Tre personer sitter intill varandra på en bänk inomhusFörstora bilden

Torgärd Notelid, Susann Myrenhammar och Ingela Fredell

UrSlöjd 2025

– Vi är jätteglada att vi kunnat ägna oss åt det här samarbetet! Det säger Torgärd Notelid Jamtli och hemslöjdskonsulenterna Ingela Fredell och Susann Myrenhammar.

Urslöjd är ett samarbetsprojekt och den jurybedömda salong för slöjd och konsthantverk öppnar nu upp för ansökningar.

Alla slöjdare och konsthantverkare med anknytning till länet inbjuds att delta. Under våren 2025 öppnar sedan utställningen UrSlöjd där de utvalda verken ställs ut. Detta blir startskottet för flera spännande utställningar och program som vill lyfta fram temat slöjd och design på Jamtli under de kommande åren.

– Vi gjorde en liknande salong 2016 som vi döpte till Högtid. Då medverkade 55 slöjdare och konsthantverkare. Så nu hoppas vi att vi kanske fyller på den gruppen med några fler nyskapande och nytänkande deltagare. Det säger Ingela Fredell.

– Vi hoppas att det blir en bred utställning, som ger upphov till inspiration, fyller Susann Myrenhammar på.

Begreppet Urslöjd

Begreppet urslöjd står för det allra mest nödvändiga som människan förr om åren behövde för sin överlevnad, såsom till exempel lösningar för förvaring av mat och olika sorters kärl för beredning av maten. Bestick för att kunna äta. Det allra mest nödvändiga och ursprungliga helt enkelt. Men människan har ju i alla tider velat pynta och dekorera även sina bruksföremål.

– Vi säger i våra kriterier att man ska ha en viss anknytning till länet, de verk man deltar med ska inte vara äldre än fem år och färdigställda, berättar Torgärd Notelid och fortsätter;

– Vi ser gärna att man deltar med verk som fört den gamla traditionen vidare in i nutiden. Så att det blir något nyskapande som även kan betyda någonting i vår moderna värld. Salongen är öppen för både amatörer och professionella slöjdare och konsthantverkare

Regler och ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 3 gillar detta