Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Omställning kräver riktning – Jämtland Härjedalen visar vägen i Almedalen

Utveckling & finansiering

Jämtland Härjedalen spelar en nyckelroll i Sveriges strävan att stärka konkurrenskraften i den hållbara omställningen. Det är ett av huvudbudskapen som Region Jämtland Härjedalen lyfter under Almedalsveckan 2025.

Panoramavy över Östersund, Frösön, Storsjön och fjällvärlden

Tillsammans med Samling Näringsliv, Länsstyrelsen Jämtlands län, Mittuniversitetet och Östersunds kommun arrangerar regionen ett seminarium med fokus på de unika möjligheter som finns i länet – för både företag och människor att utvecklas och växa i takt med den gröna omställningen.

– Med de unika förutsättningar vi har i länet - med förnybar energi i överflöd, skog, mark och vår attraktiva livsmiljö har vi möjlighet att bidra betydligt mer till den gröna omställningen och Sveriges konkurrenskraft. Det här behöver vi berätta om, både för att vi måste öka takten i omställningen, men också för att skapa förutsättningar för tillväxt i hela länet, säger Jonas Andersson, ordförande Regionala Utvecklingsnämnden.

Förutom det egna seminariet kommer Regionen också att vara en del av det gemensamma programmet som Norra Sverige och N6 arrangerar. Sammanlagt är det fyra seminarier som sätter fokus på inrikesflyg, transportinfrastruktur och kompetensförsörjning för att Sverige ska fortsätta stå starkt i den industriella omställningen.

– Almedalen är en viktig mötesplats, och när vi samverkar kan vi visa att norra Sverige inte bara är en del av omställningen – vi är drivkraften bakom den. Genom ökad samverkan skapar vi också bättre förutsättningar för vårt län att bli en självklar aktör i den gröna omställningen, vilket i sin tur kan leda till hållbar tillväxt och nya möjligheter för Jämtland Härjedalen, säger Magnus Aspegren, utvecklingsdirektör Region Jämtland Härjedalen.

Från Region Jämtland Härjedalen deltar Jonas Andersson, ordförande regionala utvecklingsnämnden, och Joachim Glassell, projektledare.

Norra Sverige är ett samarbete mellan: Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Västerbotten, Länsstyrelsen Norrbotten, Länsstyrelsen Jämtland-Härjedalen, Härnösands kommun, Ånge kommun, Umeå kommun, Luleå kommun, Kramfors kommun, Örnsköldsviks kommun, Sollefteå kommun, Timrå kommun, Sundsvalls kommun, Östersunds kommun, Handelskammaren Mittsverige, EU-projekt Hållbar samhällsomställning.

N6 är ett samarbete mellan sex större städer i norra Sverige: Skellefteå, Umeå, Luleå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund. Syftet är att tillsammans synliggöra regionens möjligheter och utmaningar – särskilt kopplade till grön omställning, infrastruktur och kompetens.

Sidinformation

Publicerad:
26 maj, 2025
Senast uppdaterad:
26 maj, 2025