Nytt samarbete för satsning på fysisk aktivitet för cancersjuka

Forskning visar att fysisk aktivitet kan minska symtom av cancersjukdom och biverk­ningar vid behandling på både kort och lång sikt. Region Jämtland Härjedalen har därför, tillsammans med Friskis&Svettis Östersund startat ett samarbete riktat till personer som har eller har haft en cancersjukdom. Även satsning på digital träningsgrupp via Cancerrehabteamet har kommit igång.

Under cytostatika- och strålbehandling kan fysisk aktivitet ge mindre oro, motverkar trötthet och depression. Kan bidra till bättre sömn, bättre livskvalitet och vardagsfunktion. Det finns även studier som visar på positiva effekter av fysisk aktivitet i sent palliativt skede av cancersjukdomen. Samt kan även förebygga risken för ny cancersjukdom och återfall.

Anledningen till samarbetet är att trots vetskapen om de goda effekterna av fysisk aktivitet är det många cancerdrabbade som är mindre fysiskt aktiva, både under sin cancerbehandling och även efter behandling.

– Att komma tillbaka till fysisk aktivitet är svårare och personerna riskerar även andra livsstilssjukdomar, så som hjärt-och kärlsjukdomar och andra icke smittsamma sjukdomar, säger Sanna Vikberg, samordnare för fysisk aktivitet på folkhälsoenheten, Region Jämtland Härjedalen.

Passen på Friskis&Svettis är till en reducerad kostnad som består av stationsbaserat träningsprogram som passar alla, oavsett träningsbakgrund.

– Det är jättekul att vi har kommit igång. Alla var väldigt positiva och jag fick känslan av att de nästan satt och väntade en gemensam grupp, säger Robin Andersson Nyberg, Personlig tränare på Friskis&Svettis Östersund.

Till en början kommer träningsgrupperna att testas i 9 månader för att utvärderas om hur passen upplevs samt mått på fysisk kapacitet och trötthet.

– Detta är otroligt viktigt för folkhälsan och kan vi nå en grupp som är mindre fysiskt aktiv till att öka sin nivå av rörelse så har vi kommit en bit på väg mot att minska hälsoklyftorna vi har i samhället, säger Sanna Vikberg.

Det har även startats en digital träningsgrupp som bedrivs av fysioterapeuter inom cancervården som riktar sig till personer med mer uttalad problematik samt behov av stöd och anpassad träning.

– Vi har tidigare inte levt upp till de krav och rekommendationer som ställs i det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering. Att vi sedan hösten 2020 kan erbjuda multiprofessionell rehabilitering via Cancerrehabteamet för patienter med komplexa besvär samt nu även tillgång till träningsgrupperna är två viktiga pusselbitar som kommit på plats efter långvarigt arbete säger Lina Fredriksson, regional processledare för cancerrehabilitering inom Region Jämtland Härjedalen.

För mer information:
Sanna Vikberg, Folkhälsoenheten, Region Jämtland Härjedalen, 070-250 72 53
Christina Ravald, Friskis&Svettis, 070-882 22 65
Lina Fredriksson, Cancerrehabteamet, Region Jämtland Härjedalen, 063- 14 76 34

Text: Anna Swanson Danielsson