Synnerliga skäl åberopas för nedskrivning av underskott

Trots ett positivt resultat för 2020 på 324 miljoner kronor uppgår Region Jämtland Härjedalens ackumulerade balanskravsunderskott 2020 till 1 007 miljoner kronor. Nu åberopas synnerliga skäl för att göra en nedskrivning av det ackumulerade underskottet i balanskravet till att ligga i nivå med det negativa egna kapitalet.

Region Jämtland Härjedalen har under flera år haft ett minusresultat vilket inte bara innebär att vi inte kunnat återställa tidigare års underskott utan det totala underskottet har även blivit större och större för varje år.

– Ett ackumulerat underskott är inte riktigt skulder i vanlig mening. De bokförs inte som sådana och ingen ränta betalas på dem, men kravet är att de ska återställas senast tre år efter det att de uppkom. 2010 presenterade vi förvisso ett plusresultat, men inte på långa vägar så mycket som behövs för att återställa underskottet, säger Regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand.

I kommunallagen går det att avstå från att reglera underskott av den här typen med hänvisning synnerliga skäl. Dessa åberopas nu då alternativet att betala av detta under de kommande tre åren skulle innebära så oerhört kraftiga nedskärningar att det skulle medföra stora risker för patientsäkerheten, tillgängligheten och arbetsmiljön.

– Genom att åberopa synnerliga skäl och skriva ner allt underskott utöver vårt negativa egna kapital tror vi att vi kan klara av att återställa det på fem år. Att stärka det egna kapitalet är avgörande för hur väl vår ekonomi ska stå sig då det ökar vår möjlighet till självfinansiering, och beroendet av att låna pengar minskar, säger Eva Hellstrand.

Rent konkret innebär detta en nedskrivning med 727 miljoner kronor och därefter uppgår balanskravsresultatet till -401 miljoner kronor. Tack vare skattehöjningen 2019 och förändringen i kostnadsutjämningssystemet samt fortsatt fokus på god ekonomisk hushållning bör totalabalanskravet då vara återställt efter år 2025.

Det slutgiltiga beslutet att fastställa årsredovisningen för 2020 tas av Regionfullmäktige i april.

För mer information:
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Peter Rönnholm, ekonomidirektör, 063-14 77 76

Text: Sara Nilsson