Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlar förslag för att ytterligare minska kostnader
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Jämtland Härjedalen tar nu nästa steg i arbetet för en ekonomi i balans. På nämndens sammanträde den 10 april kommer ett antal åtgärdsförslag behandlas som syftar till att ytterligare minska kostnaderna inom hälso- och sjukvården.
Månadsrapporten för februari visar att hälso- och sjukvården är 119 miljoner kronor över budget. Läget är fortsatt allvarligt, och det krävs kraftfulla åtgärder för att bromsa utvecklingen. Samtidigt pågår ett långsiktigt förändringsarbete med fokus på att minska beroendet av inhyrd personal, minska kostnader för köpt vård samt säkerställa att regionen får rätt ersättning för den vård som ges. Läs pressmeddelande från 25 mars.
– De långsiktiga åtgärderna är grunden för en ekonomi i balans – som att minska inhyrd personal, köpt vård och säkra rätt intäkter. Samtidigt behöver vi minska den administrativa belastningen, se över inköpen och utveckla de digitala arbetssätten för att pressa kostnader och effektivisera hela organisationen. Som vi tidigare aviserat behövs kompletterande, ytterligare åtgärder för att i ett kortare perspektiv motverka den tuffa situation vi är i, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Förslagen till beslut omfattar bland annat att
- ytterligare minska användningen av inhyrd personal och köpt vård inom vårdgarantin, även om det i vissa fall kan innebära längre väntetider, där medicinsk bedömning tillåter
- erbjuda operationskapacitet vid Östersunds sjukhus till andra regioner vid överkapacitet, under förutsättning att det inte påverkar andra prioriterade behov
- redovisa möjliga minskningar av lokalkostnader och förhyrd yta inom Folktandvården, även övriga lokalkostnader kommer ses över
- följa upp fakturering för patienter från andra regioner, där det i dag finns osäkerheter kring ersättningen
- inte öka antalet arbetade timmar inom hälso- och sjukvården (exklusive tandvården) jämfört med januari 2025, annat än om det sker genom att ersätta inhyrd personal eller om det skulle leda till högre oundvikliga alternativkostnader.
Samtidigt som regionen arbetar med att minska kostnaderna, finns också möjligheter till ökade intäkter. Inom vissa områden har bemanningsläget förbättrats, vilket skapat överkapacitet i operationsverksamheten.
– Där det finns kapacitet över vill vi kunna bidra till att korta köer i andra delar av landet och samtidigt skapa intäkter för vår egen verksamhet. Det är ett sätt att nyttja resurserna smartare, utan att tränga undan annan vård, säger Anna Granevärn, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Det finns en medvetenhet om att vissa av åtgärderna kan påverka väntetider för patienter. Patienter som inte får vård inom vårdgarantins tidsramar har fortfarande rätt att få sin vård på annan ort utan extra kostnader – men prioriteringen framåt är att använda våra egna resurser så effektivt som möjligt.
– Det här skarpa förslagen är framtagna i samverkan med verksamheten för att möta det allvarliga ekonomiska läget och snabbare få en stabilitet i ekonomin. Det känns naturligtvis aldrig bra med förslag som kan sänka ambitionsnivån inom några områden, men handlar om att ta fram förslag som gör minst ont samtidigt som vi tar ansvar för situationen, säger Anna Granevärn.
Mer information
Katarina Nyberg Finn (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande
E-post: katarina.finn@regionjh.se
Telefon: 072-202 53 63
Anna Granevärn, hälso- och sjukvårdsdirektör
E-post: anna.granevarn@regionjh.se
Telefon: 070-261 05 59
Sidinformation
- Publicerad:
- 3 apr, 2025
- Senast uppdaterad:
- 3 apr, 2025