Fina betyg till länets förlossningsvård

755 kvinnor i Region Jämtland Härjedalen har hittills delat med sig av erfarenheter från mödrahälso- och förlossningsvården – de allra flesta är nöjda.

Inom ramen för satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mammor i hela Sverige att svara på Graviditetsenkäten. Under de fyra första månaderna har nära 52 000 kvinnor delat sina upplevelser.

I Jämtland Härjedalen har 755 kvinnor svarat på enkäten. En stor majoritet är mycket nöjda med både vård och bemötande. Resultaten visar att de allra flesta kvinnor är trygga med vården under graviditet och tiden efter. 88% procent skulle rekommendera sin mödrahälsovård, och 94% procent sin förlossningsavdelning, till någon annan som är gravid och ska föda barn.

– Det är otroligt glädjande att så många kvinnor beskriver att de kände sig trygga med vården under förlossningen och det bemötande de har fått, men det betyder inte att vi är framme. Graviditetsenkäten ger blivande och nyblivna mammor en röst och en möjlighet att påverka vården och de här svaren ger nya och fördjupade insikter, säger Iréne Hoglert som är områdeschef för Område Kvinna i Region Jämtland Härjedalen.

Ett av de identifierade utvecklingsområdena är eftervården. Enbart 66 procent av respondenterna anser att de fick den information de behövde om vad de kunde förvänta sig angående återhämtning och tiden efter förlossningen.

– Här ser vi möjligheter till viktigt utvecklingsarbete och vi kommer fortsätta arbetet med information till paret och erbjuda mer stöd inom amning och skötsel av det nyfödda barnet, säger Iréne Hoglert och fortsätter;

– Att vara gravid och föda barn är en stor livshändelse och varje kvinna med negativ förlossningsupplevelse är en för mycket. Vårt mål är att förbättra vården för gravida och nyblivna mammor.

Sveriges Kommuner och Regioner har gjort en sammanställning över de nationella resultaten. Där kan man se att 9 av 10 kvinnor kan tänka sig att rekommendera sin mödrahälsovård och sin förlossningsavdelning till någon annan som är gravid eller ska föda barn. Lika många har känt sig trygga och bemötta med respekt och värdighet. De allra flesta tycker också att barnmorskan var närvarande i förlossningsrummet i den utsträckning man önskade.Utvecklingsområden är bland annat partners involvering, som påverkats av pandemin, samt eftervården.

Graviditetsenkäten genomförs som en del i överenskommelsen mellan SKR och regeringen om en satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Enkäten skickas ut kontinuerligt till och med december 2022.

Mer information finns på SKR:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information:
Iréne Hoglert, områdeschef, 070-600 43 71

Text: Sara Nilsson