Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Från puré till prevention - tidig kost påverkar risken för matallergier

Stina Bodén, Dietist, Dietistmottagningen, Östersunds sjukhus

Porträttbild av Stina Bodén

Sammanfattning av studie

Idag drabbas vart tredje svenskt barn av eksem, astma, hösnuva eller matallergi. Många drabbas av flera allergier och har livslånga besvär. Det har för måna barn och deras familjer en negativ inverkan på livskvaliteten. Eftersom kostens sammansättning påverkar både tarmflorans och immunförsvarets funktion skulle nya kostrekommendationer kunna förebygga allergisk sjukdom.

Syftet är att undersöka om kostens sammansättning och diversitet under graviditet och tidig barndom påverkar barnets risk att få allergiska sjukdomar, samt om en potentiellt minskad risk kan förklaras av sammansättningen av bakterier i tarmfloran.

I den stora befolkningsbaserade studien NorthPop har man inkluderat hela 10 000 familjer som planeras att följas till dess barnen är 7 år. Man samlar in enkäter, blodprover och urin från både mammor och barn samt även saliv och avföringsprover från barnen, liksom screenar för allergier.

Utifrån de gravida kvinnornas och de små barnens rapporterade kostintag beräknade vi kostens diversitet (variation) genom olika poängsystem samt undersökte risken för allergier vid 18 månaders ålder. I studien om de gravidas kost (2023) fann vi att en mer varierad kost under graviditet minskade oddsen för att barnet skulle utveckla matallergier men inte för andra allergier eller astma.
När vi beräknade antalet introducerade livsmedel vid 9 månaders ålder samt regelbundenheten i matintaget, fann vi också ett samband till minskad risk för matallergier (2025).

Vi kommer även undersöka om det finns ett samband mellan diversitet i kosten och diversitet i tarmfloran vid 9 månader. Det är ett intressant samband att studera eftersom immunförsvaret främst utvecklas under det första levnadsåret och skulle kunna förklara sambandet vi såg mellan en mer varierad kost vid 9 månaders ålder och färre matallergier.

Studierna i detta projekt bidrar till hur framtida kostrekommendationer och kostinterventioner utformas med målet att förebygga matallergier hos barn.

Medförfattare/Medsökande

Christina West, Anna Lindam

Sidinformation

Publicerad:
8 sep, 2025
Senast uppdaterad:
9 sep, 2025