Region Jämtland Härjedalen utreder framtidens folktandvård

Under hälso- och sjukvårdsnämndens kommande sammanträde ska en första utredning av Folktandvården presenteras. Bilden visar på ett behov av förändringar.

Folktandvården i Jämtland Härjedalen står likt andra glest befolkade regioner inför stora framtidsutmaningar kopplat till demografi och konkurrens. Befolkningsstorlek, fördelning och sammansättning påverkar både invånarnas behov av tandvård i framtiden och möjligheten att bemanna tjänster. Utvecklingen kommer att leda till att den folktandvård som vi haft under lång tid inte kommer se likadan ut i framtiden.

Möjliga förändringar i framtiden

Utifrån senaste årens utveckling gav hälso- och sjukvårdsnämnden i april 2024 ett uppdrag till Folktandvården att utreda verksamhetens utbudspunkter. Under sammanträdet 21 november kommer en lägesbild redovisas.

Vi har under ett flertal år haft en svår situation inom tandvården när det gäller att rekrytera medarbetare till våra kliniker runt om i Jämtland Härjedalen. Därav gavs i våras ett uppdrag att kartlägga hur Folktandvården kan anpassas till den situation som är och förmodligen även kommer att råda framöver, säger Stefan Stjernström, verksamhetschef Folktandvårdsstaben.

Region Jämtland Härjedalen behöver se över hur Folktandvården kan vara organiserad och vilka möjligheter det finns att bedriva verksamhet framöver. Omställningen kan komma att innebära att några kliniker behöver fasas ut fram till år 2030 och ersättas med alternativa sätt att möta patienternas behov av tillgänglighet, kvalitativ vård och prevention.

Utredningen visar även att filialer, eller så kallade hubbar, samt digitala och mobila lösningar kan vara framtida alternativ. Det vidare arbetet behöver fokusera på att identifiera arbetssätt som utgår från befintlig bemanning och som tar hänsyn till bland annat geografisk mobilitet, arbetsmiljö och digitala arbetssätt.

En sådan här omställning behöver ske långsiktigt och i en takt där utfasning av kliniker samt nya sätt att möta patienterna går hand i hand. Det är också viktigt att beakta arbetsmiljön, så medarbetare från alla kliniker kommer att involveras i omställningsarbetet, säger Elin Hoffner, 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det är inte klarlagt vilka kliniker det kan röra sig om. Det står dock klart att ingen medarbetare kommer att bli av med sitt jobb – däremot kan tjänsterna, arbetssätten och tjänsteorterna förändras.

I samband med redovisningen kommer Folktandvården att be lso- och sjukvårdsnämnden om ett inriktningsbeslut för att utveckla den framtida klinikstrukturen och fortsätta utreda den påbörjade riktningen. Detta för att se hur det i praktiken kan lösas.

Mer information

Elin Hoffner (V), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
E-post: elin.hoffner@regionjh.se
Telefon: 070-313 16 63

Stefan Stjernström, verksamhetschef Folktandvårdsstaben
E-post: stefan.stjernstrom@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 14

Text: Thomas Jarnehill