Satsning i norr ger ökad kvalitet för patienter som får specialiserad palliativ vård i hemmet
Läkare från Region Jämtland Härjedalen har utbildats i ultraljudsundersökning för patienter som får specialiserad palliativ vård i hemmet. Region Jämtland Härjedalen har också köpt in bärbar ultraljudsutrustning. Målet är att öka tillgängligheten och vårdkvaliteten för patienterna.
Läkare från Region Jämtland Härjedalen har utbildats i ultraljudsundersökning för patienter som får specialiserad palliativ vård i hemmet. Region Jämtland Härjedalen har också köpt in bärbar ultraljudsutrustning. Målet är att öka tillgängligheten och vårdkvaliteten för patienterna.
Patienter som får palliativ hemsjukvård har ofta symtom som andnöd och svullen buk, vilket gör det svårt att äta och röra sig. Det kan bero på att vätska samlas i kroppen – ascites i buken och pleuravätska i lungsäcken. För att avgöra om patienten har vätska och om den kan tappas, är ultraljud som görs med en bärbar utrustning en bra och billig metod. Då undersökningen kan utföras i hemmet slipper patienten en resa till sjukhus. De läkare som ska genomföra undersökningen behöver dock träning i tekniken.
Regionalt cancercentrum norr, RCC Norr, har därför finansierat en utbildning i patientnära ultraljud för läkare inom palliativ medicin i hela norra sjukvårdsregionen, det vill säga Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Region Västerbotten och Region Norrbotten. Alla fyra regioner har också fått medel för att köpa in bärbar ultraljudsutrustning. Utrustningen är lika stor som en mobiltelefon och lätt att ta med sig.
– Det är glädjande att satsningen omfattar hela norra sjukvårdsregionen och att ultraljudsutrustning kunde köpas in av alla regioner. I Region Västernorrland arbetar vi redan med den här tekniken, men kommer att kunna göra det i större omfattning framöver. Övriga regioner kommer från och med nu också att kunna erbjuda den här undersökningen och behandlingen i hemmet, säger Margareta Eurenius, enhetschef för palliativ medicin i Region Västernorrland och en av dem som står bakom ansökan.
Sebastian Straaten var kursledare för utbildningen som skräddarsyddes för deltagarna som arbetar med palliativ vård.
– Före kursen fick deltagarna tillgång till filmer och instuderingsfrågor, så att själva sammankomsten kunde ägnas åt mer praktiska moment, som att testa att göra ultraljudsundersökningar. Här i Umeå har vi samarbetat med bland annat sjuksköterskeprogrammet där studenter fått agera ”patienter”, vilket har varit uppskattat av studenterna, säger Sebastian Straaten.
Patienter slipper krävande resor
Totalt trettio läkare inom palliativ medicin från norra sjukvårdsregionen har nu genomgått utbildningen i Umeå. Från Region Jämtland Härjedalen deltog Madeleine Spichiger och Johan Johansson – som båda arbetar på palliativa enheten på Östersunds sjukhus.
– Det var jättekul att få fördjupa sig i hur man undersöker med ultraljud! Jag tror att vi kommer kunna ha stor nytta av det här för att snabbt kunna få svar på om en patient har till exempel vätska i buken redan när vi är på hembesök. Det blir också ett värdefullt komplement när vi sedan vill tappa ur vätskan i hemmet. Att bespara våra patienter krävande resor till sjukhuset känns alltid bra, säger Johan Johansson.
– Det känns fantastiskt med ultraljud, både för att snabbt kunna utesluta ganska lätt åtgärdbara saker, som vätska i lungor, hjärta eller buk, och för att kunna hjälpa till vid svåra nålsättningar. Jag tänker att sjuksköterskorna på avdelningen också kan få lära sig att sätta infarter med ultraljudet, säger Madeleine Spichiger
Bakgrund stöd till förbättringsarbete
Den nationella satsningen på förbättringsprojekten är ett särskilt initiativ för att utveckla cancervården.
Regionalt cancercentrum i samverkan fick i uppdrag av regeringen att under 2024 fördela 220 miljoner kronor till olika initiativ i regionernas cancervård. Syftet är att förbättra rehabilitering, palliativ vård samt effektivisera tillgängligheten inom bilddiagnostik och patologi och uppnå kortare väntetider i de fall då personer utreds för standardiserade vårdförlopp.
En version av artikeln publicerades ursprungligen på RCC Norrs webbplats:
Satsning i norr ger ökad kvalitet för patienter som får specialiserad palliativ vård i hemmet - RCC Norr. Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Publicerad:
- 24 feb, 2025
- Senast uppdaterad:
- 28 mar, 2025