Prognosen för ekonomin ändras i positiv riktning

Region Jämtland Härjedalens ekonomiska läge är fortfarande allvarligt men nu har prognosen för underskottet förbättrats. Underskottet vid årsskiftet uppskattas bli 100 miljoner kronor mindre än beräknat.

Region Jämtland Härjedalen lade inför år 2024 en så kallad negativ budget på -300 miljoner kronor. Det innebär att Region Jämtland Härjedalen i år har budgetmålet -300 miljoner kronor.

Under året har de ekonomiska förutsättningarna försämrats och helårsprognosen har fram till juni i stället visat på -600 miljoner kronor vid årets slut. Det innebar alltså en budgetavvikelse på -300 miljoner kronor. Men den prognosen har nu efter augustis resultat förbättrats och siffran bedöms i stället bli -200 miljoner kronor i avvikelse mot beslutad Regionplan med budget för 2024.

Vad påverkar prognosen?

Det finns flera faktorer som påverkar ekonomin varav några beror på omvärlden. Under 2024 har faktorer som kostnadsutveckling, inflation och pensionsavsättningar gjort att underskottet beräknats blir större än den lagda budgeten. Region Jämtland Härjedalen har under året arbetat med att bromsa kostnadsutvecklingen, till exempel genom kostnadseffektiva åtgärder och besparingar, dessa har nu börjat ge effekt.

Ett exempel som organisationen arbetar med är att minska andelen hyrbemanning inom hälso- och sjukvården och under sommaren gick kostnaderna för hyrpersonal ner.

– Vi är på rätt väg och det är jag väldigt glad över! Vi har dock ett stort arbete kvar till målet att ha en ekonomi i balans. Vi har gjort kostnadsbesparingar och hittat nya arbetssätt både inom hälso- och sjukvården och flera andra verksamheter. Den minskade hyrbemanningen har dock utmanat personalen under sommaren så jag vill passa på att tacka alla våra fantastiska medarbetare, säger Sara Lewerentz, regiondirektör.

Andra exempel på positiva resultat är att intäkterna för utförd vård av personer som bor i andra regioner ser bättre ut, ett område som hälso- och sjukvården arbetat med under en längre tid genom att förbättra betalningssystemet.

Yttre faktorer som spelar in

Omvärldens påverkan är dynamisk och påverkar på olika sätt. Drivmedelspriserna har sjunkit vilket, tillsammans med Region Jämtland Härjedalens arbete med intäkter och ett nytt linjesystem för stadsbussarna, på totalen gjort att kollektivtrafikens underskott minskat.

På det nationella planet är räntorna åter på väg ner samt att börsen över tid har stigit vilket spelar roll för pensionsavsättningar. Det är alltså flera faktorer som tillsammans utgjort draghjälp för att förbättra prognosen.

– Den totala effekten blir att vi nu kan justera prognosen i rätt riktning vilket är värt att
uppmärksamma. För att det ska fortsätta i denna riktning behövs ett intensivt och
långsiktigt arbete vilket har påbörjats, där målet är en ekonomi i balans, säger Bengt Bergqvist, ordförande i regionstyrelsen.

För mer information:

Sara Lewerentz, regiondirektör, telefon: 076-126 10 67.

Bengt Bergqvist (S), regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-363 38 76.

 

Text: Thomas Jarnehill