Folktandvården föreslår omställning av tre kliniker

I november 2024 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att Folktandvården ska identifiera vilka tandvårdskliniker som i försöksform bedöms vara lämpliga för omställning. Nämnden kommer 27 februari fatta beslut om tre kliniker.

Region Jämtland Härjedalen har genom en samlad bedömning identifierat att klinikerna i Gäddede och Hede kan ställas om till så kallade tandvårdsfilialer, i ett första skede. Sådana filialer innebär att de ska utgöra underavdelningar till fullvärdiga kliniker genom att finnas kvar i befintliga lokaler. Filialen i Gäddede kommer i förslaget tillhöra kliniken i Strömsund och Hede tillhöra Sveg.

Den tredje kliniken som omfattas av beslutet är Åre, som förslås bli ett så kallat tandvårdrum, som är en utbudspunkt av mindre storlek. Tandvårdsrummet i Åre kommer tillhöra kliniken i Järpen.

Filialer och tandvårdsrum kommer bemannas olika. Av naturliga skäl kommer bemanningen reduceras jämfört med hur det ser ut i dag. Omställningsarbetet startar inom kort, i första skedet behöver en struktur tas fram för vilken nivå av tandvård som ska bedrivas på respektive ort. Omställningen beräknas starta från och med mars 2025 och ske succesivt.

– Vi behöver hitta nya vägar att gå då det handlar om att behålla servicen med folktandvård på orten, även om det blir i mindre utsträckning än vad som önskvärt. Vi har under en lång tid kämpat med rekrytering av personal och vi ser nu att denna omställning är nödvändig. Det är viktigt att understryka att det är ett försök, utvärderingen kommer visa hur det fungerar, säger Elin Hoffner, 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Försöket kommer hålla på till och med andra halvåret 2027, då en återredovisning ska göras till hälso- och sjukvårdsnämnden.

Anpassade arbetssätt

I samband med att de tre klinikerna identifierats som möjliga filialer och tandvårdsrum påbörjar Region Jämtland Härjedalen arbetet med att förändra arbetssätt och att slå fast en basnivå för utbudet. Detta sker i linje med nämndens beslut i november 2024 att identifiera arbetssätt, som utifrån befintlig bemanning utvecklar geografisk mobilitet, prevention och digitala arbetssätt med fokus på barn, gamla och sköra patienter.

– För att anpassa verksamheten på dessa orter kommer vi bland annat att se över lokaler, utrustning och scheman, säger Stefan Stjernström, verksamhetschef Folktandvårdsstaben.

Översyn av utrustning

Inom en snar framtid sätter arbetet i gång med att bestämma vilken typ av utrustning som behöver finnas, främst på de tilltänkta tandvårdsrummen. Vid nämndens sammanträde i juni 2025 ska Folktandvården presentera ett första förslag om teknisk basnivå för tandvårdsrum.

För filialerna gäller fortsatt att de ska utgöra underavdelningar till fullvärdiga kliniker, i befintliga tandvårdslokaler som behålls för ändamålet.

Nytt begrepp – tandvårdsrum

I hälso- och sjukvårdsnämndens ärende i november 2024, hanterades förutom filialer också tandvårdshubbar. Folktandvården har sedan dess konstaterar att ordet hubb kan vara missvisande. Det som tidigare kallats tandvårdshubbar kommer framöver benämnas tandvårdsrum. Detta för att bättre spegla att det rör sig om utbudspunkter av mindre storlek.

Mer information

Elin Hoffner (V), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
E-post: elin.hoffner@regionjh.se
Telefon: 070-313 16 63

Stefan Stjernström, verksamhetschef Folktandvårdsstaben
E-post: stefan.stjernstrom@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 14

Text: Thomas Jarnehill