Nya rekommendationer för provtagning mot covid-19

Smittspridningen i Region Jämtland Härjedalen ökar kraftigt och kapaciteten för egenprovtagningen är överskriden. Av den anledningen införs nu tillfälliga rekommendationer kring provtagning där personal inom vård och omsorg prioriteras.

Från och med idag, 12 januari, har smittskyddsläkare beslutat om följande rekommendationer för provtagning mot covid-19:

  • Om känd smitta finns i familjen behöver övriga familjemedlemmar som får symtom inte göra PCR-test utan ska stanna hemma minst 7 dagar från symtomdebut. De som inte får symtom bör provta sig på dag 5 och invänta svar i fortsatt karantän.
  • De som gjort ett snabbtest som visar på covid-19 behöver inte lämna ett PCR-prov. Stanna hemma i minst sju dagar från den dag då symtomen uppkom eller dagen då testet gjordes om du inte har symtom.
  • De som gjort ett snabbtest och fått ett negativt resultat men har symtom förenliga med covid-19 bör stanna hemma och boka tid för ett PCR-test så snart som möjligt.

De tillfälliga rekommendationerna gäller inte vård och omsorgspersonal inom kommun och region. De ska lämna prov som vanligt enligt de tidigare rekommendationerna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden och krisledningsnämndens ledamöter informerades under dagens extrainsatta nämndsmöte.

– Vi ställer oss bakom smittskyddsläkarens beslut. Smittspridningen är just nu på oroväckande nivåer, och det viktigaste just nu är att alla med symtom stannar hemma. Även om den som är vaccinerad med tre doser har ett gott skydd mot att bli svårt sjuk vet du inte vem du kan råka smitta. Det kan vara någon som löper stor risk att bli allvarligt sjuk, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo.

För att säkerställa snabb provtagning av personal inom vård och omsorg kommer varje hälsocentral att tilldelas ett lager av provtagningskit för egenprovtagning mot covid-19 baserat på upptagningsområde.

Rekommendationerna är tillfälliga i väntan på reviderad Nationell provtagningsindikation från Folkhälsomyndigheten.

För mer information:
Tom Silverklo (C) Hälso- & sjukvårdsnämndens ordförande, 073-267 27 97

Text: Sara Nilsson