheter till jordbrukets primärproduktion samt fiskeri och vattenbruk
Region Jämtland Härjedalen har begränsade möjligheter att ge stöd till jordbrukets primärproduktion samt fiskeri och vattenbruk. Det regleras i en allmän förordning om stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis. Det finns sektorsspecifika förordningar för stöd till verksamheter inom jordbruks- och fiskerinäringen som Region Jämtland Härjdalen inte har rätt att tillämpa.
Företagets storlek påverkar stödmöjligheten
De flesta stöderbjudanden kan bara beviljas till små och medelstora företag (SME).
Definition av SME-företag enligt Europeiska kommissionen
Mikroföretag
Företag med färre än 10 anställda och en årsomsättning (det belopp som tas under en viss period) eller balansomslutning (en deklaration över ett företags tillgångar och skulder) som understiger två miljoner euro.
Små företag
Företag med färre än 50 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro.
Medelstora företag
Företag med färre än 250 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 50 miljoner euro eller en balansomslutning som inte överstiger 43 miljoner euro.
Etiska aspekter sorterar bort vissa typer av företag
I Region Jämtland Härjedalens reglemente för finansverksamheten (RS/783/2016) finns ett avsnitt om etisk och miljömässig hänsyn. Samma grundprinciper för finansiering ska gälla för företagsstödens prioritering och de etiska aspekterna hänger tätt samman med
hållbarhetsdimensionerna. Enligt reglementet placeras inte ekonomiska medel i företag som har produktionen eller försäljningen av krigsmateriel, pornografi eller tobaks- och alkoholvaror som en väsentlig del av verksamheten.
När det gäller företagsstöd kan avsteg från principen om placering i företag som producerar alkoholvaror göras om det är fråga om företag som har småskalig produktion av alkoholhaltiga drycker och då företaget genom sin producerande verksamhet även bedöms bidra till besöksnäringens utveckling på destinationen/platsen. Målkonflikt med
folkhälsoperspektivet ska bedömas och beaktas. Det är även möjligt att göra avsteg från principen om placering i företag som producerar eller säljer krigsmaterial om det är fråga om material till civilförsvar, krigsmaterial eller komponenter som i vidare led används vid
tillverkning av krigsmaterial om det finns särskilda skäl. Vad som är särskilt skäl ska avgöras i varje enskilt ärende efter avstämning med regionala utvecklingsnämndens presidium.
Reglementet anger även att placering inte ska medges i företag som till en väsentlig del av verksamheten utvinner fossila bränslen. Det finns inte heller stöd i förordning för att bevilja företagsstöd till den typen av verksamhet. Placeringar ska även undvikas i företag som på annat sätt är inblandade i framställningen av fossila bränslen genom till exempel produktion och prospektering. I linje med detta ska företagsstöd inte beviljas till företag som producerar produkter (varor eller tjänster) med försäljning direkt till sådana företag.
Generellt ska Region Jämtland Härjedalen ta ansvar att verka för god etik, vilket definieras som avståndstagande från kriminalitet, respekt för seriösa affärsmetoder samt demokratiska principer. De företag som Region Jämtland Härjedalen investerar i ska följa internationella normer för mänskliga rättigheter, arbete och miljö, vilka finns formulerade i FN-konventioner och traktater som humanitär rätt, folkrätt och miljölagstiftning. Detta gäller även för företagsstödshanteringen.
Hur påverkar konkurrensen om mitt företag kan få stöd?
Syftet med företagsstöden är att bidra till hållbar tillväxt och utveckling i länet. Men för att det ska bli rättvist måste vi också ta hänsyn till konkurrensen. Om ett företag får stöd som gör att det får en orättvis fördel över andra företag på samma marknad, då kan stödet avslås. Därför kollar vi alltid hur marknaden ser ut lokalt och regionalt innan vi beviljar stöd. Om vi gör bedömningen att vi med vår stödgivning påverkar konkurrenssituationen negativt på en lokal eller regional nivå kan det vara en grund för avslag av ansökan om företagsstöd.
Hur mycket stöd kan jag få?
Det stöd som beviljas får inte vara större än vad som behövs med hänsyn till övriga finansieringsmöjligheter och andra omständigheter för att den åtgärd som stödet avser ska kunna genomföras. Det gäller för alla erbjudanden om företagsstöd.
Företaget som söker stöd ska redovisa hur finansieringsplanen ser ut och vid behov kan Region Jämtland Härjedalen behöva ha kontakt med övriga finansiärer. Annan finansiering utöver företagsstödet behöver alltså finnas i form av eget kapital, finansiering från privata investerare, banklån eller annan källa.
Det är olika nivå på maximalt belopp offentligt stöd för olika typer av företagsstöd. Läs mer om vad som gäller på sidan där erbjudandena förklaras.
Stöd kan också bara ges i mån av tillgång till medel. Region Jämtland Härjedalens ekonomiska ram för att bevilja företagsstöd är begränsad.
Hur ansöker jag om stöd?
Alla typer av företagsstöd söks via den nationella e-tjänsten Min Ansökan.
Tänk på att ansökan om stöd måste ha skickats in till Region Jämtland Härjedalen innan investeringen/åtgärden som stödet avser påbörjas. Det går bra att ta in offerter eftersom det behövs för att kostnadsberäkna, men ingå inte avtal eller beställ något innan ansökan har skickats in.
Min Ansökan ägs och förvaltas av Tillväxtverket. Tekniska frågor ska ställas direkt till Tillväxtverket och du hittar vanliga frågor och svar samt kontaktformulär i Min Ansökan. Min Ansökan är kopplat till ett nationellt ärendehanteringssystem som heter Nyps. När du skickar in ansökan via Min Ansökan registreras ett ärende i Nyps och vi fördelar det till en ansvarig handläggare.
På Min Ansökan publiceras alla Region Jämtland Härjedalens erbjudanden om företagsstöd. Där hittar du dock bara en väldigt kortfattad beskrivning i en "puff". Läs mer om vilka kostnader som är stödbara och vad som i övrigt gäller för erbjudandena direkt här på vår webb.
Hur lång är handläggningstiden?
När du har skickat in en ansökan om företagsstöd via Min Ansökan fördelas ärendet till en handläggare hos oss. Handläggaren kommer att ta kontakt med dig och ofta behöver kompletterande underlag tas in.
Handläggningstiden varierar och beror bland annat på hur tydlig du har varit när du skrivit din ansökan. En tydligt skriven ansökan där all obligatorisk information som behövs för bedömningen finns med går snabbare att handlägga än en ansökan med otydliga beskrivningar och bristande underlag. Handläggningtiden påverkas också av hur många ärenden som för tillfället ligger inne för handläggning. Det är också viktigt att alla tillstånd som krävs för att investeringen ska kunna genomföras finns på plats när du skickar in ansökan, annars kan handläggningen dra ut på tiden.
Den investering/åtgärd som ansökan avser kan påbörjas på egen risk direkt efter inskickad ansökan. Om du undrar något om hur handläggningen är du välkommen att kontakta din handläggare.
När kan jag söka om företagsstöd?
Alla våra erbjudanden om företagsstöd ligger öppna året runt.
Varför erbjuder Region Jämtland Härjedalen företagsstöd?
Region Jämtland Härjedalen är regionalt utvecklingsansvarig aktör. Det innebär att Region Jämtland Härjedalen ansvarar för genomförandet av den regionala tillväxtpolitiken som i grunden ska skapa goda miljöer för näringslivets utveckling och stärka företagens konkurrenskraft. Som regionalt utvecklingsansvarig aktör beslutar Region Jämtland Härjedalen hur olika typer av medel för regional utveckling. En typ av medel är det så kallade 1:1-anslaget som bland annat används till företagsstöd.
Företagsstöd är ett samlingsbegrepp på olika typer av stöd som kan ges utifrån specifika förordningar:
Hur bedöms hållbarhetskriterierna?
"Syftet med stödet är att främja en hållbar tillväxt och stärka konkurrenskraften i företag och därmed främja en hållbar regional utveckling." Citatet är taget från de förordningar som styr vår stödgivning. Hållbarhet är en central del i vår bedömning av inkomna ansökningar och det är därför viktigt att företag som ansöker om företagsstöd har en förståelse för det egna företagets hållbarhetsarbete.
Vi brukar prata om tre olika hållbarhetsdimensioner:
- Social hållbarhet
- Miljömässig/ekologisk hållbarhet
- Ekonomisk hållbarhet
För dig som företagare handlar den ekonomiska dimensionen om att driva verksamheten på ett lönsamt sätt som säkrar företagets framtid. Den miljömässiga dimensionen innebär aspekter såsom att minimera företagets negativa påverkan på mark, vatten, luft eller människors och djurs hälsa. Sociala hållbarhet handlar bland annat om sådant som att utveckla verksamheten så att arbetsplatsen blir tillgänglig och attraktiv för alla.
Stöd beviljas bara om det bedöms vara hållbart utifrån samtliga dimensioner. Brister i en hållbarhetsdimension kan alltså utgöra avslagsgrund.
Vid handläggning av ett företagsstödsärende tittar vi bland annat på följande:
Ekonomisk hållbarhet
- Hur bidrar stödet till att stärka företagets konkurrenskraft på marknaden och lönsamhet?
- Kan företaget anställa fler som ett resultat av den satsning som stödet avser?
- Hur bidrar stödet till att öka skatteintäkterna i regionen?
- Skapar den investering som stödet avser "ringar på vattnet" i kringliggande näringsliv så att fler företag också kan utvecklas tack vare satsningen, till exempel som underleverantörer?
Ekologisk hållbarhet
- Har företaget ett dokumenterat miljöarbete?
- Hur bidrar stödet till att uppnå målen i länets Energi-och klimatstrategi, Fossilbränslefritt 2030 Jämtlands län?
- Bidrar företaget till att lösa en angelägen hållbarhetsutmaning och till att vi når målen i Agenda 2030?
- Vilken är investeringens/insatsens miljö-, energi eller klimatpåverkan?
- Bidrar det stödet avser att utveckla till att lösa en miljö-, energi eller klimatutmaning?
Social hållbarhet
- Arbetar företaget aktivt för jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen? Bidrar stödet till att göra arbetsplatsen mer tillgänglig, anpassad och attraktiv ur ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv?
- Hur bidrar stödet till att utveckla sysselsättningen i regionen avseende den sociala dimensionen, till exempel jämställdhet på arbetsmarknaden?
- Bidrar den vara/tjänst som stödet avser till att lösa en samhällsutmaning av social karaktär?
- Kan företaget tack vare stödet bredda näringslivsstrukturen på orten så att fler typer av arbetstillfällen skapas?
Titta på vår film om hållbara företagsstöd
Vi har tagit fram en film som beskriver hur hållbarbarhetsdimensioneran bedöms vid handläggning av en ansökan om företagsstöd. Den hittar du här på webben.
Ta hjälp av Almis Hållbarhetsdialog
Om du behöver hjälp med att komma i gång med ditt företags hållbarhetsarbete finns Almis Hållbarhetsdialog tillgänglig via länken nedan. Hållbarhetsdialogen är kostnadsfri och skapar en bra grund inför din ansökan om Företagsstöd från Region Jämtland Härjedalen.
Läs mer om Almis hållbarhetsdialog (Almi.se) Länk till annan webbplats.
Kan jag göra ändringar efter beslut?
Det är viktigt att du informerar den som är ansvarig handläggare om planeras ägarförändringar eller om något händer som påverkar företagets möjlighet att genomföra den investering/åtgärd som stödet avser på planerat sätt. Region Jämtland Härjedalen tar då ställning till hur detta påverkar beviljat stöd. Ändringen måste godkännas i förväg genom ändringsbeslut. Om en ändring har skett utan att det är godkänt kan det utgöra grund för återkrav av stödet.
Hur får jag beslut om stöd?
När handläggningen är klar lägger ansvarig handläggare fram ett förslag till beslut. Om det är fråga om stödbelopp över 2 miljoner kronor behöver stödet beslutas direkt av regionala utvecklingsnämnden. Om det är lägre belopp kan beslut i ärendet fattat på delegation av nämnden av enhetschef.
När beslut är fattat kommer du få besked om det av den som handlägger ditt ärende. Handläggaren skickar då ett så kallat verkställighetsbeslut till den som är kontaktperson hos er i ärendet. Om det är ett bifallsbeslut kommer det framgå när och hur du ska ansöka om utbetalning av stödet. I beslutet framgår också uppgifter om den åtgärd som ditt företaget ska genomföra och vilka kostnader som är godkända.
Beslut som fattas av Region Jämtland Härjedalen är offentliga men om beslut begärs ut som allmän handling gör vi en sekretessprövning innan utlämnande.
Hur betalas stödet ut?
Stödet betals ut i efterhand efter redovisning av upparbetade kostnader.
Läs mer om ansökan om utbetalning